Prima pagină » Economic Local » Cât de greu își găsește un loc de muncă o persoană din Iași care are peste 45 de ani? Politicienii se laudă că îi angajează, oamenii de afaceri spun că nu mai găsesc persoane cu experiență: „Aș fi bucuros să vină persoane, să vină să muncească”
Cât de greu își găsește un loc de muncă o persoană din Iași care are peste 45 de ani? Politicienii se laudă că îi angajează, oamenii de afaceri spun că nu mai găsesc persoane cu experiență:

Cât de greu își găsește un loc de muncă o persoană din Iași care are peste 45 de ani? Politicienii se laudă că îi angajează, oamenii de afaceri spun că nu mai găsesc persoane cu experiență: „Aș fi bucuros să vină persoane, să vină să muncească”

10 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Discriminarea pe bază de vârstă cu care se confruntă persoanele care au peste 45 de ani, incluse în categoria angajaților vulnerabili, este un impediment pentru găsirea unui loc de muncă. Plecând de la cazul unei persoane care a muncit în străinătate, are peste 45 de ani, s-a întors acasă și vrea să se angajeze, reporterii „BZI” au vrut să afle de la politicienii și antreprenorii din Iași ce șanse are să găsească un loc de muncă

Persoanele din Iași, care au peste 45 de ani, își găsesc mai greu un loc de muncă. Discriminarea pe bază de vârstă cu care se confruntă persoanele care au peste 45 de ani este un impediment pentru cei care vor să se angajeze. Plecând de la cazul unei persoane care a muncit în străinătate, are peste 45 de ani, s-a întors acasă și vrea să se angajeze, reporterii „BZI” au vrut să afle de la politicienii sau antreprenorii din Iași ce șanse are să găsească un loc de muncă. Unul dintre politicienii din Iași cu care au discutat reporterii „BZI” despre acest subiect este Cezar Baciu, viceprimar al municipiului Iași.

Politicianul este și membru al „Comisiei de muncă și asistență socială” și ar trebui să știe care sunt problemele de pe piața muncii din Iași. Viceprimarul spune că vârsta nu este un impediment pentru angajare și se laudă cu faptul că discută des cu oamenii care își caută un loc de muncă. Mai mult, spune că târgurile de cariere organizate în Iași au succes. La ultimul eveniment de acest fel însă, unde trebuiau să vină români plecați la muncă în străinătate, să își găsească un loc de muncă, au venit puțini oameni interesați de evenimentul organizat de Primăria Municipiului Iași.

Viceprimarul Iașului, Cezar Baciu, spune că vârsta nu ar trebui să fie un impediment pentru persoanele care își caută un loc de muncă

Potrivit viceprimarului Cezar Baciu, din cauza pandemiei oamenii își găsesc cu greu un loc de muncă.

„Nu contează că o persoană are peste 45 de ani. Dacă este o persoană competentă, nu văd de ce vârsta ar fi importantă. Într-adevăr, din punct de vedere financiar, poate patronilor le convine mai mult să angajeze tinerii. Fiind la primărie în «Comisia de muncă și asistență socială», stau de vorbă cu oamenii frecvent, cu persoane care își caută un loc de muncă. Având în vedere criza, pandemia, este mai greu să își găsească un loc de muncă, dar eu insist să își caute în continuare. Noi organizăm frecvent târguri de cariere, colaborăm cu AJOFM (n.r.- Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă) și încercăm să ajutăm oamenii să își găsească un loc de muncă”, spune Cezar Baciu, viceprimarul Iașului.

Reporterii „BZI” au prezentat povestea unui ieșean care a muncit 22 de ani în Canada și s-a întors acasă pentru a găsi un loc de muncă potrivit pregătirii sale.

Florin Boca, fost consilier local: „Femeile care au lucrat ca badante pot face curățenie în casele din Iași”

Florin Boca, fost consilier local, cu afaceri în domeniul imobiliar, spune că nu are angajați, ci colaboratori. Întrebat dacă femeile care au lucrat ca bandante în Italia au șanse să se angajeze în România, le recomandă să facă curățenie în casele din Iași, pentru că există cerere de persoane care să se ocupe de asta. El spune că ar angaja persoanele care au peste 45 de ani și că de cele mai multe ori vor să se angajeze la el persoanele care nu au experiență în domeniul imobiliar.

