Boli si tratamente

Angiocololita: care sunt simptomele acestei infecții a canalului biliar

Publicat: 25 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Angiocololita care sunt simptomele acestei infecții a canalului biliar
Care sunt simptomele angiocololitei

Care sunt simptomele angiocololitei? După secreția sa de către celulele hepatice, bila se varsă în canalele biliare (și, în special, în canalul biliar comun) înainte de a fi evacuată în intestin pentru a participa la procesul de digestie. Pe parcurs, bila poate fi depozitată în vezica biliară, un organ în formă de pungă.

Aceste pietre mici (compuse în principal din săruri de colesterol insolubile) sunt responsabile de complicații în aproximativ 20% din cazuri: cele mai frecvente sunt colecistita acută și colangita.

Vorbim de colangită (sau de colangită acută) atunci când o piatră biliară blochează canalul biliar comun și o infecție bacteriană începe chiar deasupra obstacolului.

Trebuie menționat că obstacolul la originea infecției canalului biliar poate fi și de origine tumorale (tumora pancreasului sau a vezicii biliare), dar este mai rar.

Care sunt simptomele angiocololitei?

Factorii de risc pentru colangită sunt cei ai colelitiei: această complicație apare mai frecvent la femeile de 40 de ani și peste, care suferă de supraponderale și / sau hipertrigliceridemie (exces de trigliceride în sânge).

Angiocolita, care este, prin urmare, definită ca o infecție bacteriană a canalelor biliare, este caracterizată de 3 simptome care apar de obicei în 48 de ore:

Dureri severe în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste,
Febră de peste 38 ° C, care poate crește până la 39 ° – 40 ° C cu frisoane și transpirație,
O culoare gălbuie a pielii și / sau a albului ochilor.
Urină închisă și / sau scaune decolorate și / sau prurit

Diagnostic și tratament

Colita este o urgență medicală. Principalul risc este cel al șocului septic: această infecție generalizată a sângelui se poate dovedi fatală. Angiocololita se poate transforma și în colangită ictero-uremogenă, adică asociată cu insuficiență renală, care este uneori extrem de gravă.

Cum este diagnosticată colangita acută?

Examinarea de referință este ecografia abdominală: acest lucru face posibilă demonstrarea prezenței unei pietre care blochează canalul biliar comun și / sau o dilatare anormală a acestui canal biliar. Ecografia endoscopică mai precisă și mai fiabilă implică introducerea unei sonde cu ultrasunete (prin gură) pentru a observa canalele biliare și a confirma diagnosticul de colangită acută.

În același timp, un test de sânge poate prezenta hiperbilirubinemie (adică un nivel anormal de ridicat de bilirubină în sânge), anomalii ale transaminazelor, dar și o creștere a nivelului sanguin al proteinei C -reactiv (sau CRP, marker al infecției) și leucocitoză (creștere a nivelului globulelor albe din sânge).

Tratamentul colangitelor acute este în principal chirurgical: este necesară restabilirea circulației în canalul biliar comun prin îndepărtarea pietrei responsabile de obstrucția acesteia. Eliminarea vezicii biliare (colecistectomie) este, de asemenea, efectuată.

Adauga un comentariu