Boli si tratamente

Care sunt cauzele cresterii creatininei

Publicat: 09 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cauzele cresterii creatininei
Purtată de sânge, filtrată de rinichi și eliminată în urină, creatinina reflectă funcția noastră renală

Creatinina reflectă sănătatea rinichilor noștri. Aceasta reprezinta de fapt deșeurile metabolice normale produse de utilizarea creatinei de către mușchi. Aceasta din urmă este sintetizata de ficat și depozitata în mușchi, unde joacă un rol în producerea de energie. Purtată de sânge, filtrată de rinichi și eliminată în urină, creatinina reflectă funcția noastră renală. Dacă este ridicata, indică faptul că sistemul nostru renal este bolnav. Aflati in randurile care urmeaza care sunt cauzele cresterii creatininei!

Care este nivelul corect de creatinină

Concentrația de creatinină variază în funcție de masa musculară a unei persoane. Pentru bărbați, nivelul creatininei din sânge ar trebui să fie între 6 și 12 ml / g și între 4 și 10 ml / g pentru femei. Ar trebui să fie de 3 până la 8 ml / g pentru un copil între 4 și 10 ani și de 4 până la 10 ml / g pentru un adolescent între 10 și 14 ani.

Pentru a cunoaște nivelul de creatinină sunt posibile două metode: una poate măsura cantitatea de creatinină printr-un test de sânge (fără a fi nevoie să nu mancam inainte) sau poate fi estimată din volumul total de urină produs în 24 de ore, adică presupune o colectare de urină efectuată pe tot parcursul zilei.

Care sunt cauzele cresterii creatininei

În unele cazuri, creatinina poate fi ridicată, dar nu există niciun motiv să încercați să o reduceți dacă după testarea ulterioară nu este detectată nicio boală renală. Cu toate acestea, trebuie amintit că nivelul creatininei este în continuă creștere și variază în funcție de activitățile noastre, de exemplu atunci când mâncăm multă carne roșie sau când depunem mult efort fizic.

Creatinina are o mare valoare diagnostic în urologie. Determinarea creatininei (capacitatea rinichiului de a purifica creatinina) face posibilă confirmarea insuficienței renale și stabilirea gradului acesteia. Se spune că insuficiența renală este moderată între 30 și 59 ml / min, severă de la 15 la 29 ml / min și terminală dacă nivelul creatininei este mai mic de 15 ml / min.

Nivelul creatininei este strâns legat de masa musculară. Prin urmare, este deosebit de ridicat în rândul sportivilor. Este mare și la persoanele care consumă multe proteine.

Mai mulți factori pot provoca o creștere a creatininei, inclusiv probleme ale funcției renale, cum ar fi pietre la rinichi, infecție, boli renale cronice sau, în cazuri mai severe, cancer la rinichi.

Beți aproximativ 1,5 litri de apă pe zi

Cea mai bună prevenire a aparitiei problemelor renale și menținerea acestora în funcționare corectă este să beți aproximativ 1,5 litri de apă pe zi.

În afară de problemele renale, creatinina poate crește din cauza insuficienței cardiace, a epuizării fizice, a leziunilor musculare sau a deshidratării.

În timp ce epuizarea fizică este unul dintre factorii de risc, oboseala este unul dintre cele mai frecvente simptome ale nivelurilor anormale de creatinină. Odihna și stilul de viață îmbunătățit sunt, prin urmare, esențiale pentru a putea reduce doza acestor deșeuri metabolice în corpul nostru.

Adauga un comentariu