„Eu am avut solicitări din partea persoanelor care nu aveau experiență în domeniul imobiliar și am încercat să fac reconversie profesională, pentru a putea fi angajați. Femeile care lucrează în străinătate ca badante și vor să se întoarcă acasă pot să își facă o formă de asociere și pot face curățenie în casele din Iași. O astfel de persoană primește 150 de lei, pe zi, pentru a face curățenie. Acum însă s-a schimbat puțin situația și în cazul tinerilor care vin cu pretenții financiare, fără să aibă experiență. Eu, în domeniul imobiliar, apelez mai ales la colaboratori. Am nevoie de o anumită specialitate, fac contract. Investești în oameni care acumulează experiență și apoi pleacă. Există în continuare un deficit de personal. Este nevoie de stimularea dezvoltării școlilor profesionale”, susține Florin Boca, fost consilier local.

Adrian Acostoaiei, patron restaurant și consilier județean: „Ospătari caut, care să aibă până în 40 de ani”

Adrian Acostoaiei, consilier județean, spune că are nevoie de angajați care au peste 40 de ani care să lucreze în restaurantul pe care îl deține, dar numai la bucătărie. Caută însă ospătari care să aibă sub 40 de ani.

„Eu caut persoane care să aibă peste 40 de ani pentru că sunt mai responsabile. Am nevoie la bucătărie. Ospătari caut, care să aibă până în 40 de ani. Eu zic că toată lumea caută persoane care să aibă peste 45 de ani, pentru că sunt mai responsabile. La interviurile de angajare vin mai ales persoane din mediul rural, care nu au experiență în domeniul HoReCa. Ori fac naveta, ori stau în chirie. Nu am găsit oamenii de care avem nevoie”, spune Adrian Acostoaiei, consilier județean din Iași.

Reporterii „BZI” au sunat-o și pe Iulia Scântei, șefa comisiei juridice din Senat (PNL), care nu a răspuns la primul apel. A revenit consiliera sa, care a spus că îi va transmite mesajul. Cristian Stanciu, consilier județean din partea PSD, a spus că se mai gândește și revine cu un telefon, dar nu a mai sunat. Nici Maricel Popa, fostul președinte al Consiliului Județean Iași și Gabriel Surdu, membru PSD, cu afaceri în domeniul imobiliar, nu au răspuns apelurilor telefonice ale reporterilor „BZI”.

Patronii din Iași caută persoane cu experiență în industrie, însă nu mai găsesc asfel de angajați

În ceea ce privește mediul privat și angajații care are au peste 45 de ani, în unele companii din Iași predomină acești angajați. Potrivit lui Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia, cei care fabrică ambalajele și lucrează cu utilajele performante sunt cu preponderență angajați cu experiență în industrie.

„Noi avem angajați care au peste 45 de ani și sunt operatorii principali ai utilajelor performante. Sunt oameni care au cel puțin 20 de ani de experiență în domeniul industrial. Căutăm să angajăm persoane cu experiență, în general, pentru că sunt mai capabili să lucreze cu utilajele noastre performante. Vârsta nu reprezintă un criteriu neapărat pentru angajare, iar cei care au peste 45 de ani sunt mai capabili, mai implicați, mai serioși. Nu găsim persoane care să fi muncit în fabrici, în industrie, cu echipamente cu comandă numerică. Sunt joburi care presupun muncă fizică și poate e nevoie de tineri, dar la noi nu este cazul”, spune Tiberiu Stoian, fondator Exonia.

Marian Berdan, fondator Electra: „Aș fi bucuros să vină persoane să se angajeze, care au peste 45 de ani”

Marian Berdan, fondatorul Electra, specializat în producția de interfoane, care are 160 de angajați, spune că ar vrea să angajeze persoane cu experiență în câmpul muncii, dar nu mai sunt astfel de oameni. Cei pe care îi pregătește pleacă în instituțiile de stat, unde sunt mai bine plătiți.

„Aș fi bucuros să vină persoane să se angajeze, care au peste 45 de ani. Noi avem 5 posturi libere pentru electronist, proiectant, cercetări și încă nu am găsit angajați. Am observat că pandemia a generat un fenomen. Oamenii sunt mai puțin interesați să lucreze, să fie într-o competiție profesională. Au intrat într-o stare de lâncezeală. În pandemie s-a primit acel ajutor de șomaj, șomaj tehnic, oamenii au stat acasă sau au făcut telemuncă.

Mai este și comparația cu sistemul bugetar, în privința salariilor, care erodează această voință de a munci. Cam 70-80 la sută din angajații noștri sunt mai vechi de 5 ani în companie. Am și oameni care lucrează de 30 de ani în firmă. Am suferit mult când au plecat angajații, după ce i-am pregătit. S-au dus în sistemul de stat. Îmi spuneau că dacă nu lucrau la Electra, nu se descurcau mai departe”, susține Marian Berdan, fondator Electra.

A crescut numărul de locuri de muncă vacante din Iași, în ultimele 3 luni fiind disponibile posturi în domeniile construcții, confecții, servicii sau industrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`