Care este cel mai bun pește românesc pentru inimă, fiind totodată delicios indiferent de modalitatea în care este preparat. În plus, acesta topește depunerile periculoase de colesterol și are un aport esențial de vitamine care cresc imunitatea! Nu în ultimul rând, este un pește care ajută foarte mult creierul, susține memoria și procesele cognitive.
Somonul, tonul, sardinele, macroul sau știuca și păstrăvul se numără printre cele mai delicioase și sănătoase specii de pești. Și totuși, cel mai iubit și cel mai bun pește românesc, căutat mai ales pe timp de vară, este păstrăvul, fiind delicios și sănătos, potrivit LPF!
Care este cel mai bun pește românesc pentru inimă
Românii apreciază și consumă îndeosebi carne de păstrăv pe post de delicatesă, mai ales la evenimente și sărbători sau în zilele de post când avem dezlegare la pește.
Avem numeroase păstrăvării în zonele de munte unde putem petrece câte o zi excelentă în aer liber și ne putem bucura de un păstrăv proaspăt, făcut la grătar sau gătit la tigaie cu mujdei și mămăligă. Carnea de păstrăv este o adevărată comoară pentru sănătate și, înainte de toate, este bogată în nutrienți și acizi grași care ajută inima!
Toate speciile de pești aduc un aport esențial de săruri minerale și mai ales de acizi grași Omega-3 și Omega-6 care ajută sănătatea. Dar dintre speciile autohtone, cel mai bun pește românesc, cel mai iubit și căutat este păstrăvul. Are o carne albă și dulce savuroasă și este delicios indiferent cum îl gătești.
Ce valori nutriționale are o porție de 100 de grame de păstrăv gătit la grătar (fără adaos de grăsime):
Valoare energetică: 140 kcal,
Grăsimi: 6 g (din care 2 g acizi grași saturați)
Colesterol: 60 mg
Glucide: 2 g (din care 0,5 g zaharuri)
Proteine: 20 g
Calciu: 25 mg
Fosfor: 246 mg
Magneziu: 28 mg
Potasiu: 417 mg
Sodiu: 45 mg
Vitamina B1: 0,13 mg
Vitamina B12: 2,77 µg
Vitamina B2: 0,10 mg
Vitamina B3: 5,30 mg
Vitamina B6: 0,30 mg
Cum ajută sănătatea
Păstrăvii crescuți în păstrăvării sau pescuiți din zonele curate de munte nu conțin mercur, așa cum se întâmplă în cazul unor pești de ocean cum ar fi somonul și tonul. De aceea, este bine să verificăm regiunea de proveniență și să încercăm să alegem un pește din zone cât mai sigure, unde apele nu sunt poluate cu metale grele, pesticide și toxine din industrie.
Reduce riscul de afecțiuni cardiace. Persoanele care consumă cel puțin o dată pe săptămână carne de pește gătită sănătos, fără adaos de ulei, au un risc mai scăzut de a se confrunta cu afecțiuni cardiace.
Stimulează activitatea creierului. Funcțiile creierului scad odată cu înaintarea în vârstă. Declinul mental este normal până la un anumit grad, dar tot mai multe persoane prezintă boli grave precum demență și Alzheimer de la vârste mai puțin înaintate, chiar de la 55 sau 60 de ani.
Protejează vederea. Studiile au demonstrat că un consum regulat de pește gras precum păstrăvul scade riscul degenerării oculare cu 53%.
Îmbunătățește calitatea somnului. O masă cu pește gras (somon sau păstrăv) de 3 ori pe săptămână a dus la îmbunătățirea somnului cât și funcționarea zilnică.
Carnea de păstrăv este ușor de digerat și poate fi consumată seara cu legume proaspete sau legume făcute pe grătar. Gustul ei delicios și conținutul de grăsimi bune conferă o stare de sațietate și confort, care ajută la relaxare și odihnă.