Prima pagină » Informații utile » Care sunt gradele de comparație ale adjectivului – Sunt esențiale pentru o comunicare eficientă

Care sunt gradele de comparație ale adjectivului – Sunt esențiale pentru o comunicare eficientă

14 mart. 2025, 11:18,
în Informații utile

Gradele de comparație ale adjectivului ajută la evidențierea și compararea însușirilor ființelor sau obiectelor.

Acestea sunt esențiale pentru exprimarea clară a ideilor, nuanțarea descrierilor și la clarificarea relațiilor de intensitate dintre diferite entități și calități.

Iată care sunt gradele de comparație ale adjectivului

Adjectivul este format din 3 grade de comparație, și anume, gradul pozitiv, gradul comparativ și gradul superlativ.

Cel pozitiv exprimă o calitate foarte simplă, o însușire, fără a face vreun fel de comparație și este forma de bază a adjectivului. De exemplu, persoană veselă, apă caldă, om rău, floare frumoasă. Gradul comparativ reprezintă o însușire a unui substantiv, care este comparată cu alt substantiv sau cu același într-o altă situație sau moment. Acesta se împarte în 3 categorii, comparativ de egalitate, de superioritate și de inferioritate.

Cel comparativ de egalitate arată faptul că două entități au aceeași însușirre. Adjectivul la gradul comparativ de egalitate se formează cu „la fel de”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv, adăugat și „ca”. De exemplu, Ana este la fel de frumoasă ca Maria.

Gradul comparativ de superioritate arată faptul că o entitate are o calitate superioară față de altă entitate sau de acceași entitate, în alt moment. Structura acestuia este „mai”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv și „decât”. De exemplu, Maria, este mai tăcută decât Ana.

Comparativul de inferioritate, are o calitate inferioară față de o altă entitate sau acceași, structura fiind „mai puțin”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv și „decât”. De exemplu, Ana este mai puțin înaltă decât Maria.

Gradul superlativ se împarte în superlativ relativ și superlativ absolut.

Clasificarea gradului superlativ și alte tipuri de adjective

Cel superlativ relativ indică că o entitate are cea mai mare sau cea mai mică intensitate în comparație cu alta dintr-un grup. Structura sa este „cel mai”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv. De exemplu, Maria este cea mai bună elevă din clasă.

Structura celui relativ de inferioritate este „cel mai puțin”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv. De exemplu, Este floarea cea mai puțin afectată.

Superlativul absolut indică că are o calitate cea mai înaltă sau cel mai scăzut, fără a compara. Superlativul se împarte în de superioritate și de inferioritate. Acesta dintâi are structura „foarte”, împreună cu adjectivul la gradul pozitiv. De exemplu, Maria este foarte talentată.

Cel de inferioritate are structura „foarte puțin” cu adjectiv la gradul pozitiv. De exemplu, Ieri, Maria a fost foarte puțin zâmbăreață.

De asemenea, există și fără grade de comparație, ce nu pot fi modificate, care au sensuri ce nu pot fi comparate sau provenite din limba latină, unde exprimau superlativul și comparativul.

Acestea se pot clasifica în adjective simple, compuse și în locuțiuni. În același timp, se pot clasifica după originea lor, de exemplu, adjective propriu-zise, participiale, gerunziale, pronominale posesive, pronominale demonstrative, pronominale nehotărâte, pronominale negative, pronominale interogative, pronominale relative și pronominale de întărire.

Cunoașterea gradelor de comparație ale adjectivelor este foarte importantă pentru o exprimare clară și precisă, facilitând o comunicare eficientă atât în scris, cât și în vorbit.

Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
a1.ro
Craniu şi alte rămăşiţe umane de peste 5000 de ani, descoperite în Prahova. Cum arată și în ce stare sunt osemintele
Playtech.ro
A murit una dintre cele mai frumoase actriţe din România! Rolurile emblematice rămâe în sufletul tuturor. Ce păcat...
observatornews.ro
Sfânta și Marea Vineri din Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri în Vinerea Paştilor sau Vinerea Seacă, ziua morţii şi îngropării Domnului
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se construiește un TGV românesc. Trenuri rapide, cu 200 km/h
SportpeSurse
Filmul morții te zguduie din temelii! Declarație terifiantă a martorului care l-a văzut pe Boupendza cum se aruncă de la balcon
Playtech.ro
Dumnezeule! Cine sunt, de fapt, persoanele care au murit după ce telecabina s-a prăbuşit cu ei? Detalii despre...
Dailybusiness.ro
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
RomaniaTV
Ilie Bolojan a semnat miercuri seară, TOŢI părăsesc funcţia imediat ce decretele apar în Monitorul Oficial
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Oana Roman, NERVOASĂ pe Calina. Fiica Catincăi, în centrul unui mare scandal. Mătușa ei dă de pământ cu ea: Am tolerat prea mulți ani această situație
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`