Sanatate

Care este perioada de recuperare după un AVC? Dr. Oana Bișoc: „E în funcție de cât e de mare accidentul vascular” – VIDEO

Publicat: 30 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este perioada de recuperare după un AVC Dr. Oana Bișoc E în funcție de cât e de mare accidentul vascular - VIDEO
Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă un eveniment acut generat de întreruperea fluxului sanguin la nivelul creierului prin obstrucția sau ruperea unei artere cerebrale.

Vă întrebați care este perioada de recuperare după un accident vascular cerebral (AVC)? Ei bine, descoperiți în rândurile următoare răspunsul dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, din cadrul emisiunii BZI LIVE.

Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă un eveniment acut generat de întreruperea fluxului sanguin la nivelul creierului prin obstrucția sau ruperea unei artere cerebrale. Puțini sunt cei care știu că accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial și a treia cauză de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.

Esențial de precizat este că accidentul vascular se clasifică în două categorii, în funcție de factorii etiologici ai evenimentului acut, astfel: accident vascular cerebral ischemic (întreruperea fluxului sangvin cerebral) și accident vascular cerebral hemoragic (ruperea unei artere cerebrale).

Care este perioada de recuperare după un AVC? Răspunsul medicului neurolog Oana Bișoc

Potrivit medicului Oana Bișoc, perioada de recuperare după un AVC depinde foarte mult de cât e de mare accidentul vascular, în primul rând. Apoi, este important și ce alte patologii are pacientul respectiv, în sensul în care probabilitatea de recuperare pentru un pacient cu multiple comorbidități este ceva mai redusă, fără să existe neapărat o legătură statuată procentuală.

Dacă vorbim de un accident vascular de dimensiuni mari, riscul de a rămâne cu sechele, chiar și la un pacient tânăr, este tot mare.

„E în funcție de cât e de mare accidentul vascular în principal. Sigur că e important și ce alte patologii are pacientul acela. Adică probabilitatea de recuperare pentru un pacient cu multiple comorbidități este ceva mai redusă, fără să existe neapărat o legătură statuată procentuală. Dar, pentru un accident vascular de dimensiuni mari, riscul de a rămâne cu sechele, chiar la un pacient tânăr, chiar la un pacient cu posibilitate și cu resursă de recuperare mare este și el mare. Și atunci sigur că se concentrează mult efort pe recuperare și contează tocmai pentru că poți să crești calitatea vieții cuiva, dar factorii care schimbă într-un mod dramatic situația țin de prevenție și țin de tratamentul în urgență.”, a declarat dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Tratament pentru accidentul vascular cerebral

Tratamentul unui AVC depinde, în mare măsură, de tipul de accident vascular, fiindcă un vas înfundat nu poate fi tratat la fel ca un vas rupt. Astfel, în cazul accidentului vascular ischemic, acela care se produce printr-un vas înfundat, este folosită, în urgență, tromboliza intravenoasă. O a doua metodă, mai tradițională, are în vedere intrarea cu un cateter până la vasul ocluzat, unde fie se injectează o substanță tot trombolitică, fie se aspiră trombul.

„Există o serie de criterii. Primul dintre ele ar fi, desigur, tipul de accident vascular, pentru că un vas înfundat versus un vas rupt nu se pot trata la fel. Pentru accidentul vascular ischemic, adică pentru acela care se produce printr-un vas înfundat, cea mai frecventă metodă terapeutică aplicabilă în urgențe este tromboliza intravenoasă. O a doua variantă este metoda tradițională, adică se intră cu un cateter până la vasul ocluzat, unde fie se injectează o substanță tot trombolitică, fie se aspiră trombul. Diferența de indicație între cele două metode ține de foarte mulți factori: factorul de vas, cât e de mare e vasul afectat, la ce interval de timp a ajuns pacientul, restul de comorbidități și tratamente, pe care le urmează, sunt o serie de lucruri care trebuiesc lămurite. Lămuritul ăsta e o treabă foarte rapidă, pentru că există criterii care-s foarte sistematizat alcătuite și atunci ne este ușor să urmărim itemurile care ne interesează.”, a mai spus medicul Oana Bișoc.

Adauga un comentariu