Consumul zilnic de pătrunjel, în cantități moderate, este în general sigur și benefic pentru sănătate, aducând numeroase vitamine și minerale. Totuși, consumul excesiv, în special sub formă de ceai, poate provoca anumite efecte secundare.
Nelipsit la asezonarea multor feluri de mâncare, banalul pătrunjel este o comoară pentru sănătate. Întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun renegerator capilar, planta devine foarte periculoasă dacă se consumă în exces. În mod special, sucul de pătrunjel poate afecta sistemul nervos.
Cât de benefic este consumul zilnic de pătrunjel?
Pătrunjelul este o remediu al cărui suc este foarte puternic, prin urmare, nu ar trebui să bei mai mult de 30-60 de grame în formă pură. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice. Sucul crud are proprietăţi care ajută la funcţionarea naturală a tiroidei şi glandelor suprarenale, dar este şi excelent pentru bolile sistemului ocular, în special pentru cele de la nervul optic.
Pentru a se prepara sucul de pătrunjel se pun frunzele în storcător și apă cât să le cuprindă. Se presează compoziția până devine o pastă ce se poate bea ca atare sau filtrată. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat și în niciun caz nu se ține în frigider mai mult de cinci ore.
Se bea zilnic sucul obținut dintr-o legătură de pătrunjel, preferabil, înainte de masa principală. Cura cu suc de pătrunjel durează două săptămâni. În farmacie, rădăcina de pătrunjel este folosită ca diuretic, consumată sub formă de infuzie, iar frunzele stimulează digestia, sunt un bun diuretic și circulator. Din pătrunjelul se extrage esența numită apiol, o substanță narcotică pentru om. Consumul excesiv poate cauza tulburări nervoase.
El întărește imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăți antialergice și antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu.
Conținutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conținutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Acesta mai conține și un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase și anumite histidina.
Cum îl poți folosi în cosmetică
Se poate pregăti un decoct din 500 ml de apă minerală și un pumn de frunze proaspete de pătrunjel. Acestea se fierb pentru 10 minute, după care se lasă să se răcească, se filtrează, iar cu soluția obținută se poate curăța tenul dimineața și seara.
Decoctul ajută la redarea strălucirii tenului, dar și la atenuarea ridurilor și pistruilor. Câteva fire de pătrunjel proaspăt se mixează în blender până se obține o pastă. Masca se aplică direct pe față, pe zonele vizibil afectate de pete sau imperfecțiuni, se lasă să acționeze 10 minute și se clătește cu apă călduță.
Pentru a calma pielea umflată de sub ochi, se fierb câteva fire de pătrunjel într-un litru de apă minerală, se lasă totul să se răcească, iar din apa obținute se iau comprese îmbibate și se pun pe pleoape sau doar în zona cearcănelor.
Se lasă compresele timp de 10 minute, iar procedura poate fi repetată ori de câte ori ai nevoie. Pătrunjelul conține proteine, flavonoide, uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C. Consumul zilnic de pătrunjel, în cantități moderate, este în general sigur și benefic pentru sănătate.