Prima pagină » Informații utile » Cât timp se fierbe porumbul? Cum îl alegi și cu ce poți să-l condimentezi pentru un gust perfect

Cât timp se fierbe porumbul? Cum îl alegi și cu ce poți să-l condimentezi pentru un gust perfect

22 iul. 2025, 08:46,
Redacția BZI în Informații utile

Este vară și mulți români se pot întreba cât timp se fierbe porumbul pentru a ieși delicios. Crocant, ușor dulceag, porumbul fiert amintește de verile petrecute la bunici sau la zilele în care mergeai la mare cu părinții. Oricum, acesta te duce cu gândul la vacanță și relaxare.

Porumbul este una dintre cele mai consumate cereale din întreaga lume. Acest aliment este o cereală originară din America Centrală cultivată azi în multe regiuni ale lumii ca plantă alimentară, industrială și furajeră, reprezintă alături de grâu, 80% din producția de cereale.

Cât timp se fierbe porumbul?

Cel mai bun porumb pentru fiert este cel crud, care are încă lăptișor în boabele sale. Dacă îl iei din piețe sau market, trebuie să optezi pentru știuleți de porumb care au foile veri. Dacă foile sunt verzi, porumbul este cu siguranță, cules proaspăt.

Dar pe lângă aspectul verde al foilor de porumb, trebuie să te asiguri că știuletele este crud, cu boabe micuțe și moi. Se desfac puțin frunzele, la vârf și se analizează mătasea porumbului și boabele. Mătasea porumbului nu trebuie să fie uscată, iar culoarea boabelor de porumb pentru fiert trebuie să fie galben-închis.

Ultimul test constă în strivirea unei boabe de porumb cu o unghie. Dacă bobul de porumb este suculent, iar lichidul este alb, ca laptele, porumbul este perfect petnru fiert sau copt. Cu cât boabele de porumb sunt mai moi și suculente, cu atât gustul porumbului va fi mai dulce, iar porumbul va fierbe mai rapid.

Cu cât porumbul este mai proaspăt, cu atât timpul de fierbere este mai redus. Multă lume lasă porumbul să fiarbă zeci de minute, rezultatul nefiind tocmai cel dorit, porumbul își pierde gustul și textura, este prea moale. Iată și ce beneficii are ceaiul de sânziene pentru sănătate.

Timpul de fierbere optim pentru porumbul proaspăt nu trebuie să depășească 7-10 minute. Dacă dacă porumbul este mai „trecut” și boabele mai tari, timpul de fierbere crește. Se umple pe jumătate o oală și se aduce la fierbere. Între timp, se curăță porumbul și se taie în jumătate, dacă oala nu este suficient de mare încât să încapă știuletele cu totul.

Când apa clocotește, se pune porumbul în oală și se acoperă cu un capac. Se lasă la fiert 7-10 minute. Boabele trebuie să capete o culoare galben intens. Porumbul fiert se scoate pe un platou și se unge, cât timp e fierbinte, cu unt sărat sau direct cu sare, pe toate părțile.

Ce beneficii are

Porumbul fiert nu doar că este delicios, dar poate fi și o gustare sănătoasă, fiind o sursă importantă de nutrienți și antioxidanți. Porumbul fiert este o sursă excelentă de fibre alimentare, care ajută la îmbunătățirea digestiei, previne constipația și contribuie la menținerea unei greutăți corporale sănătoase prin inducerea senzației de sațietate. Datorită conținutului său de carbohidrați complecși, porumbul furnizează energie de durată, fiind ideal pentru un aport energetic constant pe parcursul zilei.

Porumbul conține vitamine esențiale precum vitamina B1 (tiamină), B3 (niacină) și acid folic, precum și minerale precum magneziu, fosfor și fier, care sunt esențiale pentru funcționarea optimă a organismului.

De asemenea, este bogat în antioxidanți, inclusiv luteină și zeaxantină, care sunt benefice pentru sănătatea ochilor, protejându-i împotriva deteriorării cauzate de radicalii liberi și reducând riscul de degenerescență maculară și cataractă.

Porumbul fiert are un conținut scăzut de grăsimi, fiind o opțiune sănătoasă pentru cei care urmăresc un regim alimentar echilibrat. Consumul de porumb fiert poate ajuta la menținerea sănătății inimii datorită fibrelor care contribuie la scăderea nivelului de colesterol și a fitonutrienților care au efecte antiinflamatorii.

Porumbul fiert este ușor de digerat, fiind o opțiune bună pentru persoanele cu probleme digestive sau care caută un aliment ușor, dar hrănitor. De aceea e important să știi cât timp se fierbe porumbul pentru a ieși delicios.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025