Stiri si curiozitati

Cât timp se fierbe mămăliga. Rețeta care te ajută să îți iasă foarte bună

Publicat: 24 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cât timp se fierbe mămăliga. Rețeta care te ajută să îți iasă foarte bună
Mămăliga este des folosită în bucătăria românească, fiind un înlocuitor pentru pâine

Mămăliga este des folosită în bucătăria românească, fiind un înlocuitor pentru pâine. Pentru prepararea mămăligii există foarte multe rețete, dar foaret important este să știi cât timp se fierbe mămăliga.

Mămăliga, care este considerată de mulți un produs tradițional românesc, are o istorie de sute de ani, aceasta devenind populară în Italia în perioada anilor 1700, sub denumirea de polenta. La români, a apărut la jumătatea secolului al XVII-lea, când porumbul a început să fie cultivat în Ţările Române. Până atunci, materia primă a mămăligii era până atunci din meiul.

Cuvântul mămăligă provine de la mălai, adică făina de porumb, denumirea care provine de la mei. Termenul a fost preluat din limba română de la polonezi (mala), rusă (malai) şi maghiară (male).

Cât timp se fierbe mămăliga: Rețeta cea mai simplă pentru un rezultat prefect

Pentru a obține o mămăligă perfectă este foarte important să știi cât timp se fierbe aceasta. Rețeta cea mai simplă presupune să pui apa la fiert într-un vas de fontă sau de inox, la foc mediu. La 4 măsuri de apă se pune o măsură de mălai. Proporția paote varia de la 1 la 3 până la 1 la 5, în funcție de cât de tare sau moale vrei să fie mămăliga. În apă se adaugă și puțină sare, pentru ca mămăliga să aibă un gust bun.

Când apa începe să fierbere, se toarnă mălaiul „ploaie“ și se amestecă folosind un ten pentru a nu face cocoloașe. Odată ce mămăliga începe să se întărească, folosește o lingură de lemn pentru a amesteca.

Ca să îți dai seama că mămăliga e fiartă, aceasta începe să facă bule, iar lingura stă în mijloc fără să o ții. Timpul de fierbere depinde de tipul de mălai utilizat. De obicei este înscris pe ambalaj. Mălaiul grișat are nevoie de un timp mai mic de fierbere.

Mămăliga se răstoarnă pe un fund de lemn sau într-un castron.

Mămăligă la cuptor

În cazul în care vrei să faci mămăligă la cuptor, se fierbe mălaiul în lapte aproximativ 3 minute, amestecând continuu. Se adaugă o lingură de unt, se amestecă, iar conținutul este răsturnat pe o tavă întinsă, pe care ai pus în prealabil hârtie de copt. Se nivelează și se dă la cuptor în combinație cu brânză, ouă, unt, smântână sare și piper, la 210 grade încă 10-15 minute. Când este rumenită, se lasă să se răcească și apoi se taie în felii.

Mămăligă fiartă în lapte

Mămăliga fiartă în lapte este foarte des întâlnită în Italia. Pentru a prepara polenta,se pune într-o cratiță 1 l de lapte cu sare și piper. Când laptele începe să facă bule se adaugă mălaiul „ploaie“. Se lasă la fiert aproximativ 3 minute și se amestecă în continuu. Când este aproape gata, se adaugă o lingură de unt, care îi dă cremozitate.

Mămăligă cu unt

Dacă vrei o mămăligă mai fină, trebuie să folosești unt. Se pune apa la fiert într-un vas de fontă sau inox ș ise aduagă un praf de sare. Când începe să dea în clocot se pune o mână de mălai și se lasă să fiarbă aproximativ 10 minute. Ulterior se pune restul de mălai și se lasă să fiarbă încă vreo 5 minute, amestecând cu un tel. Când mămăliga n umai are cocoloașe, se adaugă un cub de unt de 50 de grame și se lasă la fiert până când începe să facă bule.

Adauga un comentariu