Local

Care este semnificația purtării cruciuliței? Părintele Calistrat Chifan: „Este piatra și nestemata cea mai de preț, pe care s-a răstignit Hristos” – VIDEO

Publicat: 22 feb. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Care este semnificația purtării cruciuliței Părintele Calistrat Chifan Este piatra și nestemata cea mai de preț pe care s-a răstignit Hristos - VIDEO
Cruciulița purtată la gât este des întâlnită în zilele noastre, însă nu mulți știu care este semnificația acesteia.

Părintele Calistrat Chifan a explicat, în emisiunea BZI LIVE, care este semnificația purtării cruciuliței. Îndrăgitul duhovnic de la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași a pus în discuție și simbolistica lemnului, un subiect care ridică multe controverse.

Cruciulița purtată la gât este des întâlnită în zilele noastre, însă nu mulți știu care este semnificația acesteia. Potrivit părintelui Calistrat Chifan, cruciulița amintește de crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, devenind astfel un adevărat simbol al creștinătății. Purtând crucea asemenea unei bijuterii, îi arătăm Domnului credința noastră, iar El ne mulțumește protejându-ne de tot răul și fiind alături de noi la orice pas.

Care este semnificația purtării cruciuliței? Părintele Calistrat Chifan: „Este Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Domnul nostru Iisus Hristos”

În zilele noastre, cruciulița este purtată precum o bjuterie, fiindcă ea constituie piatra și nestemata cea mai de preț, pe care s-a răstignit Iisus Hristos. Cu alte cuvinte, este Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Mântuitorul, atunci când a fost răstignit.

De asemenea, Sfânta Cruce este întâlnită și în momentul în care Moise a trecut prin Marea Roșie, lovind-o cu toiagul cruciș: o dată înainte și a despărțit-o și o dată în lateral și a închis-o.

„Termenul de bijuterie se folosește pentru cruciuliță, pentru că ea este piatra și nestemata cea mai de preț, pe care s-a răstignit Hristos. Adică este masa sau Sfânta Masă de jertfă, pe care a stat Domnul nostru Iisus Hristos, atunci când a fost răstignit. Și aici ar trebui să o luăm dintr-o margine. Noi avem deja o controversă exagerată adeseori și chiar la modul isteric de multe ori, în care cei care n-au treabă cu Sfânta Cruce, aduc tot felul de polemici, discuții de tot felul, dar lor le scapă câteva lucruri din detaliu. Când Moise a trecut prin Marea Roșie, a lovit marea cu toiagul cruciș. O dată înainte și a despărțit-o și o dată lateral și a închis-o, semnul Crucii. Părinții și patriarhii Vechiului Testament, când își binecuvântau copiii, își puneau mâinile cruciș, nu știm de ce, tot lucrarea lui Dumnezeu.”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Părintele Calistrat Chifan: „Prin lemn a venit căderea, prin lemn a venit ridicarea”

La început, crucea era din lemn. Conform învățăturii dogmatice, prin lemn a venit căderea, prin lemn a venit ridicarea. În vremuri biblice, termenul de lemn în simbolul crucii era găsit în pustie, când șerpii mușcau poporul lui Israel. Atunci, Moise a pus un șarpe de alamă pe un lemn și a spus că cine se va uita la șarpe, în momentul va fi mușcat, se va vindeca numaidecât. Acest lucru subliniază ideea potrivit căreia crucea oferă protecție celui ce crede în puterea ei.

„După învățătura dogmatică, prin lemn a venit căderea, prin lemn a venit ridicarea. Prima dată când folosim termenul de lemn în simbolul crucii, îl găsim în pustie când șerpii mușcau poporul lui Israel și Moise le-a pus un șarpe de alamă pe un lemn și a spus așa: „Cel ce se va uita la șarpe, în momentul când va fi mușcat de otravă, se va vindeca.” Ei, hai să punem noi astăzi un șarpe pe un lemn, mergem să ne muște o viperă, ne uităm la șarpe și am scăpat. Ce ar spune cineva? Sunteți ridicoli, sunteți nebuni, astea-s fetișisme. Corect! Dar el n-a pus la întâmplare acel șarpe spânzurat pe lemn. Era simbolul înțelepciunii dumnezeiești, care va scoate pe om din păcat și Moise comentează: „Așa veți vedea viața voastră spânzurată pe lemn.”, a adăugat părintele Calistrat Chifan, duhovnic la Mănăstirea Vlădiceni, din județul Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu