Pacienții trebuie să inventeze tot felul de scuze pentru a avea acces în parcările spitalelor ieșene, locurile fiind rezervate doar angajaților. Deși aceștia nu plătesc nici măcar un leu, în unele unități medicale din Iași, cum este cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, în dreptul locurilor de parcare sunt dispuse și plăcuțe cu numerele de înmatriculare
Reporterii BZI au încercat să pătrundă în parcările mai multor spitale din Iași, dar s-au lovit de refuzul agenților de securitate. Au reușit să ajungă în parcare abia după ce au inventat tot felul de scuze, aducând în discuție situații extreme. Astfel, aceștia au spus că trebuie să preia un pacient care nu se poate deplasa.
Doar angajații au acces în parcările spitalelor din Iași: „Nu ne-am gândit deloc ca personalul medical să plătească taxă”
În cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași a existat mereu o problemă cu numărul mic de locuri de parcare. Astfel, bolnavii trebuie să se chinuie să găsească un loc liber pe străzile din apropierea unității medicale și să spere că mașinile nu le vor fi ridicate sau că nu vor fi amendați.
„Medicii nu plătesc parcarea, adică nimeni nu plătește, nici medicii, nici asistenții, iar în ceea ce privește pacienții, avem locuri destinate doar pacienților cu dizabilități și mai sunt câteva locuri la liber, dar puține, 4-5. Nu ne-am gândit deloc ca personalul medical să plătească taxă pentru parcare. Dacă aș putea cu taxa respectivă să închiriez locuri de parcare în altă parte, aș pune taxă la toată lumea, inclusiv mie, dar așa, ce să fac cu banii respectiv, să cumpăr vopsea să dau pe jos, nu”, a declarat ec. Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iași.
La parcarea Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași are acces doar personalul medical. Cei mai importanți medici au și plăcuțe cu numerele de înmatriculare, astfel încât să aibă locul de parcare asigurat. Reporterii BZI au încercat să ia legătura cu managerul unității sanitare, pentru a afla dacă angajații plătesc sau nu pentru locurile de parcare, dar acesta nu a oferit un răspuns până la închiderea ediției.
„Trimiteți orice solicitare oficială asumată, pe adresa de e-mail a spitalului: secretariat.general@spitalspiridon.ro”, a transmis, printr-un mesaj, prof. dr. Daniel Timofte.
Nici angajații Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași nu plătesc pentru locurile de parcare.
„În parcarea spitalului au acces atât angajații, cât și pacienții, fără plată. Nu ne-am gândit să percepem taxă pentru parcare” au declarat reprezentanții Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.
Pentru a pătrunde cu autoturismul în curțile unităților medicale, pacienții trebuie să se umilească și să inventeze tot felul de scuze
Aparținătorii care ajung cu autoturismul la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași nu au acces în parcarea unității medicale, fiind obligați să-și caute parcare pe străduțele foarte aglomerate din împrejurimile spitalului. În curtea din spatele unității medicale sunt parcate doar mașinile medicilor și cele ale angajaților Fundației Roland McDonalds. Marți, 12 decembrie 2023, când reporterii BZI s-au deplasat la Spitalul de Copii „Sf. Maria”, au observant că o angajată a Fundației Roland McDonalds și-a parcat autoturismul pe două locuri destinate persoanelor cu dizabilități. Conducerea unității medicale a refuzat să comenteze situația.
O altă problemă cu care se confruntă părinții ai căror copii sunt internați în unitatea medicală este aglomerația care se formează pe strada din spatele spitalului din cauza mașinilor parcate pe trotuar.
„Căutați parcare în altă parte”, a spus paznicul.
Aceeași situație de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași se regăsește și la Spitalul Clinic de Recuperare din Iași. Parcarea este rezervată salariaților spitalului, iar aceștia nu plătesc nicio taxă pentru locul pe care-l ocupă.
„Pacienții nu au accesul liber în parcarea spitalului, ei vin doar pentru consultații și la partea cu parcarea este treaba lor. Accesul liber este pentru salariații spitalului și nu impune o taxă pe locul de parcare”, declară dr. Doru Baltag, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Recuperare Iași.
Pentru a pătrunde cu autoturismul în parcările spitalelor din Iași, pacienții trebuie să se umilească și să inventeze tot felul de scuze, angajații au însă locuri asigurate pentru care nu plătesc nici măcar un leu.
Să fim serioși, oricât ne-ar veni de greu nouă, pacienților, parcarea din incinta unui spital este pentru cei care lucrează acolo.
Și asta este valabil în parcarea oricărei instituții.
Poate în mileniul patru, urmașii noștri, vor avea idealul concretizat.
La spitalul de recuperare,te lasa paznicii sa intri,iar daca ai bafta sa gasesti un loc liber,platesti 5 lei ora. Problema e ca de cele mai multe ori,sunt 10 de locuri de parcare goale (mai ales dimineata) dar pe care nu ai voie sa parchezi
Minunat că ați abordat această temă! La spitalul Parhon este un centru pentru schimbarea sondelor urinare cu intrarea separată de curtea spitalului. Nici aici nu poți intra cu mașina, măcar să poți lăsa pacientul in fața ușii, este bariera pusă și nu ai cu cine să vorbești. Cam toți pacienții au in jur de 80 de ani, mulți au și alte afecțiuni, și merg pe jos de la barieră până la containerul unde a fost amenajat cabinetul, o distanță mărișoară, în timp ce în curte ar incăpea lejer vreo 6 mașini care ar staționa doar 10-15 minute, cât să ducă și să aducă pacientul. Atâta nepăsare rar poți să mai vezi, să facă omul infarct în poarta lor și chiar nu-interesează. Cam de la poartă îți dai seama cât este de interesată conducerea spitalului Parhon de sănătatea pacienților.
