Actualitate

Cătălin Predoiu nu este de acord cu reînfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie: „Îl desfiinţăm cu adevărat’

Publicat: 11 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cătălin Predoiu nu este de acord cu reînfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie Îl desfiinţăm cu adevărat
Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei a afirmat astăzi, 11 februarie 2022, că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie

Aflat în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii, Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei a afirmat astăzi, 11 februarie 2022, că a găsit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

Acesta a precizat că e posibil să rămânem blocaţi dacă stăm să aşteptăm un miracol, ca toată lumea să cadă de acord, menţionând că trebuie demonstrată maturitate pentru depăşirea acestui moment.

Cătălin Predoiu nu este de acord cu reînfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie

Cătălin Predoiu a declarat astăzi, 11 februarie 2022, că nu a fost de acord cu unele afirmaţii ce au fost făcute în cadrul şedinţei CSM, cum că SIIJ va fi reînfiinţată sub o altă formă.

“Nu pot fi de acord că se reînfinţează SIIJ-ul. Îl desfiinţăm cu adevărat pentru că este vorba de o structură care îşi încetează activitatea. E cu totul alt sistem, este o nouă structură, mai mare, mai mică, altfel organizată. E altceva. Că nu este într-adevăr transferul competenţelor la unităţile specializate, e adevărat”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a mai precizat că proiectul privind desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie a mai primit în trecut aviz negativ din partea CSM, iar consecinţa a fost blocarea sa în Parlament de patru ani.

“A mai fost configurat în faţa dumneavoastră, a plecat cu aviz negativ, consecinţa a fost blocarea în Parlament până în ziua de azi. Dacă alergăm după toţi aceşti iepuri, nu mai prindem niciunul. Şi atunci eu, iniţiator, trebuie să am în vedere cărei realităţi mă adresez cu proiectul meu. Dacă nu mă adresez acestei realităţi nu mai plec cu aviz de la dumneavoastră niciodată. Trebuie să optez pentru nişte obiective şi am optat pentru obiectivul principal. (…)”, a spus Cătălin Predoiu.

Acesta este sceptic în ceea ce priveşte noile schimbări ce se vor a fi implementate, dat fiind faptul că încă de la numirea sa ca ministru al Justiției milita pentru desființarea SIIJ.

„Dacă şi ei acceptă acest lucru atunci găsim o cale şi asta e calea pe care am găsit-o de a atinge obiectivul principal altfel vom rămâne blocaţi aşteptând un miracol, miracolul înseamnând că brusc într-o zi toată lumea să fie de acord cu toate cele spuse de dumneavoastră astăzi aici în contradictoriu. Vă rog să mă scuzaţi, dar nu cred în miracole de genul ăsta”, a transmis ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu: „Esenţialul este să demonstrăm maturitate, depăşim acest moment şi să închidem această discuţie”

Cătălin Predoiu a mai precizat că important este să se demonstreze maturitate, să fie depăşit momentul şi fie închisă această discuţie legată de desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie.

“Dincolo de aspecte tehnice şi punctuale am extras şi nişte concluzii într-un limbaj mai puţin academic, colocvial şi îmi cer scuze pentru asta şi vă citesc câteva: SIIJ nu e bun, DNA nu e bun, DNA e bun, vrem desfiinţarea SIIJ, nu vrem desfiinţarea SIIJ, nu e bine că plenul numeşte procurori, nu avem încredere în procurorii care vor decide ce şi cum în aceste proceduri, vrem să fim garantul independenţei, dar să nu-i controlăm independenţa. Cum aş putea eu să redactez un proiect de lege care să fie votat unanim de către Consiliu? Imposibil. (…)Nu e în optica mea să mai zăbovim nici măcar o zi, cu tot respectul pentru tot ce aţi spus, vă cer votul pentru acest proiect”, a mai precizat Cătălin Predoiu.

Reamintim că la începutul acestei luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu anunța că proiectul de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie va fi prezentat în Guvern în luna februarie şi apoi va fi trimis la vot în Parlament, probabil în prima jumătate a lunii martie, dar numai dacă primeşte aviz pozitiv din partea Consiliului Superior al Magistraturii.

Adauga un comentariu