Demineralizarea dentară poate fi dată de gol de petele albe apărute pe dinți sau de cariile apărute frecvent. În special copiii sunt mai expuși riscului de demineralizare dentară, dar nici adulții nu sunt feriți de această problemă. Printre cauze se numără consumul excesiv de zahăr și băuturi acidulate.
Leziunile dentare de tip „pată albă” reprezintă suprafețe de demineralizare a smalțului, fiind în fond, leziuni carioase incipiente. Sunt rezultatul acțiunii bacteriilor, care prin producția de acid reușesc să penetreze stratul superficial al acestuia. Petele albe pot apărea pe suprafața unui singur dinte sau pe mai mulți.
Ce sunt petele albe pe dinți și de ce apar
Una din cauzele care pot avea efecte nedorite asupra dinților tăi, după cum sunt petele albe, este fluoroza. Aceasta apare atunci când sunt ingerate cantități mari de fluor, în perioada de creștere și dezvoltare a dinților.
Nu doar consumul pastei de dinți generează această afecțiune, ci și consumul apei fluorizate, sau a suplimentelor pe bază de fluor. Deși fluorul are efect benefice asupra danturii, întărind dinții, în cantități mari, are efecte nedorite, de la apariția petelor albe pe dinți, până la apariția petelor maronii pe suprafața acestora. Apa este responsabilă pentru 75% din fluorul pe care îl asimilăm zilnic. De exemplu, un litru de apă ne poate aduce până la 1 mg de fluor.
Un alt factor care poate cauza apariția acestor pete este demineralizarea smalțului dentar. Aceasta se instalează atunci când placa bacteriană se acumulează la baza dinților și pe întreaga suprafață a dintelui. Principala cauză a demineralizării este igiena deficitară, însă apare frecvent și în rândul pacienților care poartă aparat dentar, iar periajul nu este efectuat într-un mod corect.
Tratamentul pentru demineralizarea dinților și pentru petele albe pe dinți depinde de cauză, dar și de bugetul fiecărui pacient. Este important de menționat că nu există un tratament naturist pentru demineralizarea dinților.
De aceea, este important să mergi la medicul stomatolog pentru administrarea celui mai potrivit tratament. În prezent, există multiple opțiuni pentru remineralizarea dinților la copii și adulți, iar alegerea acestora se face în funcție de severitatea afecțiunii.
Cum se previne apariția petelor albe
Prevenirea petelor dentare poate fi realizată prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase. Printre acestea se află o igienă orală adecvată. Perierea dinților de cel puțin 2 ori pe zi contribuie la reducerea plăcii bacteriene și scade riscul de demineralizare. Utilizează o periuță de dinți cu peri moi și o pastă de dinți ce conține substanțe blânde cu dinții și gingiile.
Trebuie evitate și alimentele acide care degradează direct smalțul dentar. Băuturile dulci sau alimentele cu zahăr favorizează formarea plăcii bacteriene. Zaharurile din alimente sunt consumate de bacterii, iar în urma metabolismului sunt eliminate substanțe acide, care degradează smalțul dentar.
Nici alimentele colorate nu sunt bune, acestea au pigmenți care pot duce la apariția petelor dentare, adică la dinți pătați. Astept, pentru a evita petele dentare, consumă cu moderație fructele de pădure, sfecla roșie, vinul, cafeaua și ceaiul. De asemenea, după consumul acestora, folosește dușul bucal și spală-te pe dinți.
Fumatul poate determina apariția petelor pe dinți. În plus, substanțele din fumul de țigară pot conduce la reducerea secreției salivare. Astfel, este favorizată apariția plăcii bacteriene, ceea ce poate determina demineralizarea dinților și apariția cariilor dentare. De aceea, trebuie să fii foarte atent la petele albe de pe dinți și să te duci la un dentist.