Actualitate

Mandatul de ministru al Justiției, preluat de Cătălin Predoiu: „Va fi un mandat dificil, dar trebuie să desființăm SIIJ” – VIDEO

Publicat: 26 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mandatul de ministru al Justiției preluat de Cătălin Predoiu Va fi un mandat dificil dar trebuie să desființăm SIIJ - VIDEO
Noul ministru al Justiției a vorbit și despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție

Predarea mandatelor continuă după ce Guvernul Ciucă a fost învestit ieri, 25 noiembrie 2021, cu 318 voturi pentru. Cătălin Predoiu a preluat vineri mandatul de ministru al Justiției într-o ceremonie. La eveniment a fost și ministrul interimar din ultimele două luni, Lucian Bode. Pentru al treilea mandat la Ministerul Justiției, Cătălin Predoiu promite vehement să rezolve problemele tuturor.

„Sunt conștient că va fi un mandat dificil. Agenda este dificilă, ca urmare a problemelor acumulate în timp. Cetățenii au așteptări de la justiție, magistrații, grefierii au așteptări, majoritatea parlamentară are așteptări, partenerii europeni au așteptări, noua opoziție are așteptări să rezolvăm ce nu s-a rezolvat anul trecut. Intenția este să îndeplinim aceste așteptări. (…) Celor care manifestă scepticism cu privire la posibilitatea politică de a îndeplini această agendă, le spun că există resurse și de expertiză, și de voință. Reformele pentru modernizarea justiției vor continua. Lupta anticorupție va continua. Combaterea crimei organizate va continua”, a declarat Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu dorește în continuare desființarea SIIJ

Noul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, a discutat la preluarea mandatului și despre desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, referindu-se la hotărârile Consiliului Superior al Magistraturii. Reamintim faptul că CSM a avizat negativ proiectul de desființare a SIIJ. În continuarea declarației sale, Predoiu a lansat atacuri voalate la predecesorul său, care nu a rezolvat această problemă, Stelian Ion.

„Obiectivul a fost redactarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ. Acel obiectiv a fost îndeplinit. În 2020 nu a existat o majoritate. În 2021 a existat o majoritate. Astăzi există o majoritate. Trebuie să facem ce scrie în programul de guvernare: să desființăm SIIJ, în acord cu hotărârile CJUE și hotărârile CSM. Noi trebuie să găsim formula tehnică privind desființarea. Sunt una, două, trei variante. Dar a avansa o variantă fără consultări cu CSM, cu asociațiile profesionale, ar fi neprofesionist. Maniera tehnică în care vom desființta SIIJ va fi aceea pe care o vom discuta.

Primul act pe care îl voi semna va fi să emit o invitație a Consiliului de Management Strategic, pentru săptămâna viitoare, pentru a începe consultările nu numai pentru SIIJ, ci și pentru celelalte probleme ale sistemului. Tot anul 2020 am fost criticat că nu am emis ordonanță de urgență pentru desființarea SIIJ. Nu a fost emisă nici până azi. Nu aveam majoritate parlamentară. Politica este și arta posibilului”, a mai declarat Cătălin Predoiu, ministrul Justiției.

Stelian Ion, despre desființarea SIIJ

La începutul anului 2021, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, susținea desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca fiind un gest de normalitate.

„Desfiinţarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câţiva corifei ai justiţiei, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, sub oblăduirea lui Dragnea, gândeau înfiinţarea acestei Secţii şi explicau necesitatea secţiei prin `pentru că se impune`, trei rânduri au scris. Justiţia nu începe şi nu se termină cu SIIJ, sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvernare, prin memorandumul pentru ridicarea MCV. Toate organismele europene, GRECO, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană, au spus la unison ca înfiinţarea acestei Secţii speciale reprezintă un regres.

A avut un bilanţ ruşinos, această anomalie juridică creată de la bun început într-un mod contorsionat. Ineficienta crasă, s-au adunat aproape 6.000 dosare nesoluţionate, în general trimit în judecata prin două rechizitorii pe an, niciun dosar care are în vedere fapte de corupţie ale magistraţilor nu a fost soluţionat şi trimis în instanţă. Faptele de corupţie la DNA și alte fapte la Parchetul de pe lângă ICCJ sau la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel”, a declarat la acel moment Stelian Ion.

Adauga un comentariu