Actualitate

Care este strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei. Alianța anunță o transformare fundamentală

Publicat: 11 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care este strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei. Alianța anunță o transformare fundamentală
Jens Stoltenberg susține că NATO este în curs de elaborare a planurilor pentru desfăşurarea unei prezenţe militare permanente la frontiera sa

Schimbări majore în strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei, cu scopul clar de a lupta împotriva unei eventuale viitoare agresiuni. În prezent, Alianța se află în mijlocul unei transformări fundamentale, și aceasta din cauza acțiunilor preşedintelui Vladimir Putin. Scopul principal al NATO este acum să aibă o prezenţă militară permanentă la frontiera sa estică.

NATO anunță o schimbare fundamentală în strategia sa de apărare ca urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainian. Nimic nu va mai fi la fel, pentru că statele membre ale Alianței Nord-Atlantice trebuie să ia măsuri pentru a fi în siguranță pe termen lung.

Strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei

NATO este în curs de elaborare a planurilor pentru desfăşurarea unei „prezenţe militare permanente la frontiera sa, în efortul de a lupta împotriva viitoarei agresiuni” din partea Rusiei. Anunțul a fost făcut de către secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, care a precizat că această decizie face parte dintr-o resetare, o adaptare pe termen lung care presupune și o sporire a cheltuielilor pentru Apărare.

NATO lucrează la elaborarea unor planuri pentru o prezenţă militară permanentă la frontiera sa estică în efortul de a lupta împotriva unei viitoare agresiuni ruse, a precizat Jens Stoltenberg. Potrivit spuselor sale, Alianța Nord-Atlantică se află în mijlocul unei transformări fundamentale care va reflecta consecinţele pe termen lung ale acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin.

Un alt aspect important din declarația reprezentantului NATO este acela că ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană, motiv pentru care le-a cerut comandanților militari să vină cu variante pentru o adaptare pe termen lung.

Războiul ruso-ucrainean afectează securitatea NATO

Secretarul general al NATO a declarat că indiferent când și cum se încheie războiul din Ucraina, acesta a avut deja consecințe pe termen lung pentru securitatea statelor membre alianței și acesta este motivul pentru care NATO trebuie să se adapteze la noua realitate.

În plus, în cea de-a 46-a zi de război, oficialii britanici spun că au fost găsite dovezi că Rusia a folosit dispozitive explozive improvizate (IED). Scopul acestora este să „provoace victime, să scadă moralul şi să restricţioneze libertatea de mişcare a Ucrainei”. Totodată, același voci susțin că Moscova recrutează personal eliberat din serviciul militar, inclusiv din Transnistria.

Într-un mesaj transmis duminică, 10 aprilie, președintele Volodimir Zelenski a declarat că ținta lui Putin nu este doar Ucraina, ci întregul proiect european. Mai mult, liderul ucrainian a anunțat că armata sa este pregătită să înfrunte o nouă ofensivă din partea forțelor rusești, însă dorește, pe de altă parte, și reluarea negocierilor pentru pace.

Ce spune Mircea Geoană despre noua ofensivă a armatei ruse

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că intrăm într-un moment de inflexiune pentru acest război. În perioada următoare, forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre.

„Forţele ruseşti se regrupează pentru a lansa o nouă ofensivă pentru ocuparea regiunii Donbas şi a sudului Ucrainei, inclusiv pentru controlul asupra nordului Mării Negre”, a spus Mircea Geoană.

Dincolo de toate acestea, strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei este mai mult decât necesară și rezultatele ei vor fi o garanție a securității statelor membre ale Alianței.

Adauga un comentariu