Bolile la vița de vie pot afecta grav recolta și pot duce la pierderi semnificative. Printre cele mai comune boli se numără mana, făinarea, putregaiul negru, și diverse boli ale lemnului. Identificarea corectă și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru menținerea sănătății plantației.
Atât strugurii de interior, cât și de cei exterior suferă de boli fungice care afectează frunzele și fructele. Principalele boli ale viței de vie sunt mucegaiul, făinarea, putregaiul cenușiu, antracnoza, rugina, putregaiul și excorioza.
Principalele boli la vița de vie
Bolile viței de vie, precum mana, făinarea și putregaiul cenușiu sunt determinate de ciuperci, atacurile fiind favorizate în sezoanele călduroase și ploioase, cu umiditate crescută. În aceste condiții se poate dezvolta și putregaiul negru.
Pentru a preveni atacul bolilor la vița de vie sunt recomandate: curățarea corespunzătoare a plantației, dispunerea aerisită a lăstarilor, plantarea butașilor la o distanță mai mare și utilizarea tratamentelor preventive.
De asemenea, în cultură poate apărea fenomenul de măgeluire a viței de vie, aceasta nefiind o boală a acesteia. În timpul polenizării, florile nu snt fecundate în mod corespunzător, ceea ce determină formarea unor boabe mici, ca de mazăre, lipsite de semințe.
Cele mai grave boli ale viței de vie sunt considerate mana, făinarea și putregaiul cenușiu, cauzate de agenți patogeni reprezentați de diferite genuri de ciuperci. Daunele asupra culturilor și a producției sunt ridicate, putând duce la compromiterea totală a producției.
Mana viței de vie este considerată una dintre cele mai grave boli, care poate determina pierderea recoltei în anii ploioși. Mai mult, poate duce la uscarea culturilor neprotejate prin tratamente corespunzătoare. Ciuperca atacă părțile verzi ale plantei, cum ar fi frunzele, lăstarii și boabele.
Pe frunze apar pete gălbui, cunoscute ca pete untdelemnii. La scurt timp după apariția acestora, în dreptul petelor, pe partea inferioară a frunzei se va forma un puf alb, iar la câteva zile, frunza se necrozează și petele devin brun-roșcate.
Câte pierderi poate provoca putregaiul cenușiu
Putregaiul cenușiu prezent la struguri poate provoca pierderi importante mai ales când atacă boabele. Boabele se manifestă prin prezența unor pete care capătă culoarea roșu-brun, după care se formează un mucegai cenușiu. Ciorchinii pot fi acoperiți parțial sau în întregime de mucegai și încep să se putrezească.
Putregaiul cenușiu este favorizat în special de umiditatea și temperaturile ridicate. Se manifestă întâi pe frunze, unde se vede apariția unor pete gălbui. Aceste pete devin apoi roșiatice și cresc în dimensiune.
Ulterior, frunzele sunt acoperite cu mucegai de culoare cenușie și cad la scurt timp după aceasta. În cazul lăstarilor atacați de putregaiul cenușiu, simptomele prezintă pete brune sau cenușii, urmate de putregai sau scleroți.
Putregaiul cenușiu poate ataca și ciorchinii tineri, însă de obicei afectează boabele de struguri. Boabele atacate de această boală dezvoltă pete moi și mici, apoi crapă și sunt acoperite de mucegai cenușiu-brun. În scurt timp, ciuperca poate afecta întregul ciorchine.
Există diverse boli care pot afecta vița de vie, unele dintre ele fiind capabile să producă pagube de 80-100% din producția finală. Pentru a evita astfel de probleme și pentru a asigura o producție sănătoasă și bogată, este necesar să se efectueze stropitul viței de vie. Prin urmare, trebuie să ai grijă la bolile de la vița de vie.