Prima pagină » Local » Care sunt cauzele amețelilor? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Amețelile pot fi provocate de suferințe din mai multe sisteme” – VIDEO

Care sunt cauzele amețelilor? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Amețelile pot fi provocate de suferințe din mai multe sisteme” – VIDEO

23 dec. 2022, 12:12,
în Local

Conf. dr. Sebastian Cozma, medic primar ORL – coordonatorul Compartimentului Audiologie şi Vestibulogie din cadrul Spitalului Clinic de Recuperare Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre cauzele amețelilor. Ce determină apariția acestora și cum pot fi combătute?

Amețeala reprezintă un simptom, care se manifestă prin senzație de dezechilibru și poate afecta atât ochii, cât și urechile. Important de precizat este că amețeala nu este o boală, ci un simptom al altor probleme de sănătate, cum ar fi: anemii, atacuri de panică, stări de anxietate, rău de mișcare, hipoglicemie, otită medie, boala Meniere, deshidratare, migrene, ateroscleroză, aritmie, hipotensiune posturală, accident vascular cerebral și accident ischemic tranzitor.

Care sunt cauzele amețelilor? Conf. dr. Sebastian Cozma: „Emoționale, de stres, de suprasolicitare”

Cele mai frecvente cauze ale amețelilor sunt tulburările urechii interne, administrarea unor medicamente sau consumul excesiv de alcool. În schimb, episoadele de amețeală de scurtă durată pot fi cauzate și de vertijul pozițional paroxistic benign, o afecțiune apărută în urma acumulării reziduurilor la nivelul urechii interne. De reținut este, însă, că amețelile pot fi și o consecință a stresului sau a suprasolicitării.

„Este adevărat că și viața modernă și agitată face ca din ce în ce mai mulți oameni, poate, să acuze amețeli nu neapărat dintr-un defect al sistemului vestibular de echilibru propriu, ci și din cauze uneori emoționale, de stres, de suprasolicitare. Știindu-se faptul că amețelile pot fi provocate de suferințe din mai multe sisteme, dar având la bază sistemul nostru propriu al echilibrului, sistemul vestibular, acesta include un teritoriu de culegere a informațiilor, să zicem așa, iar informațiile care contribuie la menținerea echilibrului vin, în primul rând, de la urechea internă, unde sunt senzorii, GPS-ul îi spunem noi. Și avem două GPS-uri, stânga-dreapta, care contribuie la localizarea în spațiu, a capului, a corpului, după aceea avem o informație, ca pondere era cea vizuală, vedem ce ne înconjoară și ne sprijinim pe elementele din jurul nostru.”, a explicat conf. dr. Sebastian Cozma, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Conf. dr. Sebastian Cozma: „Echilibrul este un simț educat”

Potrivit medicului primar ORL Sebastian Cozma, echilibrul este un simț educat. El se educă în primul an de viață prin mersul biped, iar dezvoltarea lui de-a lungul existenței este de adaptare la creșterea în înălțime și în greutate, astfel încât centrul nostru de greutate să fie mereu proiectat pe o  suprafață de susținere.

„Ca să înțelegem această nevoie de sprijin vizual, putem să ne imaginăm pe marginea unei prăpăstii și s-ar putea să avem o senzație de cădere în gol, chiar dacă nu cădem. Deci lipsa aceasta a spijinului vizual apropiat, cu care suntem obișnuiți. Echilibrul este un simț educat, se educă în primul an de viață, ridicarea, mersul biped se formează atunci, iar dezvoltarea de-a lungul vieții nu este decât o adaptare, practic, la creșterea în înălțime și greutate, astfel încât centrul nostru de greutate să fie mereu proiectat pe o zonă de susținere, pe o suprafață de susținere. Cea de-a treia importantă contribuție la menținerea echilibrului o are, îi spunem noi, sistemul proprio-receptiv. Pe înțelesul tuturor, senzorii care ne ajută să ne dăm seama pe ce ne sprijinim.”, a adăugat medicul Sebastian Cozma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`