Problema e ceva mai complexă!
La Spitalul pentru copii, pe lângă faptul că s-au umplut până la refuz cele două străduțe din zonă cu autovehicule parcate haotic pe ambele laturi ale str. Oancea și Ciornei precum și pe orice petic de spațiu verde accesibil, aparținătorii micuților pacienți așteaptă cu orele și, uneori, cu zilele rezultatul manevrelor medicale făcute in unitatea sanitară, timp in care ii apuca foamea, setea și alte necesități fiziologice firești, in urma cărora zona se umple de botosei albastri de unica folosinta, resturi alimentare, ambalaje de tot felul, inclusiv enorm de multe rămase după golirea lor de conținutul alcoolic, căci consumatorii (majoritatea din BT, SV, NT, VS, BC dar și IS) nu catadicsesc să folosească containerele de lângă poarta spitalului sau coșurile pentru gunoi amplasate pe stâlpii de iluminat stradal din zonă, precum și urină și fecale – căci Primaria nu binevoiește să amplaseze in proximitatea locului toalete ecologice mobile adecvate unei astfel de aglomerări zilnice, zona ajungând sa arate groaznic și să pută idem!
„Parcarea este treaba lor”
Cei care puteti…fugiti cat mai puteti din gaura asta…sau cat mai sunteti in viata.
Ar fi corect ca maxim 1/2 din locurile de parcare sa fie amenajate pentru cei ce lucreaza in spital, desi nu e obligatoriu acest lucru si 1/2 din aceste locuri la pacienti sau insotitorii acestora, sa nu-i mai care aia din spital prin frig, ploaie, soare, etc cu acele carucioare pana la barierile de intrare in spitale, .
Dar cu siguranta nu se vrea acest lucru de catre conducerea spitalului si de aceea ar trebui ca sefii astora ( Primaria sau Consiliul Judetean ) ce conduc acest spital si nu numai sa impuna anumite reguli si pentru parcari.
La toate institutiile publice din Iasi e la fel, curtile sunt rezervate moka angajatilor, iar contribuabilii – cei care le platesc salariile – daca au treaba pe acolo, trebuie sa umble foarte mult dupa un loc de parcare, care e si 5 lei/ora: si la primarie, si la CJ, si la universitati etc. Primaria nu face nicio parcare, ba mai mult, desfiinteaza si unele dintre cele vechi, in combinatii cu mafia imobiliara (cum ar fi parcarea de langa SRI). Puteti face o ancheta serioasa despre asta…
In UK, salariatii institutiilor publice, au parcari asigurate in curtea acestor institutii, dar platesc chirie anual. Si nu e o suma mica…Circa 1000-1500 lire / an. Asa e corect. Vrei loc asigurat, platesti!
Situația de la Spitalul pentru copii a devenit greu de imaginat și de suportat în vecinătatea acestuia. Conducerea acestui spital o tratează cu o indolență maximă de ani de zile. Cum poate să nu te preocupe nici măcar asigurarea locurilor de parcare pentru angajați sau pentru pacienții veniți din toată Moldova? La începerea șantierului au deschis provizoriu accesul de pe str. Oancea. În această zonă au loc blocaje de circulație și acesului mașinilor Salubris la punctul gospodăresc, ca să nu mai vorbim de zgomotul și noxele la care sunt supuși locatarii din vecinătate. Parcările din zonă, închiriate de PMI (ajungând la cca. 200 lei/lună) nu mai pot fi folosite de cei care au obținut acest drept fiind tot timpul ocupate de angajați si aparținători. Pe scurt avem de toate: supraaglomerare, blocaje în circulație, mizerie, distrugerea spațiilor verzi și a bordurilor aferente, zgomot, noxe, parcări ilegale, lipsă de respect față de angajați, aparținători și locatarii din vecinătate. Răspunzători de această stare, în afară de conducerea spitalului, sunt CJI, PMI, Agenția de Protecție a Mediului, Poliția pentru că nu iau măsurile care se impun în momentul când apar.
Aveți ce-ați votat ! Doi penali, C&A, pe care nu-i interesează nevoile celor care merg la spitale.
Mentalitate de tonetari care isi pun naveta goala pe strada in fata tonetei.
Manajeri…
Oricare animal ar putea preda mai bine lectii de bioetica, comportament fata de pacient.
Si doua locuri de parcare daca ar avea spitalul…unul ar trebui sa fie pentru pacienti.
Care prin impozitele lor sustin sistemul medical unic din (r)omania.
Spitalul ,biserica,scoala,primaria,ori alte institutii nu sunt proprietate a celor care vremelnic lucreaza sau le conduc . Acestia pot veni la servici cu transportul in comun sau pe jos. Parcarile de la institutii sunt a beneficiarilor, respectiv pacienti,enoriasi,contribuabili etc Nu este corect ca un pacient sa fie internat cateva zile si sa plateasca parcarea prin oras,pacientul fiind din alta localitate.