Prima pagină » Actualitate » Cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei! Ce drepturi au angajații care muncesc noaptea
Cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei! Ce drepturi au angajații care muncesc noaptea

Cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei! Ce drepturi au angajații care muncesc noaptea

28 feb. 2025, 07:30, 3 ,
Mirela Gabriela Todosi în Bzi.ro

Mulți români vor să afle cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei! Reprezentanții Caselor de Pensii recomandă seniorilor să aibă o evidență clară a tuturor perioadelor lucrate deoarece o singură zi poate face diferența. Iată ce drepturi au angajații care muncesc noaptea.

Cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei!

Atât pensionarii cât și persoanele care sunt în activitate trebuie să fie foarte atente dacă au lucrat sau dacă lucrează în ture de noapte. Legislația din România le oferă beneficii care trebuie plătite și luate în considerare ca vechime. De asemenea, turele de noapte au un spor (chiar dacă este mic) la pensie. Banii nu aduc un mare plus la venit, dar pentru mulți români contează.

Legea prevede clar că angajatorul care, în mod frecvent, impune angajaților munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta Inspectoratul Teritorial de Muncă. Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.

„Angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.”, se precizează în lege.
Salariaţii de noapte beneficiază:
a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Este bine de știut că turele de noapte lucrate se iau în considerare la calcularea pensiei românilor, precum și orele suplimentare trecute legal în acte și aflate într-o evidență clară.

Schimbare neașteptată privind pensiile private

Mulți români au încredere în pilonul privat de pensie și depun bani pentru pensiile administrate privat și pentru pensiile facultative. Tendința de dublare a activelor fondurilor de pensii private la fiecare cinci ani indică o dezvoltare sustenabilă și maturizarea progresivă a sistemului. Sistemul de pensii private din România continuă să se consolideze. În luna februarie 2025, activele totale ale fondurilor de pensii private din România au atins un nou record. Anul 2024 a marcat cea mai bună performanță din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private, cu o creștere considerabilă a activelor și randamentelor. La finalul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la 156,4 miliarde de lei, înregistrând un avans de 19% față de 2023.

Pilonul III este facultativ și poate fi accesat de orice persoană care dorește să economisească suplimentar pentru pensionare. Valoarea minimă a contribuției este de 60 de lei/lună, iar cea maximă, de 15% din venitul brut lunar.

Un alt aspect de care românii trebuie să țină cont vizează turele de noapte lucrate. Acestea se iau în calcul la pensie, chiar dacă nu aduc un mare plus la venit.
Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, 26 martie 2025. Cine a câștigat a noua amuletă. Un concurent a primit cuțitul de aur. Ce concurenți au uimit
Playtech.ro
Cea mai simplă reţetă de paste. Are 5 ingrediente şi a fost inventată de Jamie Oliver
observatornews.ro
Reacţia poliţistului prins la furat tije pentru WC. Are un salariu de peste 10.000 de lei
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Președintele Trump îl sprijină pe Erdogan. Arestarea primarului din Istanbul și protestele masive, ignorate la Casa Albă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Dialog ireal între Gigi Becali și Maricel Păcuraru, patronul Realitatea Plus. „Gigi, fac cum zici tu”. VIDEO
Playtech.ro
Când este următoarea minivacanţă. Angajaţii vor putea sta acasă 4 zile
Dailybusiness.ro
Mezeluri fără vină! Cele mai sănătoase variante, delicioase și fără chimicale periculoase
RomaniaTV
Vestea dată de Smiley și Gina Pistol! E bucurie mare în familia lor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Nu știm cât de mult contează turele de noapte la calcularea pensiei, dar știm cât rău fac
    asupra sănătății.
    7-8 nopți lucrate pe lună, ani de zile, îți scurtează viața cu vreo 10 ani, nu mai apuci pensia.Nu se compara cu un program de zi de 8 ore.
    Asta-i realitatea, sporul este foarte mic, nu compensează oboseala și efortul din unele sectoare de activitate.

  • Am lucrat 34 ani în siderurgie toți în ture de la nici 18 ani ieși cam dezechilibrat la pensie

  • Un pensionar

    Cei de la casa de pensii lucrează din an in Paști.Depui o cerere și nici după 5 luni nu primești răspuns.Suni și nu ți da răspuns ,trimiți mail și timp de 2 luni nu primești răspuns .la telefonul.pensionarului nu răspunde nimeni .Mergi in audienta la directori și urla la tine ! Jalnic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`