O criză de astm bronșic reprezintă o agravare bruscă a simptomelor cauzate de îngustarea căilor respiratorii rezultată în urma inflamației de la nivelul tractului respirator și al producției de mucus. Aceste crize pot cauza panică, iar senzația descrisă de pacienți este asemănătoare cu cea a unei greutăți pe piept care împiedică respirația normală.
Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii care determină îngustarea reversibilă a bronhiilor. Această afecțiune duce la episoade recurente de dispnee, adică senzație de sufocare, șuierat respirator, tuse și senzație de constricție toracică. Crizele de astm pot apărea brusc și au grade variabile de severitate, de la ușoare la severe, care pot pune viața în pericol.
Ce este o criză de astm bronșic
O criză de astm bronșic poate fi o experiență înfricoșătoare, persoana afectată chinuindu-se să inspire profund și respirația accelerându-i-se, fără a putea să obțină aerul de care are atâta nevoie. Durata fenomenului poate varia, în funcție de cauza care a declanșat criza de astm și cât timp au fost inflamate căile respiratorii.
Episoadele ușoare pot dura doar câteva minute, pe când cele mai severe pot dura mai multe ore sau chiar zile. O criză de astm ușoară poate să dispară spontan sau să necesite totuși medicamente, de obicei un inhalator cu acțiune rapidă.
Crizele de astm mai severe pot fi scurtate printr-un tratament adecvat. În cazurile severe, crizele de astm pot duce la insuficiență respiratorie acută, caracterizată prin hipoxie (scăderea oxigenului din sânge) și, în cazuri extreme, poate fi necesară ventilația mecanică.
O criză de astm bronșic poate fi declanșată de expunerea la un alergen, cum ar fi polenul anumitor plante, acarienii de praf, unele insecte sau părul de animale. Alți factori declanșatori obișnuiți pentru criza de astm sunt agenții iritanți din aer, cum ar fi fumul sau vaporii chimici, precum și mirosurile puternice, precum este parfumul.
O criză de astm bronșic reprezintă o agravare a simptomelor de astm și a funcției pulmonare prin comparație cu simptomele zilnice resimțite de obicei. Este bine de știut că simptomele nu survin întotdeauna brusc. O criză de astm bronșic poate apărea lent, în câteva ore, zile sau chiar săptămâni, sau foarte rapid, adică în doar câteva minute.
Tratamentul astmului
Astmul bronșic nu poate fi vindecat definitiv, tratamentul fiind doar unul simptomatic, cu ajutorul unor dispozitive inhalatorii și medicamente antiinflamatorii și anti alergice. Inhalatoarele conțin substanțe bronhodilatatoare, de obicei doze reduse de steroizi, care acționează cu promptitudine asupra căilor respiratorii îngustate, deschizându-le în timpul unei crize astmatice. Persoanele care suferă de astm bronșic ar trebui să aibă în permanență asupra lor un astfel de inhalator prescris de medic.
Prevenția și controlul pe termen lung sunt cheia pentru a opri atacurile de astm înainte de a începe. Tratamentul implică, de regulă, învățarea recunoașterii factorilor declanșatori, luarea măsurilor necesare pentru a evita acești factori și monitorizarea respirației, pentru ca pacientul să se asigure că medicamentele prescrise vor menține simptomele sub control. Iată ce acte sunt necesare pentru asigurarea de sănătate fără venit.
În cazurile de astm bronșic sever, care nu se ameliorează cu corticosteroizi, se poate efectua termoplastie bronșică, în timpul căruia medicul încălzește interiorul căilor respiratorii din plămâni cu un termoelectrod. Astfel este limitată constricția căilor respiratorii, facilitând respirația și reducând criza de astm bronșic.