Prima pagină » Informații utile » Care sunt efectele poluării asupra mediului? Poate să fie un factor în dezvoltarea diabetului?

Care sunt efectele poluării asupra mediului? Poate să fie un factor în dezvoltarea diabetului?

03 mart. 2025, 10:26,
Redacția BZI în Informații utile

Efectele poluării asupra mediului au devenit o problemă la nivel globar și are efecte devastatoare asupra naturii și a calității vieții oamenilor. Toate activitățile noastre de zi cu zi lasă o amprentă asupra mediului și generează poluare, prin urmare trebuie să înțelegem ce este poluare și cum putem să reducem cât mai mult acest fenomen.

Poluarea are un impact semnificativ asupra sănătății noastre. De-a lungul anilor, creșterea industrializării și a activităților umane au dus la o creștere a nivelurilor de poluare în aer, apă și sol. Această poluare are consecințe grave asupra sănătății noastre, afectând atât corpul, cât și mintea.

Care sunt efectele poluării asupra mediului

Întreaga lume trebuie să știe despre poluarea mediului și să ia măsuri pentru a o reduce, deoarece efectele negative ale poluării sunt grave și potențial fatale. Toate tipurile de poluare sunt dăunătoare sănătății umane și a viețuitoarelor sălbatice și contribuie la schimbările climatice, care pun întreaga planetă în pericol.

Unul dintre principalele efecte ale poluării asupra sănătății este afectarea sistemului respirator. Poluanții atmosferici, cum ar fi particulele fine, ozonul și gazele toxice, pot intra în plămâni și pot cauza inflamații, iritații și deteriorarea țesuturilor. Astfel, persoanele expuse pe termen lung la poluare pot dezvolta afecțiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul, bronșita cronică sau chiar cancerul pulmonar.

De asemenea, poluarea poate avea un impact negativ asupra inimii și sistemului cardiovascular. Existența particulelor fine în aer poate duce la creșterea riscului de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

În plus, poluanții atmosferici pot afecta tensiunea arterială și pot contribui la formarea plăcilor de aterom, crescând riscul de boli cardiovasculare. Printre cele mai cunoscute efecte ale poluării asupra mediului se numără afectarea aerului, apei și a solului; deteriorarea stării de sănătate; scăderea calității vieții; dispariția stratului de ozon; degradarea ecosistemelor; ploile acide; încălzirea globală; topirea ghețarilor.

Poate să fie un factor în dezvoltarea diabetului

Poluarea aerului este cel mai important factor de risc de mediu din lume și provoacă milioane de decese în fiecare an. Noile cercetări publicate în Journal of Clinical Investigation arată că poluarea aerului poate juca un rol în dezvoltarea bolilor cardiometabolice, precum diabetul. Mai important, însă, este că efectele au fost reversibile odată cu încetarea expunerii.

Cercetătorii au descoperit că poluarea aerului a fost un „factor de risc pentru un factor de risc” care a contribuit la pregătirea terenului pentru diverse probleme potențial fatale, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Așa cum modul în care o alimentație nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice pot duce la dezvoltarea unor boli, și expunerea la poluarea atmosferică ar putea fi adăugată pe această listă de factori de risc.

În acest studiu, oamenii de știință au creat un mediu care a imitat o zi poluată în New Delhi sau Beijing, concentrând particulele fine de poluare a aerului, numite PM 2,5 (componentă a particulelor

Particule concentrate de genul acesta se dezvoltă din impactul uman asupra mediului, cum ar fi noxele din trafic, generarea de energie electrică și alți combustibili fosili. Aceste particule au fost puternic asociate cu factorii de risc pentru boli.

De exemplu, efectele cardiovasculare ale poluării aerului pot duce la infarct și la accident vascular cerebral. Echipa de cercetare a arătat că expunerea la poluarea aerului poate crește probabilitatea acelorași factori de risc care duc la boli de inimă, cum ar fi rezistența la insulină și diabetul de tip 2.

Interesant este faptul că cercetătorii au descoperit că expunerea la poluarea aerului era comparabilă cu consumul unei diete bogate în grăsimi. Atât poluarea aerului, cât și grupul cu dieta bogată în grăsimi au prezentat rezistență la insulină și un metabolism anormal, la fel cum se întâmplă într-o stare pre-diabetică.

Vestea bună, spun autorii studiului, este că aceste efecte au fost reversibile, cel puțin în experimentele efectuate de echipa de cercetare. Odată ce poluarea aerului a fost îndepărtată din mediul în care trăiau, șoarecii au părut mai sănătoși, iar starea pre-diabetică a început să se inverseze. Prin urmare, e important să știi care sunt efectele poluării asupra mediului și asupra sănătății tale.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapi de mucegai cu un produs prezent în orice casă. Trucul infailibil pentru o mare problemă
realitatea.net
Ce să faci când îţi rămâne un os de peşte în gât. Soluții care te pot scoate din încurcătură
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`