Titlurile zilei

Cât a costat în realitate spitalul mobil de la Lețcani? Turcii aduși de Maricel Popa au dat o țeapă de 10,4 milioane de euro în Iași. Detalii surprinzătoare din licitația suspectă

Publicat: 06 feb. 2021
Spitalul mobil pentru bolnavii de COVID-19 deschis în localitatea Lețcani, județul Iași
Prețul final pentru spitalul mobil de la Lețcani a fost de 10,4 milioane de euro, bani pe care firma turcă SDI Global LLC i-a încasat în mod anormal

Spitalul mobil de la Lețcani a ajuns să coste în final 10,4 milioane de euro. Suma este cu 3 milioane de euro mai mică față de valoarea inițială a unității medicale. Diferența de 3 milioane ar fi reprezentată de penalitățile aplicate intermediarului turc

Spitalul mobil de la Lețcani a devenit o adevărată piatră de moară pentru autoritățile județului Iași. Licitația derulată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest s-a dovedit a fi una din cele mai mari țepe din ultimii ani. Pentru containerele și echipamentele medicale s-au plătit 10,4 milioane de euro din cele 13,4 milioane licitate inițial de firma turcă SDI Global LLC din Ankara. Restul ar consta în penalitățile aplicate turcilor, după ce aceștia nu ar fi livrat produsele la timp. Doar că firma respectivă ar fi trebuit să primească o penalitate mult mai mare, containerele și echipamentele nefiind livrate la termenul stipulat în contract.

Realitatea din spatele licitației pentru spitalul mobil de la Lețcani

Întreaga golănie a ieșit la iveală încă din mandatul lui Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași. Turcii ar fi trebuit să livreze spitalul încă din luna mai 2020. Doar că procedura nu a fost respectată, iar spitalul a fost dat în folosință abia în octombrie 2020. În loc să penalizeze corespunzător firma turcă, Euronest a decis să aplice așa-zisele sancțiuni abia din luna iulie. Astfel, în loc să respecte contractul, Asociația Euronest a penalizat firma cu doar 3 milioane de euro. Lucrurile au fost prezentate pe larg încă de anul trecut.

Maricel Popa se ascunde după fusta directoarei Euronest

Actualul senator PSD Maricel Popa, fostul șef CJ Iași, continuă să susțină că la spitalul mobil nu sunt probleme. Unitatea medicală este închisă de mai bine de o lună, după ce instalația de încălzire s-a defectat. Firma turcă nu a trimis nici acum vreun reprezentant pentru a remedia defecțiunile. Informat de Alina Popa, directorul Euronest, Maricel Popa vrea să arate că știe mai multe detalii decât conducerea CJ Iași. Popa susține că turcii nu au primit încă viza de intrare în România, aceeași poveste ca și cea de anul trecut.

„S-au plătit la bancă ultimii bani pentru spitalul mobil. Suma totală e de 10.699.000 euro, sumă din care se reține o garanție de 134 mii euro. Acolo nu sunt probleme. Sunt multe fluctuații de tensiune și nu toate containerele sunt neîncălzite”, a susținut Maricel Popa.

Deși toată lumea a simțit frigul din spitalul mobil, doar fostul șef al CJ Iași vede altceva.

Temperaturi scăzute la spitalul mobil de la Lețcani

De mai bine de câteva săptămâni, spitalul mobil a fost închis. Instalațiile de încălzire din containere nu au făcut față, iar temperatura din interior a ajuns chiar și la 2-3 grade Celsius. În aceste condiții, bolnavii COVID-19 au fost mutați în alte unități medicale din municipiul Iași. Autoritățile județene au găsit instalația înghețată, pacienții tremurând de frig în interior. Maricel Popa, principalul artizan al acestui eșec răsunător al județului Iași, încearcă să găsească alți vinovați. În plus, fostul șef al CJ Iași continuă să inducă în eroare ieșenii, susținând că spitalul este complet funcțional. În plus, achiziția făcută la spitalul mobil de la Lețcani a intrat în atenția procurorilor anticorupție, dosarul fiind în lucru.





Comentarii
 • Cine a fost prostanul specialist care a venit cu ideea unui spital in containere in camp cu instalatii improvizate?
  1. Nu va avea sansa sa functioneze NICIODATA NICIODATA iarna in camp (anul acesta nu prea a fost iarna)
  Erau necesare doar echipamentele medicale din containere fixate intr-un spital existent (gol precum Spitalul Militar)
  2. Containerele sunt precum CARCERA nu au geamuri. Nu stii cand e noapte cand e zi
  3. Daca nu au geamuri nu pot fi ventilate natural
  4. Daca nu pot ventilate natural, oxigenul de la tratamente se va acumula in interior si
  SE VA DECLANSA VIITORUL INCENDIU INT-UN SPITAL

 • Are autorizatie ISU contra incendiului?
  Constructie proiectata in 2020 nu 1950
  Are proiect/autorizatie/echipamente contra incendiu?
  Nimanui nu-i pasa,
  Nimeni nu vede
  Nimeni nu intervine sa salveaze oamenii

 • Nu turcii au dat teapa asa de capul lor !, a fost un jaf bine organizat si pus la cale de catre cei care au initiat si semnat hartiile !, pe pesedisti ii doare la basca acum , banii sunt binemersi la adapost prin Elvetia ori Luxemburg ori naiba stie !, prostimea plateste conservele alea de containere organizare santier la pret de arena sportiva

 • Pe domnul POPA cred ar trebui arestat putin impreuna cu acei medici ordinari care au papat banii contribuabililor. Oare cine ar trebuie sa desvhida o ancheta,tot pe banii oamenilor

 • Dl. Popa Măricel, sa plătească pt. tot jaful asta, pe banii contribuabililor! În momentul acesta, nu sunt bolnavi la spitalul mobil de la Letcani, dar, medicii, asistentele, își primesc salariile pt. ca sa nu facă nimic, ba chiar fac și gărzi! Un medic primește și 24.000 de lei, o asistenta de la Infecțioase, 7.400 de lei, o asistenta detașata din alt spital 9.000 de lei. Au sporuri de Covid, de detașare, indemnizație de hrana, spor de gărzi și alte sporuri… În ultimele luni s-au făcu angajări fără concurs la Infecțioase, dar care au ocupat posturile, chipurile, pe perioada stării de alerta, au dat șpagă, bani, chiar și brancardierii, infirmiere, îngrijitoare! Cine era director? D-na Dorobăț, fruntașă la luat șpăgi! Nu se autosesizează nimeni pt. jaful asta pe bani publici? Toți analfabeții ajung sa lucreze în spitale, asistenți, infirmiere, îngrijitoare, brancardierii, pe Șpagă, se știe!!!!!

 • Spitalul este fabricat in SUA, importat de turci si adus la Iasi. Este tipul standard de spital low-cost pentru situatii de urgenta. Vrei mai mult, costa mai mult.
  Singura vina reala pe care o gasesc functionarilor de la CJ este ca nu au consultat specialistii in asigurarea utilitatilor pentru spital. Utilitatile nu le importi. Trebuie sa ti le asiguri. Puteau sa ceara ajutor la firmele din Iasi. L-ar fi primit gratuit. Erau peste 300 de cazuri pe zi atunci.

Adauga un comentariu