National

Casatorie pe spaga: Pretul obtinerii unui certificat medical prenuptial variaza intre 100 si 250 de lei de persoana

Publicat: 20 feb. 2013
1
Inainte de a merge la Starea Civila, legea ii obliga pe viitori miri sa faca analize pentru a fi apti de mariaj. Oricat de stricta ar fi legea, viitorilor insuratei numai la teste medicale nu le sta gandul. 
Certificatul medical prenuptial se poate obtine rapid, fara prea mare bataie de cap. Totul incepe cu o vizita la medicul de familie sau la o clinica medicala, arata un reportaj realizat de Antena 1. „Obligativitatea acestuia este sa mentioneze pe certificatul medical prenuptial daca cei doi soti sunt apti sau nu de casatorie. Legea a introdus obligativitatea acestor certificate medicale prenuptiale pentru a exista o comunicare a starii sanatatii reciproce a celor doi soti”, sustine Ofelia Tudose, seful Serviciului Starea Civila sector 2.
Se cer analize de sange pentru depistarea virusului HIV si a sifilisului, dar si o radiografie pulmonara pentru depistarea tuberculozei. Teoretic. „Certificatul medical prenuptial, in cazul acesta, are mentiunea ca testul HIV este pozitiv, de lucrul acesta este, presupun, informat si celalalt sot, iar medicul scrie, totusi ca este apt pentru casatorie”, mai spune Ofelia Tanase.
Intreaga afacere se rezolva chiar de la intrare. Asistentele stiu deja procedura si isi asigura clientii ca nu este nevoie sa dea probe de sange sau sa se iradieze la plamani. Contra sumei potrivite si la medicul potrivit, analizele medicale se pot face si de la distanta.
Pentru a se putea casatori, viitorii miri trebuie sa se prezinte la Starea Civila cu certificatul medical prenuptial. Chiar daca sunt bolnavi nu inseamna ca nu au voie sa se casatoreasca. „Nu se pot casatori cei care sunt alienati mintali sau debili sau debili mentali. Este in evidenta medicului de familie persoana care are aceasta boala, altfel, noi, nu cred ca ne-am putea da seama”, a tinut sa precizeze seful Serviciului Starea Civila sector 2
Pretul obtinerii unui certificat medical prenuptial variaza intre 100 si 250 de lei de persoana… Legal.Adauga un comentariu