National

Care sunt cele mai frecvente cauze ale mâncărimii de piele? Iată explicațiile unui medic dermatolog

Publicat: 11 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt cele mai frecvente cauze ale mâncărimii de piele Iată explicațiile unui medic dermatolog
Cauzele mâncărimii de piele sunt diverse, dar se împart în două categorii: cu sau fără leziuni vizibile la nivelul pielii.

Dermatologul Adina Alexandru a vorbit miercuri, 11 august, la Antena 3, despre cele mai frecvente cauze ale mâncărimii de piele. Aceasta atenționează unele pot ascunde boli grave.

Cauzele mâncărimii de piele sunt diverse, dar se împart în două categorii: cu sau fără leziuni vizibile la nivelul pielii. Medicul dermatolog povestește că, de cele mai multe ori, pacienții sunt convinși că au o reacție adversă de la anumite alimente.

Adina Alexandru, medic dermatolog: „Cauzele interne de obicei pot da mâncărime generalizată”

Medicul dermatolog explică faptul că unele cauze interne pot da mâncărime generalizată și nu neapărat leziuni vizibile. Boli interne, precum diabet zaharat, hipertiroidă, boli hepatice, HIV, neoplazii, tumori solide și chiar neoplazii hematologice, pot asocia astfel de mâncărimi, chiar boli neurologice.

„Cauzele mâncărimii de piele sunt numeroase și există două categorii mari ale mâncărimii de piele cu sau fără leziuni vizibile la nivelul pielii.

Ceea ce se întâmplă în practică cu pacienții atunci când ajung la noi cu mâncărimi de piele, ei sunt convinși că au o reacție adversă. De cele mai multe ori, povestesc că au mâncat ceva și acum au mâncărime de piele. Reacțiile adverse sunt o realitate și sunt o cauză frecventă a mâncărimii de piele.

Cauzele interne de obicei pot da mâncărime generalizată, nu neapărat cu leziuni vizibile. Boli interne, precum diabet zaharat, hipertiroidă, boli hepatice, HIV, neoplazii, tumori solide și chiar neoplazii hematologice, pot asocia astfel de mâncărimi, chiar boli neurologice”, explică dr. Alexandru în cadrul emisiunii „Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Când ar trebui să ne alarmeze mâncărimea de piele. Care sunt cele mai frecvente cauze ale mâncărimii de piele?

Dacă nu este justificat și este constant, ar trebui să facem o vizită medicului dermatolog, potrivit dr. Adina Alexandru.

„Dacă pruritul acesta este constant, nejustificat. De exemplu, vârstnicii care au pielea foarte uscată sau cei care au dermatiă atopică, pruritul acesta este explicat.

Dacă suntem o persoană relativ tânără și nu ne știm suferinzi de lucruri importante și simțim o mâncărime generalizată, neexplicabilă și fără leziuni de piele, este indicat să mergem la dermatolog”, recomandă dr. Alexandru.

Lichenul plan, una dintre afecțiunile de piele asociată mâncărimii de piele

Lichenul plan este o afecțiune caracterizată prin mâncărime și prin vezicule la nivelul pielii care uneori pot fi destul de extinse. În primă fază, atunci când debutează, tot contextul este de neînțeles și este important să fie diagnosticat de către medicul specialist.

Pe lângă aspectul neplăcut și mâncărimea asociată, care poate fi disconfortantă, lichenul plan se poate asocia cu hepatitele virale care pot fi identificate în acest context de către medicul dermatolog.

„Sunt multe afecțiuni de piele care sunt asociate cu mâncărimea de piele, cum ar fi lichenul plan. Lichenul plan este o afecțiune caracterizată prin mâncărime și prin vezicule la nivelul pielii care uneori pot fi destul de extinse. În primă fază, atunci când debutează, tot contextul este de neînțeles și este important să fie diagnosticat de către medicul specialist.

Pe lângă aspectul neplăcut și mâncărimea asociată, care poate fi disconfortantă, lichenul plan se poate asocia cu hepatitele virale care pot fi identificate în acest context de către medicul dermatolog.

Sunt foarte multe situații în care există și erupții post medicamentoase, care pot da mâncărimi de piele. La fel și infecțiile, și acestea pot determina mâncărimi ale pielii.

De la infecții banale, fungice, o ciupercă, până la parazitoze sau chiar până la infecții virale. Pentru că și varicela poate fi confundată, în primă fază, cu o alergie. Dacă apare la adulți, este important să o tratăm mai intens decât la copii. Se poate solda cu mai multe complicații la adulți”, mai spune medicul.

Adauga un comentariu