Carnea rosie creste riscul de cancer. Cercetările arată că reducerea consumului de carne roșie in favoarea celei de pasare ar putea ajuta la prevenirea riscului de cancer la sân.
Institutul Național al Cancerului din SUA tocmai a publicat un studiu conform căruia dieta ar juca unrol important in riscurile de dezvoltăre a cancerului de sân. Mâncarea în cauză? Carnea roșie. Înlocuirea acesteia cu carnea de pasare ar reduce riscurile.
Timp de opt ani, 42.000 de femei între 35 și 74 de ani cu antecedente familiale de cancer la sân, și-au văzut dieta studiată la microscop de către cercetători. Cele care au mâncat carne roșie au văzut că riscul de cancer la sân crește până la 23% în comparație cu celelalte. Cercetătorii au numărat 1.536 de cancere de sân invazive în această perioadă.
În schimb, cei care au mâncat carne de pasare au avut un risc de a dezvolta cancer mamar redus cu 15%. Concluzie? Înlocuirea cărnii roșii cu cea de pasare ar reduce, în opinia cercetătorilor, riscul de a avea cancer la sân cu 28%.
Aceste rezultate nu sunt aplicabile întregii populații, deoarece femeile studiate au avut un istoric. Dar studiul subliniază că, în general, carnea roșie ar fi asociată cu o creștere a riscurilor, pe când carnea albă le scade, deoarece este asociată cu o activitate mutagenă slabă.
Carnea rosie creste riscul de cancer. Ai grijă la carnea procesată!
Consumul săptămânal de 9 grame de carne procesată crește riscul de cancer la sân la femeile aflate în postmenopauză, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în jurnalul medical The European Journal of Cancer.
Cercetătorii de la Universitatea Glascow din Scoția au realizat un studiu cu 260.000 de femei britanice de vârstă medie (între 40 și 69 de ani) pentru a stabili impactul asupra riscului de cancer de sân a carnii procesate.
Rezultatele studiului au descoperit că femeile care mănâncă 9 grame de carne prelucrată pe săptămână, echivalentul a trei felii de slănină sau a doi cârnați, aveau 15% mai multe șanse să dezvolte cancer de sân decât cei care nu au consumat aceste produse.
„Pe lângă efectele deja cunoscute ale cărnii procesate asupra altor tipuri de cancer, acest lucru adaugă dovezi că ar putea avea un efect dăunător asupra cancerului de sân, în special la femeile aflate în postmenopauză”, a spus Naveed Sattar, profesor universitar și coautor al studiului.
Rezultatele acestui nou studiu le confirmă pe cele ale cercetătorilor de la Universitatea Harvard. În 2014, aceștia au dezvăluit că un exces de carne roșie și toate derivatele sale pare să crească riscurile de cancer la sân la femeile tinere. Oamenii de știință au susținut că proteinele din carnea roșie cresc diviziunea celulară.