National

Care este pensia minimă în 2024? Iată toate calculele

Publicat: 05 feb. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este pensia minimă în 2024 Iată toate calculele
Pensia minimă pe 2024 a fost majorată

Dacă te interesează care este pensia minimă în 2024, atunci acest articol îți va explica acest lucru. Vei afla cu cât s-a mărit pensia în 2024 și cum se calculează. Câteva aspecte esențiale ale noii legi a pensiilor includ: implementarea unei formule de calcul bazată pe acumularea de puncte, reflectând principiul contributivității; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani pentru ambele sexe; stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar cel complet contributiv de 35 de ani; pentru cei cu un stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, se vor acorda puncte suplimentare pentru vechime; reducerea vârstei standard pentru persoanele cu stagiuri speciale sau în condiții de handicap; acordarea de beneficii pentru mame, permițându-le să se pensioneze mai devreme în funcție de numărul de copii crescuți.

Care este pensia minimă în 2024?

Potrivit unui anunț făcut de ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu, citat de Antena 3 , pensia minimă socială pentru românii care au cotizat doar pentru stagiul minim va fi majorată în urma creșterii veniturilor pensionarilor. Această creștere va fi de 13,8%, ridicând suma de la 1.125 de lei la 1.281 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Majorarea este inclusă în noul cadru legislativ al pensiilor, adoptat în decembrie 2023, care prevede, de asemenea, o indexare anuală a pensiilor conform ratei inflației plus jumătate din câștigul salarial mediu brut. Astfel, în fiecare an, pensiile vor crește cel puțin cu rata inflației, asigurând o creștere reală a veniturilor pensionarilor.

Prin majorarea pensiei minime sociale cu 13,8%, venitul disponibil lunar al unui pensionar care a cotizat doar pentru stagiul minim va crește cu peste 15%. De exemplu, un pensionar cu o pensie minimă socială de 1.125 de lei va primi, după majorare, un venit lunar de 1.281 de lei, adică o creștere de 156 de lei pe lună.

Când vor fi recalculate pensiile românilor

Până la data de 1 septembrie 2024, conform declarației Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, toate pensiile din România vor fi reevaluate. Acest proces va fi efectuat în conformitate cu noua formulă de calcul a pensiilor, stabilită în cadrul noii legi a pensiilor.

” Avem deja pusă în aplicare, parţial, noua lege a pensiilor care a apărut în Monitorul Oficial pe 4 decembrie, care la articolul 84, alineatul 3, ne spune că în fiecare an pensiile românilor se vor majoră cu inflaţia plus jumătate din câştigul salarial mediu brut.

Aceasta este garanţia că nu se va mai întâmpla ca în alţi ani, fiindcă dacă vom urmări evoluţia punctului de pensie vom vedea că au fost ani în care pensiile românilor nu au crescut deloc, de exemplu între 2009 şi 2013, dar şi în 2020-2021. ” a explicat ministrul Muncii.

Nouă metodă de calcul a pensiilor se va baza pe numărul de puncte acumulate de fiecare beneficiar, urmând principiul contributivității. Valoarea unui punct de pensie va fi de 2.032 de lei începând cu 1 ianuarie 2024.

Adauga un comentariu