Prima pagină » National » Care este valoarea punctului de pensie stabilită pentru 2021

Care este valoarea punctului de pensie stabilită pentru 2021

30 nov. 2020, 21:45,
în National

Noua lege a pensiilor prevede înlocuirea punctului de pensie cu valoarea punctului de referinţă în anul 2021. Astfel, creşterea resimţită de un pensionar va fi egală cu: (stagiul complet de cotizare/25) / indicele de corecţie de care a beneficiat.

De exemplu, pentru un bărbat pensionat în anul 2019: (35/25)/1,2 = 1,1667, deci o majorare de 16,67%, susţin specialiştii, potrivit gds.ro. Noua lege a pensiilor prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Din anul 2022, va fi aplicată noua formulă de calcul bazată pe Valoarea Punctului de Referinţă (VPR):

1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020, 1.875 de lei în 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei.

Se adaugă la aceasta majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţii. Din anul 2022 Valoarea Punctului de Referinţă se va indexa, anual, cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Care sunt categoriile de pensionari, potrivit noilor reglementări

Noua lege a pensiilor prevede tot patru categorii de pensii: cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Unele categorii au suferit modificări de structură, față de vechea lege. În cazul pensiei pentru limita de vârstă trebuie îndeplinite cumulativ condiţiile de vechime minimă şi vârstă standard de pensionare.

Ca excepţie, actuala pensie anticipată (nepenalizată) devine pensie pentru limită de vârstă. Adică, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare, precizează sursa citată.

În acelaşi timp, în acest caz se poate cumula pensia cu salariul şi se valorifică perioadele necontributive asimilate. O altă noutate este aceea că femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

Se menţin celelalte prevederi din actuala legislaţie cu privire la pensia pentru limită de vârstă, precum grupele, condiţiile speciale şi deosebite, handicapul s.a. Pensia anticipată (cu penalizare) este actuala pensie anticipată parţială şi se menţin prevederile legale în vigoare.

CCR a amânat până după alegeri o decizie privind majorarea pensiilor

Judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au amânat, miercuri, 25 noiembrie, o decizie privind majorarea pensiilor cu 40%. Ședința în care va fi luată o decizie a fost programată pentru data de 13 ianuarie, după alegerile parlamentare.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%, amendament susținut de PSD la legea rectificării bugetare. De asemenea, potrivit modificărilor făcute în comisiile de specialitate și adoptate de plen, ar trebui majorate și salariile profesorilor din acest an, iar autoritățile locale ar urma să primească mai mulți bani.

Majorarea, contestată de Guvernul liberal

Legea a fost contestată de Guvern la Curtea Constituțională.

„Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice”, se arată în sesizarea Guvernului, depusă pe 13 octombrie.

„Aș vrea să revin asupra Constituției – Articolul 138, alineatul 5 din Constituție, care spune foarte clar că fiecare cheltuială trebuie să aibă sursa aferentă, pentru că a fost o decizie pentru alocații, unde Curtea a spus că e de ajuns să spui contul. Revin la principiu și trebuie să citim Constituția în spiritul ei. Este normal ca acest articol să aibă spiritul responsabilității fiscale. Cum responsabilizezi pe cineva? Când îi spui să îți arate sursa. Sursa de finanțare trebuie să fie nu doar contul din care se face plata, o chestie contabilă, și de unde alimentezi acel cont, care sunt sumele. Curtea Constituțională spune că nu poți să taxezi pensiile speciale. Deci unde este oportunitatea Guvernului atunci până la urmă?

Sunt multe discuții aici, nu vreau să intru, dar eu sper că cei de la Curtea Constituțională vor judeca în spiritul Constituției, acesta al responsabilității fiscale, al principiului responsabilității fiscale. Este ceea ce noi cerem acolo. În același timp, dacă Curtea decide altceva, vom merge exact pe direcția pe care am spus-o – anul acesta, Partidul Național Liberal a crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă din ultimii ani. În niciun an n-a crescut punctul de pensie cu 177 de lei, deci am reușit acest lucru într-o perioadă de criză, într-o perioadă de criză economică, de criză de sănătate”, a adăugat Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`