Diete si regimuri

Cât de rapid este eliminat alcoolul din sange

Publicat: 21 oct. 2019

Cat sta alcoolul in sange. De la tractul digestiv, alcoolul trece rapid în sânge, unde ajunge rapid la creier, cu efectele pe care le știm. Apoi, organismul va metaboliza etanolul pentru a se hrăni. Dar acest fenomen este mult mai lent.

BAC, care este concentrația de sânge în etanol, crește rapid după aportul de alcool, deoarece traversează cu ușurință peretele intestinal. Începe să scadă după ultima gura, dar, din păcate, pentru băutori impatimiti, mult mai încet. Se acceptă în mod convențional faptul că nivelul de alcool din sânge (măsurat în grame de alcool etilic la un litru de sânge) scade de la 0,1 până la 0,15 g pe oră după ce a atins maximum o jumătate de oră după absorbție (pe stomacul gol) sau o oră (după masă). Pentru a estima nivelul de alcool din sânge, tocmai acest vârf trebuie luat ca timp zero.

Aceste valori sunt prelevate din măsurătorile unui chimist suedez, Erik Widmark. Trebuie înțeles că această masuratoare este teoretică și că reacția organismului la etanol variază de la o persoană la alta. Difera in functie de sex, greutate si varsta, printre altele.

Cat sta alcoolul in sange

Femeile sunt mai sensibile la alcool decât bărbații din mai multe motive: printre alți factori, din cauza masei corporale mai scăzute, o compoziție mai bogată în țesut adipos și mai săracă în apă. Mai mult, formula empirică Widmark introduce un „coeficient de difuzie”, care corespunde conținutului de apă al organismului. Este administrat pentru 0,6 (60%) pentru o femeie și 0,7 pentru un bărbat (65%).

Desigur, în cadrul aceluiași gen, valorile reale nu sunt aceleași pentru toată lumea. Vârsta este de asemenea implicată. Persoanele mai tinere și mai în vârstă sunt mai sensibile, iar greutatea corporală tinde să reducă nivelul de alcool din sânge. Consumul mai multor pahare de apă, de exemplu, va avea foarte puține efecte, deoarece etanolul trece rapid în sânge.loading...

Adauga un comentariu