Titlurile zilei

Cartier de locuințe colective lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență! Zona este atent urmărită de dezvoltatorii imobiliari. Arhitecții impun condiții dure – FOTO

Publicat: 04 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cartier de locuințe colective lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență Zona este atent urmărită de dezvoltatorii imobiliari. Arhitecții impun condiții dure - FOTO
Lângă amplasamentul Spitalului Regional de Urgență Iași sunt anunțate investiții în imobiliare

Investitorii caută să obțină profit din terenurile amplasate lângă viitorul Spital Regional de Urgență, de pe Moara de Vânt. Proprietarii unei suprafețe de teren de 7.100 de metri pătrați au anunțat un proiect cu blocuri de locuințe colective. Arhitecții din cadrul comisiei de urbanism au avut cu totul altă părere

Dezvoltatorii imobiliari încearcă să dezvolte afaceri în zona Moara de Vânt, chiar lângă amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență (SRU) Iași. Pe o suprafață de 7.100 de metri pătrați, proprietarii Alexia Cătălina Matei și Gabriela Matei au anunțat un proiect imobiliar cu locuințe colective. Terenul este situat la aproximativ 2 kilometri de cartierul Roua Residence. În zonă, mai mulți proprietari dețin terenuri cu suprafețe importante, ce vor avea o valoare crescută în momentul în care va fi inaugurat noul spital.

Proiectul a fost analizat și de arhitecții membrii în Comisia de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) constituită la nivelul Primăriei Iași, la finalul anului 2021. Însă, arhitecții nu au emis avizul de oportunitate, urmând ca beneficiarii să revină cu modificări în cadrul proiectului. În zonă, regimul de înălțime ajunge și la P+7. Deocamdată există probleme legate de accesibilitate, dar și de lipsa utilităților. Nu de multe ori, în zona Moara de Vânt au fost scandaluri, după ce noii proprietari de apartamente și-au dat seama că rețeaua de apă-canal este subdimensionată. Și controversatul afacerist Ștefan Popescu are interese imobiliare în zona Moara de Vânt.

Patronul firmei de pompe funebre „Drăgan” este ținut în tensiune

La ultima ședință CTATU de la finalul anului trecut a fost analizat și proiectul lui Ioan Petru Drăgan, fiul lui Petru Drăgan, patronul firmei de pompe funebre „Petru Drăgan”. Cei doi au calitatea de asociați în societate. Recent, fiul afaceristului a făcut primele demersuri pentru edificarea unui bloc de locuințe colective. În luna septembrie 2021 a obținut un certificat de urbanism, iar la nici două luni a intrat cu proiectul în CTATU.

În cazul altor investitori, trec și ani până când proiectele sunt incluse pe ordinea de zi a CTATU. Suprafața de aproape 1.000 de metri pătrați deținută de afacerist este situată pe strada Grădinari, nr.18. În zonă, regimul de înălțime aprobat este de P+4. Deocamdată, arhitecții au amânat proiectul, urmând să fie analizat în cursul acestui an. Și patronul pensiunii „Villa Grande”, din Tătărași, vrea să investească în imobiliare.

A fost semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași

Recent, a fost semnat contractul de proiectare pentru Spitalul Regional de Urgență Iași. Valoarea contractului este de 39 de milioane de lei, fără TVA. Documentația va fi realizată de asocierea Studio Altieri SpA (lider) – Steam – Italconsult SpA, Proiect Consulting, Rheinbrucke, K-Box Construction Design, care a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății. În 2023 ar putea fi lansată licitația pentru realizarea lucrărilor, finanțate din fonduri guvernamentale, dar și europene.

Valoarea estimată a contractului este de 250 de milioane de euro. Spitalul va fi organizat pe centre de îngrijire, grupate pe patologii înrudite și va avea 850 de paturi de spitalizare continuă, 60 de paturi de urgență, 45 de paturi pentru spitalizare de zi, 70 de cabinete ambulatorii, 19 săli de operație, servicii avansate de imagistică, radiologie intervențională, endoscopie, cardiologie intervențională etc.

Adauga un comentariu