Lifestyle

Care este diferența dintre măsline verzi și cele negre și care sunt mai sănătoase?

Publicat: 28 aug. 2020
15983605 - various olives on market stand

Măslinele verzi și măslinele negre au devenit o parte importantă a bucătăriei moderne. Sunt puse în diverse feluri de mâncare și chiar băuturi. Cu toate acestea, mulți oameni nici nu își dau seama că măslinele verzi și negre sunt de fapt același lucru.

Măslina este un fruct  în formă ovală. Această plantă este de origine mediteraneană. Timp de secole, popoarele care locuiesc pe coasta mării calde au consumat în mod activ măsline delicioase, hrănitoare și sănătoase. Copacii înșiși cresc încet, dar trăiesc până la 500 de ani. Iar înălțimea lor poate ajunge chiar și la 16 metri. Măslinele verzi și negre cresc pe acești copaci. Preferă o zonă fără îngheț sever și sol uscat, cu drenaj bun. În 3-4 ani pomii încep să dea roade. Dar recolta completă va trebui să aștepte câțiva ani. Arborele produce aproximativ 5 găleți de fructe pe sezon. Sunt colectate manual cu ajutorul copertinelor speciale. În funcție de locul de creștere, se disting până la 15 soiuri în funcție de mărimea fructelor.

Măsline verzi și măsline negre – care este diferența?

Atât măslinele verzi cât și măslinele negre sunt fructe ale aceluiași copac. Doar în cazul măslinelor verzi, vorbim despre fructe necoapte, în timp ce măslinele negre sunt deja coapte. Ambele opțiuni sunt utilizate cu succes în industria alimentară. Doar maturitatea fructului determină culoarea să naturală. Dar gustul măslinelor depinde în mare măsură de soiul lor.

Măslinele verzi recoltate înainte de coacere au o aromă. Iar culoarea acestor fructe variază de la galben la verde. Măslinele negre coapte au un gust mai blând. Puțini oameni știu, dar măslinele coapte nu sunt aproape niciodată complet negre într-un mod natural. De obicei, variază în nuanțe de la purpuriu până la maro roșiatic.

Și măslinele negre oxidate, în general, își capătă culoarea profundă datorită saturației cu oxigenul din soluție (aditivii E524 și E579). Deci, în fructele verzi necoapte, amărăciunea lor naturală este înlăturată și, în același timp, se dă o culoare „coaptă”.

Măslinele pot diferi în ceea ce privește opțiunile lor de conservare. Există fructe cu și fără samburi, tăiate și există și o mulțime de opțiuni cu umplutură: paprika, usturoi, pește, creveți, ceapă, ardei, roșii, migdale etc.  Merită să știți că măslinele crude nu sunt în general bune pentru mâncare. Fructele sunt supuse prelucrării obligatorii, deoarece conțîn oleuropeină componentă amară. Atunci când este consumat în cantități mari, poate provoca chiar și spasme ale gâtului.

Măsline negre sau măsline verzi? Care sunt mai sănătoase?

Conținutul de vitamina C din măsline nu este foarte ridicat. Dar au și alte proprietăți utile. Măslinele sunt considerate în mod tradițional un aliment sănătos. Ele furnizează energie, conțîn multe vitamine, și minerale. Aceste fructe nu au foarte multe calorii. Valoarea energetică a măslinelor este de 115 kilocalorii la 100 de grame, care este furnizată în principal de grăsimi. Dar există și acizi utili în fructe care ajută la scăparea colesterolului „rău” în favoarea celui „bun”. Nu este o coincidență faptul că dietă mediteraneană reduce riscurile de accidente vasculare cerebrale și boli arteriale.

Care suntmai sănătose, măsline verzi sau negre? Dacă vorbim despre fructe neprocesate, scăpați doar de amărăciune, atunci măslinele negre cu vitaminele, grăsimile nesaturate și oligoelementele vor fi mai bune. Ele ajută la digestie și stimulează imunitatea. Dar, atunci când se iau în considerare produsele procesate, măslinele verzi se vor dovedi a fi mai bune. Adesea sunt mai puțîn procesate decât cele negre.

 

 

 





Adauga un comentariu