Boli si tratamente

Care este rolul sodiului în organism

Publicat: 30 nov. 2020
sare
Sodiul este un mineral esențial pentru viață, care trebuie distins de sare.

Indispensabil pentru buna funcționare a organismului, sodiul joacă un rol în absorbția anumitor substanțe nutritive, precum și la nivel nervos și muscular. Iata ce alimente conțin sodiu și care sunt riscurile unui aport prea mare sau prea mic. Care este rolul sodiului în organism?

Care este rolul sodiului în organism

Sodiul este un mineral esențial pentru viață, care trebuie distins de sare. Sodiul este de fapt un element chimic care se găsește în compoziția sării. Se găsește în principal în sânge și în lichidul interstițial (lichidul dintre celulele corpului și vasele de sânge mici).

Sodiul joacă un rol fiziologic important la om la mai multe niveluri, deoarece participă la:

  • controlul volumului mediului extracelular (care se referă la echilibrul fluidului corpului)
  • menținerea gradientului electrochimic al celulelor
  • la transmiterea impulsurilor nervoase
  • contractia musculara
  • absorbția intestinală a anumitor nutrienți

Din toate aceste motive, sodiul este, prin urmare, esențial pentru buna funcționare a organismului.

Care este nivelul normal de sodiu

Concentrația de sodiu (numită natremie) este măsurată pentru a afla dacă există hiponatremie (care corespunde unei concentrații insuficiente de sodiu în plasma sanguină) sau hipernatremie (care corespunde unui aport prea mare de sodiu în sânge). Nivelul normal de sodiu este între 135 și 145 milimoli/litru.

În cazul hiponatremiei sau hipernatremiei, volumele lichidiene nu mai sunt în echilibru și riscul este de a avea prea multă apă sau insuficientă.

Alimente bogate în sodiu

Sodiul se găsește în cantități mari în multe alimente, inclusiv în alimentele procesate sau preparatele industriale. Se afla în cantități mari în: sarea alimentară albă, pâine, brânzeturi, mezeluri (șuncă, cârnați, salam etc.), sosuri, condimente (maioneză, ketchup, muștar, sos de soia etc.) etc.

Deficitul de sodiu: care sunt riscurile pentru sănătate

Deficitul de sodiu, hiponatremia nu este banală. Un nivel anormal de scăzut de sodiu în sânge poate fi grav și există cazuri severe de hiponatremie, care necesită tratament. Diureticele (alimente sau medicamente care cresc modul în care urina trece prin corp) sunt adesea cauza hiponatremiei.

Pentru a depăși această deficiență, vom măsura nivelul de sodiu prezent în organism, pentru a verifica echilibrul volumelor extracelulare și pentru a-l regla după cum este necesar. Reglarea se va face în special prin consum de apă sau prin reducerea cantităților de apă absorbite.

Riscurile unui aport insuficient de sodiu (hiponatremie) sunt:

  • funcții afectate ale sistemului nervos
  • deshidratare
  • slabiciune musculara
  • hipotensiune arterială (tensiune arterială mai mică decât în ​​mod normal)

Excesul de sodiu din organism poate duce la hipertensiune arterială și poate crește riscul bolilor cardiovasculare.

Cum să vă reduceți aportul de sare

Pentru a evita riscul tulburărilor cardiovasculare, se recomandă, prin urmare, să vă limitați consumul zilnic de sare. Consumul unei diete echilibrate și variate și evitarea alimentelor ultra-procesate, care sunt deosebit de bogate în sodiu, ajută deja la reducerea riscurilor.

Ierburile aromate și condimentele sunt alternative excelente la sare: busuioc, rozmarin, coriandru, scorțișoară, turmeric, chili, ceapă, usturoi etc.

Adauga un comentariu