Sanatate

Care sunt valorile normale ale INR-ului? Tot ce trebuie să știi despre raportul normalizat internațional

Publicat: 20 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Care sunt valorile normale ale INR-ului Tot ce trebuie să știi despre raportul normalizat internațional
INR (International Normalized Ratio) este o analiză de sânge, care verifică dacă pacientul primește doza optimă de acenocumarol.

Determinarea valorilor INR-ului este esențială, dacă urmați un tratament cu medicamentul anticoagulant numit acenocumarol. Acțiunea acestuia se realizează la nivelul ficatului și previne formarea cheagurlor de sânge la nivelul inimii sau al vaselor de sânge, care pot migra ulterior, determinând accidente vasculare.

INR (International Normalized Ratio) este o analiză de sânge, care verifică dacă pacientul primește doza optimă de acenocumarol. În momentul de față, pe piață există două produse ce conțin această substanță, ambele compensate, unul de 4 mg și celălalt de 2 mg. În funcție de INR, fiecare pacient necesită o anumită schemă de tratament, care se ajustează în timp.

Tratamentul anticoagulant se prescrie cel mai frecvent pacienților cu anumite tulburări de ritm, cum sunt fibrilația atrială sau flutterul atrial, dar se impune și în alte situații, la pacienții cu proteze valvulare mecanice, tromboză venoasă profundă sau embolie pulmonară.

În momentul în care este început tratamentul cu acenocumarol, medicul este dator să informeze pacientul cu privire la necesitatea monitorizării regulate a INR-ului. Astfel, el recomandă intervalul la care se repetă analiza, mai scurt în perioada titrării medicamentului, ulterior la 4 săptămâni, dupa stabilizarea INR-ului. Apoi, pacientul trebuie să solicite analiza la patru săptămâni și să verifice dacă valoarea INR se încadrează în intervalul optim.

o eprubetă cu sânge pentru determinarea INR
În funcție de INR, fiecare pacient necesită o anumită schemă de tratament, care se ajustează în timp.

Care sunt valorile normale ale INR-ului?

Persoanele sănătoase, care nu primesc tratament cu acenocumarol au INR în jur de 1. Însă, dacă pacientul are fibrilație atrială sau flutter atrial, INR trebuie să se încadreze între 2 și 3. În cazul în care, rezultatul acestei analize este mai mic de 2, înseamnă că pacientul primește o doză prea mică de anticoagulant. Astfel, se pot forma cheaguri de sânge în interiorul inimii, ce pot duce la accidente vasculare cerebrale. Dacă valoarea INR-ului este peste 3, înseamnă că dozele de anticoagulant trebuie scăzute, deoarece pacientul riscă să dezvolte hemoragii.

La pacienții cu proteze mecanice, intervalul terapeutic al INR variază, deoarece se urmărește un control mai strict al acestuia. În acest fel, în funcție de trombogenitatea tipului de proteză și de factorii de risc ai pacientului, INR poate varia între 2,5 și 3,5-4.

Important de precizat este că orice modificare a dozelor de acenocumarol se face doar de către medicul curant, și nu de către pacient.

Durata tratamentului cu anticoagulant este stabilită de medic, în funcție de fiecare pacient în parte. Unele persoane au nevoie de tratament temporar, iar altele toată viața. Principalul dezavantaj al tratamentului anticoagulant cu acenocumarol este dat de variabilitatea nivelului plasmatic, ce implică atât un risc protrombotic, cât și hemoragic mai mare, potrivit providentamedical.ro. Adeziunea bolnavului la mijloacele terapeutice necesare ameliorării stării sale de sănătate devine, astfel, o reală provocare. Din fericire, există și anticoagulante orale noi, cu un profil de siguranță și eficientă superior tratamentului cu acenocumarol, ce nu necesită supraveghere prin analize de laborator. Cu toate acestea, utilizarea lor este limitată de costuri.

o asistentă care ia sânge
Persoanele sănătoase, care nu primesc tratament cu acenocumarol au INR în jur de 1.

Ce reguli trebuie să respecte pacienții pentru a ține sub control valoarea INR-ului?

Valoarea INR-ului este influențată de o multitudine de factori: alimentație, alcool, funcția hepatică a pacientului și alte medicamente administrate concomitent cu anticoagulantului.

Există mai multe alimente care pot scădea INR. Printre acestea, se numără cele bogate în vitamina K: legumele cu frunze verzi, spanancul, varza, broccoli și conopida. Cu toate acestea, cele enumerate sunt alimente sănătoase, care nu ar trebui excluse complet din alimentație. Regula de care trebuie să țină cont pacientul este menținerea unei diete constante: dacă aportul de alimente bogate în vit. K va fluctua (într-o săptămână mănâncă multe legume cu frunze verzi, în următoarea săptămână deloc), atunci și nivelul INR va varia. Aici, sunt incluse și suplimentele vitaminice, ce pot aduce un aport suplimentar de vitamina K.

De asemenea, pacientul trebuie să țină cont că tratamentul cu acenocumarol se administrează în același moment al zilei (la prânz sau seara), pe stomacul gol sau la o ora după masă.

persoana care mananca biscuiti in fata unui frigider

Adauga un comentariu