Boli si tratamente

Osteoartrita sau artrita? Care este diferența

Publicat: 10 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Osteoartrita sau artrita Care este diferența
Care este diferența dintre osteoartrita sau artrita

Care este diferența dintre osteoartrita sau artrita? Osteoartrita și artrita sunt două boli din familia reumatismelor. Dar acestea nu trebuie confundate: artrita este o inflamație a articulațiilor, în timp ce osteoartrita este o așa-numită boală mecanică.

Care este diferența dintre osteoartrita sau artrita?

Nu este ușor să diferențiați osteoartrita de artrită. Și dintr-un motiv întemeiat: aceste două patologii aparțin familiei reumatismelor, ambele afectează articulațiile și ambele provoacă dureri care uneori sunt invalidante. Cu toate acestea, acestea sunt foarte diferite: artroza este o boală mecanică, în timp ce artrita este inflamația articulară. Semnele, cauzele și tratamentele fizice și biologice ale acestor două boli sunt, prin urmare, foarte diferite.

Artrita este inflamația articulației, care determină eliberarea de chinine, substanțe care distrug treptat articulația. Provoacă durere în special în repaus (în special noaptea), care poate scădea în timpul activității fizice. Se referă în principal la articulațiile mâinilor și picioarelor.

Artrita poate avea o cauză infecțioasă (artrită septică), imună (artrită reumatoidă) sau chiar metabolică (gută). Uneori, însoțește și psoriazisul: vorbim de artrită psoriazică. Deformarea este însoțită de semne fizice precum roșeața sau încălzirea locală.

Cum este tratata?

Tratamentul pentru artrită urmărește să vizeze cauza afecțiunii. Prin urmare, antibioticele sunt prescrise în cazul artritei de natură infecțioasă, bioterapiile (bazate pe utilizarea microorganismelor vii sau a substanțelor prelevate din organismele vii) sunt create pentru artrita imună și anomaliile biologicele sunt tratate în artrita de origine metabolică.

Osteoartrita este o așa-numită patologie mecanică: cartilajul articular este deteriorat puțin câte puțin și merge până la dispariție.

Dacă osteoartrita este o boală care poate fi legată de vârstă, există și factori care favorizează apariția ei la tineri (unul din trei pacienți are sub 40 de ani). Anomaliile anatomice, traumele legate de o practicare intensiva a sportului și excesul de greutate (obezitate și supraponderale) pot fi cauza osteoartritei. Articulațiile cele mai afectate sunt cele ale genunchiului, șoldului sau coloanei vertebrale (în special a gâtului).

Spre deosebire de artrită, artroza provoacă mai degrabă durere în mișcare, care scade în repaus. Nu este însoțită de niciun semn de inflamație locală și nu este vizibilă.

Cum este tratata?

Scopul principal al tratamentului este reducerea factorului de risc, de exemplu prin dietă în caz de obezitate sau chirurgie preventivă în cazul unei anomalii anatomice. Cu toate acestea, odată instalată, osteoartrita necesită un tratament mai grav, cu analgezice, antiinflamatorii și anti-artrite.

Pentru a întârzia montarea unei proteze, se pot prescrie infiltrații de acid hialuronic pentru consolidarea cartilajului. Și dacă trebuie evitat sportul intens, practicarea activității fizice moderate rămâne importantă pentru a evita creșterea în greutate care apasa pe articulație și accelerează fenomenul de osteoartrită.

Adauga un comentariu