Titlurile zilei

Case celebre din centrul comercial și cosmopolit al orașului Iași! Toate ascund averi și afaceri de milioane – GALERIE FOTO

Publicat: 27 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Case celebre din centrul comercial și cosmopolit al orașului Iași Toate ascund averi și afaceri de milioane - GALERIE FOTO
Orașul Iași este presărat, inclusiv în zilele noastre, de imobile care au un trecut remarcabil. Ele au aparținut sau aparțin comunității evreilor. Fie că este vorba de zona Păcurari, Târgu Cucu, Piața Unirii sau Sărărie, strada Sfântul Andrei, Strada Alexandru Ipsilanti Vodă, toate acestea au povești speciale

Orașul Iași, încă presărat de case celebre din centrul comercial și cosmopolit! Unele mai sunt și astăzi, iar toate ascund povești despre averi și afaceri de milioane. Majoritatea au aparținut comunității evreilor. Fie că este vorba de zona Păcurari, Târgu Cucu, Piața Unirii sau Sărărie, străzile Sfântul Andrei sau Alexandru Ipsilanti Vodă, în acest areal se mai păstrează mărturii urbanistice. Toate îmbogățesc istoria și cultura fostei Capitale a Moldovei

O serie de case celebre, din fostul centru comercial și cosmopolit al orașului Iași, ascund averi, afaceri de milioane și povești cu o istorie aparte! Arealul este cuprins de străzile Sfântul Andrei, Alexandru Ipsilanti Vodă, respectiv Arhitect G.M. Cantacuzino. Au intrări direct din stradă, ferestrele fiind mari. La parter, spațiul funcționa ca prăvălie sau farmacie, iar la etaj erau locuințele familiilor de evrei care aveau afaceri.

Unele dintre ele mai pot fi observate și acum, dar se află în stare avansată de degradare și au alți locatari. Unele au și balcoane, migălos ”desenate” ca arhitectură. Aici, în Iașul secolelor al XVIII-lea sau al XIX-lea, totul era plin de tumult, efervescență comercială. Aici, în unele dintre imobile funcționau și sinagogi. De reamintit că, în jurul anului 1900, populația majoritară era evreiască. Această comunitate era angajată în majoritatea afacerilor locale.

Centrul comercial și cosmopolit al orașului Iași este, încă, presărat de case celebre evreiești

Dintre aceste case celebre, sinagogile ridicate la Iași sunt printre cele mai importante edificii ridicate de evrei. Una dintre ele a fost și Sinagoga Merarilor, construită în anul 1865, tocmai în fostul cartier evreiesc Târgu Cucu. De asemenea, tot aici este amplasată și faimoasa ”Casă de la cinci drumuri”, o clădire monument de patrimoniu național. A fost construită în anul 1820. Mai mult, conform unor date istorice, aici s-ar fi aflat și o fabrică de bomboane administrată tot de un evreu. În aceeași arie regăsim și urmele Sinagogii Mari. Existența unui rabinat în Iași, de multe veacuri, mărturisește vechimea evreilor în Capitala Moldovei.

În trecut, la Iași se aflau aproximativ 90 de sinagogi și case de rugăciune, în Sărărie, Strada Sinagogilor, C. Negri, Țuțora, Socola, Elena Doamna, Sfântul Andrei, purtând numele familiilor mari. Printre cele mai importante este și Sinagoga Mare din Târgu Cucu, construită în stil baroc târziu. Hrisovul domnesc din 1666 evidențiază cumpărarea acestui loc. Inaugurată sub păstorirea lui Natan Hanover, în 1670, această sinagogă exista și azi în forma din 1762. A fost refăcută după incendiul din 1822. Sinagoga Mare din Podu Roș, refăcută în 1782 și 1821, este un alt exemplu. Aici au păstorit Rabi Iehosua Hesi (1803-1811) și Zvolever Rav (1808-1821). A fost refăcută în 1864, dar a fost demolată mai târziu. Mai putem vorbi și despre Sinagoga Mare din Păcurari, cu acte de cumpărare din 1852 și care a funcționat din 1898.

Faimoasele edificii evreiești din orașul Iași

Mai departe, o altă zonă unde există și astăzi imobile ridicate acum aproape două secole este Păcurari. Totuși, multe dintre acestea se află într-o stare avansată de degradare. Unele dintre ele sunt clădiri de patrimoniu. De asemenea, pe lângă sinagogi, comunitatea evreiască din Iași a avut de-a lungul vremii o serie de alte instituții și clădiri comunitare, multe pierdute astăzi. Astfel, comunitatea a înființat în 1937, la inițiativa lui Grimberg Moldovan, Societatea ”Esras Aniim”, menită să ofere pensii cerșetorilor pe bază de donații și ajutor de la organizații evreiești internaționale.

Fără îndoială însă că cele mai importante clădiri ale comunității au fost cele spitalicești. Spitalul Israelit, construit cel târziu la 1772 (conform inscripției de pe frontispiciu, dar probabil mai vechi de atât), numit inițial Hekdes, a devenit în timp, prin donații și administrare, unul din spitalele cele mai puternice din oraș, servind în egală măsură pe evrei și pe români. Un alt spital important a fost Spitalul de Copii Dr. L. Ghelerter, construit în 1937 de Societatea Fraternă Israelită, de întrajutorare, înființată la rândul ei în 1875, care s-a ocupat într-o primă fază de orfani. Probabil, studierea trecutului care să aibă în prim-plan și aceste case celebre din centrul comercial și cosmopolit al orașului Iași ar putea aduce informații extrem de relevante despre Capitala Moldovei.

Adauga un comentariu