Local

Carosabilul de la limita județelor Iași și Botoșani, curățat de aluviuni – FOTO/ VIDEO

Publicat: 25 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Carosabilul de la limita județelor Iași și Botoșani curățat de aluviuni - FOTO VIDEO
Carosabilul de la limita județelor Iași și Botoșani, curățat de aluviuni

Carosabilul de la limita județelor Iași și Botoșani, curățat de aluviuni. Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași anunță joi, 25 iunie 2020, demararea unor acțiuni de curățare a carosabilului de aluviuni pe DN 24C, la limita județelor Iași și Botoșani (sectorul Tabăra – Bivolari – Bădărăi), și de asigurare a scurgerii apelor pe DN 28B, Zlodica (județul Iași).

„Reamintim, cele două județe au fost afectate în această dimineață de o avertizare Cod Roșu de precipitații abundente.”, potrivit DRDP Iași.

De asemenea, se execută lucrări de reparații la podețul de pe DN 24C, km 21+020 (Bălteni – Trifești, județul Iași), afectat de ploile abundente cu transport de aluviuni din ultimele zile.

România, lovită de viitura de pe Prut

România, lovită de viitura de pe Prut, formată în Ucraina. Viitura de pe râul Prut, formată în Ucraina, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României, iar vârful maxim al acesteia se află în acest moment la intrarea în ţară, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR).

„Astăzi, la ora 8:00, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste Cota de pericol şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore. Din dispoziţia conducerii Apele Române, echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut”, menţionează ANAR.

Specialiştii de la „Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.

Podu Iloaiei, în calea apelor

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, joi, noi avertizări Cod roşu de inundaţii, valabile în următoarele ore, pe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi.

Potrivit hidrologilor, până la ora 12:00, vor fi torenţi, pâraie, viituri rapide, creşteri importante de debite şi de niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol, pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu (bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior) şi Bodeasa (afluent al Başeului) – din judeţul Botoşani, respectiv Jijia – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenţii aferenţi sectorului aval ac. Cătămărăşti – amonte S.H. Dracşani, Miletin – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Şipote, Bahlui – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei, Burla – bazin superior şi Gurguiata – bazin mijlociu (judeţele Botoşani şi Iaşi).

La ora actuală, se află în vigoare o avertizare Cod roşu de viituri, valabilă până vineri la miezul nopţii pe râul Prut – sector amonte de Acumularea Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).

În acelaşi timp, hidrologii au emis avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de inundaţii ce vizează, în următoarele două zile, albiile râurilor: Tisa, Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Ier, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, afluenţii mici ai Dunării aferenţi sectorului amonte S.H. Drobeta Tr. Severin, Desnăţui, Jiu, Olt, Argeş, Ialomiţa, Siret, Prut şi râurile din Dobrogea.

Cum va fi afectat barajul de la Stânca Costeşti

Ludovic Orban a declarat după şedinţa de lucru de la MAI, că riscul cel mai mare de inundații în perioada imediat următoare este pe Prut, râu pe unde va intra o viitură din Ucraina. Premierul a precizat că cea mai expusă parte este cea până la barajul de la Stânca Costeşti.

„Am făcut o analiză a riscurilor care există în perioada imediat următoare şi, evident, am stabilit care sunt toate măsurile care trebuie luate. În primul rând, legat de riscurile care există de apariţie a unor inundaţii, riscul cel mai mare îl avem pe Prut, unde urmează să intre în ţară viitura care vine dinspre Ucraina, unde există o mobilizare foarte mare din partea echipelor de la IGSU şi a celorlalte forţe implicate de la MAI, evident echipele de la Apele Române, care au luat un set de măsuri pentru a preveni eventuale riscuri. Riscul cel mai mare este în amonte de barajul de la Stânca Costeşti, care poate prelua cantitatea de apă estimată, în special în două localităţi, unde s-au luat măsurile pentru a încerca să prevenim inundaţiile şi unde, în mod evident, urmează să fie evacuate persoanele care sunt expuse riscului”, a afirmat Ludovic Orban.

Adauga un comentariu