Vaccinul anti-gripal se face o singură dată pe an, de regulă înainte sau chiar la începutul sezonului rece. Despre vaccinul împotriva coronavirusului s-a tot spus că ar avea efect cam jumătate de an. Cu alte cuvinte, cine s-a vaccinat chiar la început, adică pe 27 decembrie, ar trebui să facă alt vaccin prin iulie. Totuşi, cât de des se face vaccinul anti-covid?
Un singur lucru este clar: vaccinarea ar putea fi periodică. Imunizarea trebuie făcută în mod constant, pentru ca organismul să poată lupta mai uşor cu particulele de virus. Specialiştii spun că, odată cu trecerea timpului, anticorpii se diminuează, deci sistemul imunitar devine din ce în ce mai vulnerabil. Cum verifici nivelul lor?
Cât de des trebuie făcută imunizarea anti-coronavirus?
Oamenii de ştiinţă spun că vaccinul trebuie repetat din două motive. În primul rând, virusul suferă mutaţii, astfel că şi vaccinul trebuie să aibă ajustările necesare, pentru a face faţă.
În al doilea rând, organismul omului se comportă diferit, astfel că nu se poate spune că produce suficienți anticorpi. Cu alte cuvinte, din când în când, organismul are nevoie de o stimulare pentru producerea altor anticorpi.
Iată ce a declarat Alexandru Rafila, reprezentant al OMS, cu privire la determinarea nivelului de anticorpi din organism:
„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive: un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente.
Asta este prima eventualitate. Cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani. În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic”.
Cum știi câți anticorpi ai în organism?
Ca să ştii când să te vaccinezi din nou, trebuie să determini nivelul de anticorpi din corpul tău.
„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Dacă inițial erau teste care arătau tipul de anticorpi, adică cei care apar prima dată, în primă fază – se numesc imunoglobuline M (IgM) sau imunoglobuline G (IgG), fiind specifice infecției cu coronavirus, dar era un mix de anticorpi -, în momentul de față avem două elemente care contează.
Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteină S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semi-cantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, a completat Alexandru Rafila.
Iată, așadar, răspunsul specialiștilor la întrebarea cât de des se face vaccinul anti-covid. Ca să știi exact când trebuie să-l faci, mai întâi ai nevoie de o analiză care determină nivelul anticorpilor din organism.