Mulți români vor să afle cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei! Reprezentanții Caselor de Pensii recomandă seniorilor să aibă o evidență clară a tuturor perioadelor lucrate deoarece o singură zi poate face diferența. Iată ce drepturi au angajații care muncesc noaptea.
Cât de mult contează turele de noapte lucrate la calcularea pensiei!
Legea prevede clar că angajatorul care, în mod frecvent, impune angajaților munca de noapte este obligat să informeze despre aceasta Inspectoratul Teritorial de Muncă. Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.
„Angajatorul este obligat să acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare în bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.”, se precizează în lege.
Schimbare neașteptată privind pensiile private
Mulți români au încredere în pilonul privat de pensie și depun bani pentru pensiile administrate privat și pentru pensiile facultative. Tendința de dublare a activelor fondurilor de pensii private la fiecare cinci ani indică o dezvoltare sustenabilă și maturizarea progresivă a sistemului. Sistemul de pensii private din România continuă să se consolideze. În luna februarie 2025, activele totale ale fondurilor de pensii private din România au atins un nou record. Anul 2024 a marcat cea mai bună performanță din istoria de 16 ani a sistemului de pensii private, cu o creștere considerabilă a activelor și randamentelor. La finalul anului trecut, valoarea totală a activelor fondurilor de pensii (Pilonul II – pensii administrate privat și Pilonul III – pensii facultative) a ajuns la 156,4 miliarde de lei, înregistrând un avans de 19% față de 2023.
Pilonul III este facultativ și poate fi accesat de orice persoană care dorește să economisească suplimentar pentru pensionare. Valoarea minimă a contribuției este de 60 de lei/lună, iar cea maximă, de 15% din venitul brut lunar.
Nu știm cât de mult contează turele de noapte la calcularea pensiei, dar știm cât rău fac
asupra sănătății.
7-8 nopți lucrate pe lună, ani de zile, îți scurtează viața cu vreo 10 ani, nu mai apuci pensia.Nu se compara cu un program de zi de 8 ore.
Asta-i realitatea, sporul este foarte mic, nu compensează oboseala și efortul din unele sectoare de activitate.
Am lucrat 34 ani în siderurgie toți în ture de la nici 18 ani ieși cam dezechilibrat la pensie
Cei de la casa de pensii lucrează din an in Paști.Depui o cerere și nici după 5 luni nu primești răspuns.Suni și nu ți da răspuns ,trimiți mail și timp de 2 luni nu primești răspuns .la telefonul.pensionarului nu răspunde nimeni .Mergi in audienta la directori și urla la tine ! Jalnic!