Medicul Oana Bișoc a explicat, în emisiunea BZI LIVE, în ce constă tratamentul de urgență al unui AVC. Cât de important este acesta în recuperarea pacientului?
Accidentul vascular cerebral (AVC) constituie un eveniment acut cauzat de întreruperea fluxului sanguin la nivelul creierului prin obstrucția sau ruperea unei artere cerebrale. Nu multă lume știe, dar accidentul vascular cerebral este a doua cauză de mortalitate la nivel mondial și a treia cauză de dizabilitate cu imobilizarea pacientului la pat.
Important de precizat este că accidentul vascular poate fi clasificat în două categorii, în funcție de factorii etiologici ai evenimentului acut, astfel: accident vascular cerebral ischemic (întreruperea fluxului sangvin cerebral) și accident vascular cerebral hemoragic (ruperea unei artere cerebrale).
În ce constă tratamentul de urgență al unui AVC? Explicația medicului Oana Bișoc
Tratamentul de urgență al unei persoane care a suferit un accident vascular cerebral se stabilește, potrivit medicului Oana Bișoc, în funcție de o serie de criterii. Printre acestea se numără tipul de accident vascular, fiindcă un vas înfundat nu se poate trata la fel ca un vas rupt. Astfel, în ceea ce privește accidentul vascular ischemic, adică acela care se produce printr-un vas înfundat, cea mai frecventă metodă terapeutică aplicabilă în urgențe este tromboliza intravenoasă.
Cea de-a doua variantă este metoda tradițională, care implică introducerea unui cateter până la vasul ocluzat, unde fie se injectează o substanță trombolitică, fie se aspiră trombul. Diferența de indicație între cele două metode ține de mai mulți factori: de cât de mare este vasul afectat, la ce interval de timp a ajuns pacientul, ce alte comorbidități are și ce tratamente urmează.
„Există o serie de criterii. Primul dintre ele ar fi, desigur, tipul de accident vascular, pentru că un vas înfundat versus un vas rupt nu se pot trata la fel. Pentru accidentul vascular ischemic, adică pentru acela care se produce printr-un vas înfundat, cea mai frecventă metodă terapeutică aplicabilă în urgențe este tromboliza intravenoasă. O a doua variantă este metoda tradițională, adică se intră cu un cateter până la vasul ocluzat, unde fie se injectează o substanță tot trombolitică, fie se aspiră trombul. Diferența de indicație între cele două metode ține de foarte mulți factori: factorul de vas, cât e de mare e vasul afectat, la ce interval de timp a ajuns pacientul, restul de comorbidități și tratamente, pe care le urmează, sunt o serie de lucruri care trebuiesc lămurite. Lămuritul ăsta e o treabă foarte rapidă, pentru că există criterii care-s foarte sistematizat alcătuite și atunci ne este ușor să urmărim itemurile care ne interesează.”, a declarat medicul Oana Bișoc, pentru BZI LIVE.
Dr. Oana Bișoc: „Se merge din ce în ce mai mult pe ideea de a aprecia statusul fiecărui pacient individual”
Grație evoluției medicinei, criteriile menționate sunt tot mai dinamice. Ce era valabil în urmă cu aproximativ cinci ani în domeniul trombolizei s-a schimbat foarte mult, motiv pentru care, în ultimul timp, se merge din ce în ce mai mult pe ideea de a aprecia statusul fiecărui pacient în parte și nu neapărat criterii bătute în cuie.
„E important de știut că lucrurile evoluează. Adică inclusiv aceste criterii sunt dinamice. Ce era valabil acum 4-5 ani în domeniul ăsta al trombolizei, ca și criterii, și rigiditatea cu care trebuiau bifate anumite itemuri, s-a schimbat foarte mult în ultimii ani. Se merge din ce în ce mai mult pe ideea de a aprecia statusul fiecărui pacient individual și nu neapărat criterii bătute în cuie.”, a adăugat dr. Oana Bișoc, medic primar neurolog.
care din poze e doctorul?