Simptomele bolii Alzheimer debutează lent și ajung până la uitare, în etapa intermediară a afecțiunii. Iată care sunt celelalte simptome și cum poate fi tratată această boală nemiloasă.
Boala Alzheimer este o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează gândirea coerentă, memoria și comportamentul pacientului, rezultând incapacitatea de a efectua activitățile zilnice. Boala Alzheimer este cea mai întâlnită formă de demență la persoanele cu vârsta peste 65 de ani.
Printre simptomele de debut ale bolii se numără: dezorientare temporo-spațială, tulburări ale dispoziției (depresie, apatie) și de comportament (pacientul poate deveni agresiv în unele cazuri), dificultăți de vorbire, deglutiție și de menținere a posturii în șezut și apariția suspiciunilor nefondate la adresa persoanelor din jur (fie că vorbim de familie, fie că ne referim la îngrijitori).
Care sunt simptomele bolii Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță: „Această uitare merge pe toate planurile”
Dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iași, dezvăluie că, în etapa intermediară a bolii Alzheimer, pacientul începe să uite lucruri și persoane, această uitare mergând pe toate planurile. Uită numele membrilor familiei, uită că sunt frați, surori sau chiar soții.
În afară de această uitare, în momentul în care intervine evoluția lent progresivă către deteriorare majoră, apar și tulburări în comportamentul persoanei și în personalitatea ei. De cele mai multe ori, apar episoade de depresie sau anxietate, de agitație psiho-motorie, de dezorientare temporo-spațială, pacientul nu știe unde se află, în ce an este, poate și când s-a născut.
„Deja vorbim despre etapa intermediară în cazul evoluției bolii Alzheimer, când această uitare merge pe toate planurile. Uită numele membrilor familiei, uită că sunt frați, surori sau chiar soții, le zic că: „Nu ești soția mea, cine ești tu? Pleacă de acasă.” În afară de această uitare, în momentul în care intervine această evoluție lent progresivă către deteriorare majoră, apar și tulburări în comportamentul persoanei și în personalitatea persoanei bolnave de Alzheimer și apar: episoade de depresie sau anxioase, de agitație psiho-motorie, de dezorientare temporo-spațială, pacientul nu știe unde se află, în ce an este, poate și când s-a născut, nu-și recunoaște membrii familiei, intervin probleme în limbaj, nu mai poate verbaliza ceea ce ar vrea să verbalizeze, tulburări la motricitate și chiar halucinații.
Se merge până la halucinații vizuale și auditive, bineînțeles cu stări de agitație.”, a declarat medicul Raluca Prepeliță, în cadrul emsiunii BZI LIVE.
Există tratament pentru boala Alzheimer? Dr. Raluca Prepeliță: „Sunt medicamentele antidemențiale, care nu vindecă, ci încetinesc evoluția bolii”
Din nefericire, boala Alzheimer, fiind o patologie progresivă, nu se vindecă. Însă, există două tipuri de tratamente, care încetinesc boala din evoluția sa naturală. Astfel, potrivit medicului Raluca Prepeliță, tratamentele merg pe anumite substanțe la nivel cerebral, care sunt în cantități scăzute. De pildă, inhibitorii de acetilcolinesterază și ceilalți NMDA, care sunt două tratamente actual aprobate și la nivel de agenție națională a medicamentelului și a FDA-ului.
„Există două tipuri de tratament. Sunt medicamentele antidemențiale, care nu vindecă, ci încetinesc evoluția bolii. O încetinesc din evoluția naturală, adică nu ne gândim că fac minuni. Merg pe anumite substanţe de la nivel cerebral, care sunt în cantități scăzute. De exemplu, inhibitorii de acetilcolinesterază și ceilalți NMDA, care sunt două tratamente actual aprobate și la nivel de agenție națională a medicamentelului și a FDA-ului. FDA (Food and Drug Administration) are acum aprobat și un medicament combo, zic ei, cu donepezil și memantină.”, a maui spus medicul Raluca Prepeliță.