Boli si tratamente

Meningiomul: ce este exact

Publicat: 16 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Meningiomul ce este exact
Care sunt simptomele meningiomului

Care sunt simptomele meningiomului? Cuvântul este înfricoșător, totuși meningiomul este cel mai adesea o tumoră benignă.

Meningiomul este cel mai frecvent tip de tumoră cerebrală primară, reprezentând aproximativ 30% din toate tumorile cerebrale. Este o tumoră care provine din meningele (straturile exterioare ale țesutului care acoperă și protejează creierul chiar sub craniu), dar este cel mai adesea benignă. Meningioamele maligne (cele mai agresive) reprezintă doar 1% din meningioame.

Care sunt simptomele meningiomului?

Majoritatea meningioamelor se dezvoltă foarte lent, adesea in mulți ani, fără a provoca simptome. Dar când tumora crește, poate pune presiune asupra creierului sau poate comprima anumiți nervi sau vase cerebrale și poate cauza simptome care ar trebui să alerteze:

Cefalee (care se agravează în timp)
Vedere afectată
Probleme de auz sau tinitus
Pierderea mirosului (când tumora crește între creier și nas)
Slăbiciune la nivelul brațelor sau picioarelor (acesta este unul dintre cele mai evidente simptome).
Probleme de echilibru sau de memorie.

Pentru a face diagnosticul sunt utilizate un scaner (CT) sau un IRM cerebral (imagistica prin rezonanță magnetică).

Deocamdată, medicii nu pot explica ce anume determină înmulțirea necontrolată a anumitor celule ale meningelui. Cu toate acestea, anumiți factori de risc au fost identificați:

Radioterapie la cap.
O predispoziție genetică
Anumite tratamente hormonale. Acesta este cazul, de exemplu, cu tratamentul pe termen lung cu Androcur, un medicament derivat din progesteron. Femeile care au luat acest medicament mai mult de 6 luni au un risc crescut de 7 ori de meningiom.

Deoarece meningioamele evoluează lent, monitorizarea prin RMN este uneori suficientă. Dar când simptomele sunt deranjante, se efectuează o îndepărtare chirurgicală. Dacă tumora este localizată în zone mai adânci precum baza craniului, este indicată radioterapia. Efectele sale nu vor fi imediate, dar treptat tumora va înceta să crească și uneori să se micșoreze ca mărime.

Adauga un comentariu