Prima pagină » Sanatate » Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar? Iată cum poți scăpa de ele!

Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar? Iată cum poți scăpa de ele!

06 mart. 2025, 09:16,
Redacția BZI în Sanatate

Demineralizarea dentară poate fi dată de gol de petele albe apărute pe dinți sau de cariile apărute frecvent. În special copiii sunt mai expuși riscului de demineralizare dentară, dar nici adulții nu sunt feriți de această problemă. Printre cauze se numără consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate.

Leziunile dentare de tip „pată albă” reprezintă suprafețe de demineralizare a smalțului, fiind în fond, leziuni carioase incipiente. Sunt rezultatul acțiunii bacteriilor, care prin producția de acid reușesc să penetreze stratul superficial al acestuia. Petele albe pot apărea pe suprafața unui singur dinte sau pe mai mulți.

Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar

Una din cauzele care pot avea efecte nedorite asupra dinților tăi, după cum sunt petele albe, este fluoroza. Aceasta apare atunci când sunt ingerate cantități mari de fluor, în perioada de creștere și dezvoltare a dinților.

Nu doar consumul pastei de dinți generează această afecțiune, ci și consumul apei fluorizate, sau a suplimentelor pe bază de fluor. Deși fluorul are efect benefice asupra danturii, întărind dinții, în cantități mari, are efecte nedorite, de la apariția petelor albe pe dinți, până la apariția petelor maronii pe suprafața acestora. Apa este responsabilă pentru 75% din fluorul pe care îl asimilăm zilnic. De exemplu, un litru de apă ne poate aduce până la 1 mg de fluor.

Un alt factor care poate cauza apariția acestor pete este demineralizarea smalțului dentar. Aceasta se instalează atunci când placa bacteriană se acumulează la baza dinților și pe întreaga suprafață a dintelui. Principala cauză a demineralizării este igiena deficitară, însă apare frecvent și în rândul pacienților care poartă aparat dentar, iar periajul nu este efectuat într-un mod corect.

Tratamentul pentru demineralizarea dinților și pentru petele albe pe dinți depinde de cauză, dar și de bugetul fiecărui pacient. Este important de menționat că nu există un tratament naturist pentru demineralizarea dinților.

De aceea, este important să mergi la medicul stomatolog pentru administrarea celui mai potrivit tratament. În prezent, există multiple opțiuni pentru remineralizarea dinților la copii și adulți, iar alegerea acestora se face în funcție de severitatea afecțiunii.

Cum se previne apariția petelor albe

Prevenirea petelor dentare poate fi realizată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Printre acestea se află o igienă orală adecvată. Perierea dinților de cel puțin 2 ori pe zi contribuie la reducerea plăcii bacteriene și scade riscul de demineralizare. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți ce conține substanțe blânde cu dinții și gingiile.

Trebuie evitate și alimentele acide care degradează direct smalțul dentar. Băuturile dulci sau alimentele cu zahăr favorizează formarea plăcii bacteriene. Zaharurile din alimente sunt consumate de bacterii, iar în urma metabolismului sunt eliminate substanțe acide, care degradează smalțul dentar.

Nici alimentele colorate nu sunt bune, acestea au pigmenți care pot duce la apariția petelor dentare, adică la dinți pătați. Astept, pentru a evita petele dentare, consumă cu moderație fructele de pădure, sfecla roșie, vinul, cafeaua și ceaiul. De asemenea, după consumul acestora, folosește dușul bucal și spală-te pe dinți.

Fumatul poate determina apariția petelor pe dinți. În plus, substanțele din fumul de țigară pot conduce la reducerea secreției salivare. Astfel, este favorizată apariția plăcii bacteriene, ceea ce poate determina demineralizarea dinților și apariția cariilor dentare. De aceea, trebuie să fii foarte atent la petele albe de pe dinți și să te duci la un dentist.

Bugetul.ro
Ciudatul produs de la Kaufland făcut din deșeuri e cumpărat pe bandă rulantă. Prețul cerut de retailerul german nu este deloc unul foarte mic
redactia.ro
Imagini de colecție. Cum arăta Anca Alexandrescu la debutul în presă, acum 20 de ani
Bugetul.ro
Colac de salvare pentru sute de angajați din România. O mare companie austriacă preia frâiele unei fabrici intrate în insolvență
a1.ro
Radu Ștefan Bănică, „bărbat în casă la 16 ani”. Ce compliment prețios i-a făcut Andreea Marin după lansarea piesei „Om Mare”
Playtech.ro
Bebeluș salvat în ultimul moment, în Iași. Înghețat, micuțul a fost auzit plângând
observatornews.ro
1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Scapi de mucegai cu un produs prezent în orice casă. Trucul infailibil pentru o mare problemă
SportpeSurse
Relația apropiată dintre Anca Alexandrescu și Călin Georgescu, devoalată de un martor-cheie. Ce s-a întâmplat la ceas de seară
Playtech.ro
Momentul în care a izbucnit incendiul în clubul din Macedonia de Nord. Artificiile au aprins totul în câteva secunde VIDEO
Dailybusiness.ro
Pensii mai mari pentru anumiți pensionari în funcție de anul nașterii
RomaniaTV
ULTIMA ORĂ! Iubitul Danielei Nane, internat de urgență, după ce s-a aruncat de la înălțime. Ce s-a întâmplat cu tânărul tenor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Amalia Năstase a pierdut lupta cu kilogramele. Fosta soție a lui Ilie Năstase slăbise 30 de kilograme, dar le-a pus la loc. Cum arată acum
redactia.ro
Numire controversată făcută de Ilie Bolojan. Pe cine a adus consilieri la Cotroceni
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`