Prin acest truc poți obține o pensie mai mare! Este vorba despre banii pe care românii îi depun în fondul privat de pensii. Aceste instrumente financiare, și anume Pilonul II și Pilonul III de pensii private au fost gândite pentru a ajuta persoanele active să își suplimenteze veniturile în momentul pensionării. Iată metoda la care apelează tot mai mulți români.
Prin acest truc poți obține o pensie mai mare!
Mulți români caută soluții alternative pentru a avea un venit satisfăcător în momentul pensionării. Una dintre opțiunile cele mai populare și accesibile este economisirea pentru pensie prin Pilonul II și III de pensii private. Începând de la vârsta de 35 de ani, mulți români aleg să contribuie lunar cu 100 de lei la aceste fonduri de pensii. O statistică recentă arată că la Banca Transilvania, de exemplu, există 100.000 de persoane care depun lunar bani pentru pensie. Această creștere demonstrează importanța economisirii pentru pensie și dorința românilor de a avea o pensie suplimentară, pe lângă pensia publică.
Ce sume pot fi depuse la pensia privată
Pilonul II este obligatoriu pentru toți salariații, iar suma contribuită lunar ajunge într-un cont personal, gestionat de o companie privată. În 2025, cota de contribuție în sistemul de pensii private a crescut de la 3,75% la 4,75%. În schimb, Pilonul III este facultativ și poate fi accesat de orice persoană care dorește să economisească suplimentar pentru pensionare. Valoarea minimă a contribuției este de 60 de lei/lună, iar cea maximă, de 15% din venitul brut lunar.
Românii care nu știu unde le ajung banii de pensie privată pot afla această informație online, cu ajutorul unei aplicații. În cererea online aceștia trebuie să furnizeze prenumele, numele și codul numeric personal. Aplicația a fost lansată în 2016 în urma numeroaselor solicitări primite de la cetățeni, în special de la cei care nu știau la ce fond de pensii private sunt înscriși, după repartizare. ASF transmite că va continua în mod accelerat procesul de digitalizare a activității sale, pe parcursul anului 2025, pentru a veni cu și mai multe soluții în sprijinul consumatorilor de servicii financiare.
Românii care contribuie la Pilonul II de pensie privată trebuie să știe că banii adunați se pot scoate doar în momentul în care persoana iese la pensie. De asemenea, poate fi verificată această sumă adunată la Pilonul II pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară. Potrivit specialiștilor în asigurări, tot mai multe persoane contribuie la Pilonul II, iar la nivel național există 8 milioane de contributori. Prin contribuțiile lunare la pensia privată, românii își asigură un venit în plus la pensionare. Mulți optează și pentru pensionarea anticipată, însă trebuie îndeplinite anumite condiții stricte.