Păcănelele sunt jocuri fascinante, mai ales în forma în care le găsești astăzi pe platformele cazinourilor online. Grafica și efectele sonore fac ca sloturile din prezent să semene cu adevărate jocuri video, în care utilizatorul poate influența continuarea poveștii prin deciziile pe care le ia.
De exemplu, unele păcănele, care pot fi încercate în variantă demo pe MrBit Casino, au funcții speciale care îl pun pe jucător să aleagă dintre mai multe pachete de rotiri gratuite, cu multiplicatori diferiți, sau dintre pictograme care „ascund” premii surpriză. Suspansul este la cote maxime, iar dorința de a juca este aceeași, indiferent de deznodământul învârtirii.
Sloturile „ca la aparate” sunt încă la modă
Evident, nu a fost mereu așa. La începuturi, aparatele de păcănele erau rudimentare și nu exista nicio funcție specială. Românii au auzit pentru prima oară de păcănele în anii 90, când putem vorbi despre o formă destul de evoluată a acestor jocuri. Primele sloturi de pe piața românească au fost cele clasice, cu fructe și șeptari. De aceea, respectivele jocuri se mai numesc și „sloturi ca la aparate”.
Americanii joacă, însă, la păcănele încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Potrivit celor care au studiat domeniul, prima bornă în istoria acestui tip de jocuri a fost pusă în anul 1981 de către cei de la compania „Sittman și Pitt” din New York, 1891, care au construit aparate cu manetă, care funcționau mecanic. Simbolurile erau reprezentate de cărți de joc, combinațiile câștigătoare fiind similare cu cele din jocul poker. Aparatele erau instalate în baruri, iar câștigurile (băuturi, bomboane, țigări) erau acordate la tejghea, pentru că mașinile de sloturi nu erau prevăzute cu un dispozitiv pentru „recompense”.
Următoarea referire importantă la sloturi are loc patru ani mai târziu, în 1895, când presa vremii se declara impresionată de succesul avut de Charles Augustus Fey, proprietarul unui service de mașini, cu aparatul „Liberty Bell”. Acesta folosea numai 3 role (sloturile produse de „Sittman și Pitt” aveau 5), pentru ca mecanismul să poată identifica mai ușor o combinație câștigătoare. De asemenea, cărțile de joc au fost înlocuite cu alte simboluri: inima roșie, rombul, inima neagră, potcoava și clopotul.
Tot mai multe resurse umane și materiale dedicate dezvoltării sloturilor
Văzând că americanii erau foarte interesați de noua distracție, tot mai multe companii au început să construiască asemenea aparate. Fenomenul a îngrijorat autoritățile, care considerau că nu era în regulă ca lumea să fie atrasă de jocurile de noroc. Astfel, în 1902, sloturile au fost interzise. Asta nu înseamnă, însă, că nu se mai fabricau. Din contră, companiile producătoare au dedicat mai multe resurse umane și materiale îmbunătățirii aparatelor, pentru o experiență de joc superioară. Astfel, s-a intrat în „era” păcănelelor cu fructe, care nu s-a sfârșit nici în prezent. Premiile constau în bomboane sau gumă de mestecat cu aroma combinației câștigătoare.
În anul 1907, Herbert Mills a lansat „Operator Bell”, un aparat comandat la scară largă de baruri, săli de bowling, magazine, saloane, tutungerii și chioșcuri. În plus față de ce exista până în acel moment, acel slot avea simbolul “BAR”, care era logo-ul companiei Bell-Fruit și care a prins foarte bine la public.
În perioada 1910-1963, industria producătoare de păcănele a cunoscut o dezvoltare notabilă, companiile aducând tot felul de schimbări, de la partea grafică la felul în care se formau combinațiile câștigătoare. Erau aparate evoluate, chiar dacă rolele erau mișcate tot mecanic, prin intermediu arcurilor, după acționarea unei manete. Primul slot care avea și parte electrică a apărut în 1964 și s-a numit „Honey Money”. Deși rolele erau puse în mișcare prin impulsuri electrice, sistemul era pus în funcțiune tot de un mâner. Pentru prima oară în istoria păcănelelor, Money Honey oferea automat un câștig de până la 500 monede.
Primul slot video cu două ecrane
Anul 1976 este cel în care a apărut primul slot video (rolele erau afișate pe un ecran de televizor, cu diagonala de 47,5 cm). El a fost produs Fortune Con, companie din California, care a găsit imediat parteneri de afaceri în rândul cazinourilor din Las Vegas, primul cazinou care a cumpărat aparatul fiind Las Vegas Hilton Hotel. O dată fiind făcut acest pas, video sloturile au devenit dominante în industrie. Au existat și variante cu două ecrane, precum „Reel ‘Em”, joc dezvoltat în 1996 de „WMS Industries Inc.”. S-a ajuns la o asemenea popularitate încât video slot-urile aduceau 70% din venitul unui cazino.
Procentul este și mai mare în prezent, dacă ținem cont de faptul că sloturile reprezintă aproximativ 90% din oferta de jocuri a oricărui cazinou online. Dezvoltarea tehnologică a păcănelelor este un proces continuu. Cu siguranță, viitorul va aduce jocuri care, în prezent, sunt greu de imaginat.