Local

De ce ortodocșii cinstesc Sfânta Cruce? Părintele Calistrat Chifan: „Este singurul lemn din Rai adus pe pământ, care face legătura între pământ și cer” – VIDEO

Publicat: 23 nov. 2022
_____ Vizualizări 15 Comentarii
De ce ortodocșii cinstesc Sfânta Cruce Părintele Calistrat Chifan Este singurul lemn din Rai adus pe pământ care face legătura între pământ și cer - VIDEO
Părintele Calistrat a explicat că lemnul din care a fost făcută Sfânta Cruce are o mică istorie.

De-a lungul timpului, multe persoane s-au întrebat de ce ortodocșii cinstesc Sfânta Cruce. Ei bine, potrivit părintelui Calistrat Chifan, aceasta este alcătuită din trei tipuri de lemn din Rai, care fac legătura între pământ și cer.

Sfânta Cruce este, în același timp, „semnul lui Hristos” și al creștinismului. După Sfânta Scriptură, crucea este „semnul Fiului Omului”: „Atunci se va arăta pe cer semnul Fiului Omului” spune Mântuitorul însuși (Matei 24, 30).

De asemenea, crucea este și semnul creștinului. Descoperind iubirea lui Hristos, ea trebuie să reveleze și iubirea oamenilor ca răspuns și chemare. Sfânta Cruce reprezintă, astfel, semnul schimbului de iubire între Dumnezeu și creștini. Hristos nu se rușinează de crucea Sa, fiindcă a mântuit omenirea prin ea, i-a iertat păcatele și i-a arătat cea mai înaltă iubire a Sa față de toți oamenii. De aceea în Sfintele Evanghelii, se vorbește deopotrivă de „Crucea lui Iisus“ și de crucea celui ce-L urmează pe Iisus. Crucea este semnul și locul în care oamenii se întâlnesc cu Iisus.

De ce ortodocșii cinstesc Sfânta Cruce? Părintele Calistrat: „Acest lemn din care a fost făcută Sfânta Cruce are și el o mică istorie”

Părintele Calistrat a explicat că lemnul din care a fost făcută Sfânta Cruce are o mică istorie. Potrivit tradiției creștine, aceasta a fost lucrată din trei feluri de lemn: cedru, chiparos şi măslin sau chiparos, ulm şi merişor. Acest lucru se întemeiază pe următoarea profeţie: „Mărirea Libanului, chiparosul, ulmul şi merişorul la tine vor veni, cu toţii laolaltă, ca să împodobească locaşul cel sfânt al Meu, şi Eu voi slăvi locul unde se odihnesc picioarele Mele” (Isaia 60, 13). Acest „loc” unde se odihnesc picioarele Domnului a fost interpretat ca fiind postamentul de la baza Sfintei Cruci.

„Aici este și o controversă cu care noi ne luptăm, luptă duhovnicească, nu luptă cot la cot, războaiele religioase nu aduc niciun beneficiu nimănui. Noi trebuie să plecăm de la apostolul Pavel. Am să aduc întâi câteva argumente, pentru care noi trebuie să avem puterea Sfintei Cruci asupra noastră. Apostolul Pavel, cel mai îndreptățit din toți spune așa: „Nu-mi este a mă lăuda decât numai în crucea Domnului meu.” Noi, în acatistele vechi, de demult, găseam scris „bucură-te lemn fericit”. De ce lemn fericit? Pentru că acest lemn din care a fost făcută Sfânta Cruce are și el o mică istorie.

Dacă ați fost vreodată în Ierusalim, imediat când se traversează spre Betleem, pe partea dreaptă se numește așa Biserica Crucii, ea este georgiană. În acea biserică este locul unde a crescut copacul sădit de Lot cu cele trei semințe aduse din Rai. Măslinul este din Rai, nu este pom pământesc, cedrul este pom din Rai și pinul este pom din Rai. ”, a povestit părintele Calistrat Chifan la BZI LIVE.

Părintele Calistrat: „Cele trei semințe au fost puse toate la un loc”

Cele trei semințe de măslin, de cedru și de chiparos, trimise din Rai de Îngerul Domnului lui Avraam, au fost plantate toate la un loc. În felul acesta, a crescut un copac cu trei brațe: un braț era de cedru, unul era de chiparos și unul de măslin. Acesta poartă numele de copacul Sfintei Cruci.

„Când Avraam era bătrân, Îngerul Domnului a trimis trei semințe: de măslin, de cedru și de chiparos și a spus: „Astea să le plantezi și să ai grijă de ele”. Cele trei semințe au fost puse toate la un loc și, în special, acolo unde a fost pusă sămânța, a ieșit un copac cu trei brațe: un braț era de cedru, unul era de chiparis și unul de măslin. Și acela se numește copacul Sfintei Cruci. Având nevoie lucrătorii la templu, ei nu au ținut cont de acel copac (s-a înmulțit, nu a rămas doar unul) și l-au tăiat, că le trebuia la templu. Multă vreme, când îl măsurau jos era bun, când îl puneau sus era mic. Și atunci, meșterii să nu mai piardă vremea, l-au abandonat.”, a adăugat duhovnicul.

Comentarii
  • nesimtita asta de moderatoare nu are nici o decenta cand ii ia interviu parintelui. ce-i cu decolteul ala? ia fa si te imbraca adecvat ca esti femeie maritata!

  • Tu și nu fi obraznic cu păriintile că ăia dezbrăcată fi moudelatoare vezitii fi traba ta baiete umbli dezbrăcată afara i iarna dizmata in fata la sfiintuparinti rusinisai hie

  • Moderatoarea ar trebui sa fie asezata cu 2-3 metri mai in spate ca ii da vrajitorul un neveu de ii zboara peruca. Daca cumva e maciuca nemaritata poate ii da direct somn ..

  • Popo te-ai dilit de tot cit ai tras la prelandez !, nebuni și prosti sunt și aia care te asculta ! Și zii așa crucea aia de lemn a fost adusă din Rai zici ? Doar aia ori și biciurile și cuiele și Sulița și scuipații ?cum dreacu sa fie crucea sfânta cind era un obiect de tortura pe care a murit mii de oameni înainte și după ? Bă da chiar delirezi cu nerușinare tâmpenii !

  • Chifanului TREBUIE să i se dea spațiu să se manifeste. ”Potrivit tradiției creștine, aceasta a fost lucrată din trei feluri de lemn: cedru, chiparos şi măslin sau chiparos, ulm şi merişor”, ba încă ne indică și profețiile care anunță… cele trei, care sunt mai multe, întrucât popa, cu agricol la bază, le încurcă. Crucea a fost instrumentul roman de execuție, folosit încă din vremea răscoalei lui Spartacus, prin 71 b.C.. Or fi fost atât de îmbârligați la minte romanii, când trebuiau să facă o execuție, să combine merișor, ulm, măr, chiparos și măslin ?! Unde scrie în Noul Testament chestia asta ?! Capitolul și paragraful, vă rugăm ! Ca de obicei fabulează, toarnă baliverne pentru proști. Deh, cine l-o crede… La urmă, o zicere de la mine. Starea înspăimântătoare de incultură și obscurantism a popimii oritodoxe a adus România în stare de tâmpire colectivă.

Adauga un comentariu