Prima pagină » Actualitate » Cât costă să ții un copil la școală în România? Potrivit unui studiu, părinții scot din buzunar peste 30.000 lei
Cât costă să ții un copil la școală în România? Potrivit unui studiu, părinții scot din buzunar peste 30.000 lei

Cât costă să ții un copil la școală în România? Potrivit unui studiu, părinții scot din buzunar peste 30.000 lei

29 aug. 2024, 13:00,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

În România, părinții întâmpină provocări financiare majore în încercarea de a susține educația copiilor lor. Un studiu realizat de Clubul Copiilor relevă că, pentru a acoperi strict nevoile de bază ale școlarizării unui copil pe parcursul unui ciclu complet de învățământ, cheltuielile minimale ale unei familii pot depăși 30.000 de lei.

Cât costă să ții un copil la școală în România? Cheltuielile minimale ale unei familii pot depăși 30.000 de lei

Aceste cheltuieli includ achiziționarea de rechizite, care variază de la aproximativ 100 de lei pe an pentru copiii de 3 ani, până la 544 de lei pe an în ultimul an de liceu. Costurile cu manualele școlare, culegerile și caietele speciale încep de la 140 de lei pe an la vârsta de 6 ani și cresc până la 293 de lei pe an în ultimul an de liceu. De asemenea, participarea la serbările școlare presupune costuri ce variază de la 46 de lei pe an la 3 ani până la 213 lei pe an în ultimul an de liceu. Programele after-school, disponibile pentru clasele primare (6-11 ani), implică o cheltuială de aproximativ 2.440 de lei pe an. Pe lângă acestea, achiziționarea unui computer personal la vârsta de 13 ani este estimată la 1.990 de lei, potrivit studiului realizat de Clubul Copiilor.

În plus, un raport UNICEF arată că 9% dintre copiii din România necesită sprijin medical pentru diverse afecțiuni mentale și emoționale. Aceasta subliniază o problemă mai amplă privind sănătatea mintală a tinerilor, unde aproximativ 33% dintre adolescenții români cu vârste între 11 și 15 ani se simt triști de mai multe ori pe săptămână, mult peste media de 13% din cele 45 de țări studiate de Organizația Mondială a Sănătății.

Dr. Shefali Tsabary, psiholog clinician cunoscut pentru abordarea sa în parentingul conștient, subliniază importanța sprijinului emoțional în dezvoltarea copiilor. Ea recomandă părinților să nu se concentreze exclusiv pe aspectele materiale, ci să cultive o conexiune emoțională puternică cu copiii lor. Dr. Tsabary susține că sprijinul emoțional este esențial pentru respectul de sine, încrederea personală și abilitatea de a forma relații sănătoase, aspecte fundamentale pentru o dezvoltare armonioasă.

„În timp ce aspectul material este important pentru copii, sprijinul emoțional este în egală măsură crucial, dacă nu, chiar mai important. Sprijinul emoțional este baza respectului de sine a copilului, a încrederii pe care și-o construiește și a capacității de a forma relații sănătoase. Copiii care primesc sprijin emoțional consistent de la părinți au mai multe șanse să prospere în toate aspectele vieții. Elementele materiale ar trebui echilibrate cu o conexiune emoțională puternică, asigurându-ne că cei mici se simt iubiți, înțeleși și apreciați”, transmite Shefali Tsabary.

Astfel, Dr. Tsabary încurajează echilibrul între elementele materiale și legătura emoțională, asigurând că cei mici se simt iubiți, înțeleși și apreciați, pentru a se dezvolta armonios pe toate planurile.

Vă aducem aminte că în multe orașe se distribuie copiilor cu posibilități reduse rechizite școlare gratuite. Licitațiile sunt publicate pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) și au drept obiectiv acordarea de rechizite școlare pentru elevii a căror familii nu depășesc un venit mediu lunar pe cap de familie de 50% din salariu de bază minim brut din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`