Prima pagină » Sanatate » Cât rezistă un dinte cu nervul scos? Află ce rol are acesta pentru sănătatea danturii!

Cât rezistă un dinte cu nervul scos? Află ce rol are acesta pentru sănătatea danturii!

24 mart. 2025, 09:02,
Redacția BZI în Sanatate

Dacă te întrebi cât rezistă un dinte cu nervul scos, trebuie să știi mai înâi că această procedură este necesară atunci când există o inflamație pulpară, iar nervul este afectat. Procedura este una foarte simplă și se efectuează în cabinet, după efectuarea anesteziei locale.

Nervul dentar este o componentă vie a unui dinte și se află în camera palpară a acestuia. Acesta este protejat de bacterii prin intermediul smalțului și dentină. Dacă un dinte conține încă nervul dentar se poate numi un „dinte viu”, iar odată ce nervul dentar este scos dintele își pierde vitalitatea și se numește devital.

Cât rezistă un dinte cu nervul scos

Rezistența unui dinte cu nervul scos depinde de grija pe care o ai când mănânci și de mărimea cariei. Dacă dintele se fracturează ulterior și nu poate fi salvat, cea mai sigură opțiune este implantul dentar. Este ceva mai costisitor, însă este o soluție sigură și stabilă în timp. Dacă apar dureri mari, care te împiedică să dormi, nu aștepta să se facă luni sau dimineață, vizitează neapărat un cabinet stomatologic non-stop.

Nu ignora niciun fel de durere dentară. Nu proteja nervul dacă suporți durerea, ba din contră, el poate muri și din cauza procesului de descompunere pot apărea infecții și chisturi care afectează rădăcina dintelui și osul.

Pentru a preveni astfel de intervenții, se recomandă tuturor persoanelor să se spele pe dinți de două ori pe zi, să folosească zilnic ață dentară și să se prezinte la controlul de rutină, de două ori pe an. E foarte important să ai grijă de dantura ta pentru că nervul dentar are o importanță covârșitoare, atunci când vine vorba despre sănătatea dintelui.

Unul dintre cele mai importante roluri are nervului dentar este transmiterea senzațiilor. Acesta transmite senzații de durere, presiune și temperatură de la dinte și de la țesuturile învecinate acestuia. Acest lucru este important pentru a putea identifica și răspunde la posibile probleme dentare și afecțiuni.

Sensibilitatea la stimuli are, de asemenea, un rol de protecție, contribuind la protejarea dinților împotriva leziunilor. Nervul  dentar este însoțit de un mic vas de sânge, responsabil cu nutriția și oxigenarea țesuturilor vii ale dintelui, esențiale pentru vitalitatea acestora. Prin urmare, prezența nervului dentar este indispensabilă pentru dintele sănătos.

Cauze care duc la scoaterea nervului

Deși nervul dentar joacă un rol atât de important, în unele cazuri, poate deveni necesară scoaterea acestuia, tratament denumit și tratament de canal sau endodonție. Cauzele tratamentului endodontic includ:

Caria profundă, adică atunci când o carie a avandat suficient de mult încât să afecteze pulpa dintelui și să determine o nevralgie dentară, este momentul pentru scoaterea nervului dintelui respectiv. Acest tratament pentru nevralgie dentară se realizează pe fondul unui nerv dentar inflamat și își propune salvarea dintelui.

De asemenea, uneori, nevralgia dentară este determinată de o infecție bacteriană care a ajuns să avanseze până în zona pulpei dentare sau a nervului propriu-zis. O astfel de măsea cariată până la nerv va produce, oricum, moarte nervului dentar, dar procesul poate dura mai multe zile, este foarte dureros și poate determina complicații grave, prin răspândirea infecției în sânge.

Scrâșnitul dinților, cunoscut și sub denumirea de bruxim, apare peste zi, ca un tic, sau în somn, în mod inconștient. Din păcate, acest obicei are consecințe nefavorabile asupra danturii, contribuind la degradarea accelerată a acestuia. Astfel că, pentru orice persoană cu probleme dentare este important să știe cât rezistă un dinte cu nervul scos și ce este de făcut într-o astfel de situație.

Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
redactia.ro
Zodia care își iubește mama mai mult decât orice. Legătura de sânge care nu se rupe niciodată
Bugetul.ro
Dispar complet aceste facultăți din România! Nu va mai exista admitere la programele de studiu pentru anul universitar 2025-2026
a1.ro
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit un infarct. Cum se simte tânărul de doar 24 de ani
observatornews.ro
De ce valorează 2,5 milioane de euro porumbeii furaţi de un român în Belgia
Evz.ro
Trucuri simple și eficiente. De ce să punem telefonul într-un pahar de sticlă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Care este starea lui Mihai Leu, ajuns în stare critică la spital: "Situația lui s-a înrăutățit rapid"
Dailybusiness.ro
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
RomaniaTV
Mihai Leu, transportat în STARE CRITICĂ la Fundeni! Fostul pugilist se află la Terapie Intensivă
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Bunicii aşteaptă a 13-a pensie după Paşte. Câţi bani în plus vin pe card, trebuie tipărite noi taloane
redactia.ro
Detalii cutremurătoare ies la iveală din ancheta bebelușului furat din maternitatea Bacău. Cum a fost scos micuțul din spital și cu cât s-a vândut micuțul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`