Prima pagină » Local » Caz în premieră la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! Un bebeluș s-a născut infectat cu COVID-19. „Există studii care arată că, totuși, există prea mulți anticorpi la copii ca să fie luat de la mamă”
Caz în premieră la Maternitatea

Caz în premieră la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași! Un bebeluș s-a născut infectat cu COVID-19. „Există studii care arată că, totuși, există prea mulți anticorpi la copii ca să fie luat de la mamă”

16 oct. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii ieșeni au depistat primul nou-născut infectat încă de la naștere! La Maternitatea „Elena Doamna”, un bebeluș de doar câteva zile a fost confirmat pozitiv imediat ce s-a născut. Specialiștii au precizat că, de mai bine de un an, de când unitatea medicală îngrijește gravide COVID-19, nu s-au mai confruntat cu un astfel de caz

La Maternitatea „Elena Doamna” din Iași a fost depistat primul bebeluș infectat imediat după naștere. Medicii spun că, de mai bine de un an, de când unitatea medicală îngrijește gravide COVID-19, nu s-au mai confruntat cu un astfel de caz. De cele mai multe ori, nou- născuții contactau virusul la câteva zile după naștere, de la mama deja infectată. Bebelușii sunt testați PCR imediat după ce s-au născut.

„Noi testăm copiii în momentul în care se nasc, în primele 24 de ore se face un test PCR și imediat după se mai face unul la 48 de ore. Într-un an de când suntem maternitate COVID-19, abia acum am avut un caz de copil care a ieșit Covid pozitiv imediat după naștere. Nu știm dacă se poate transmite în ultima parte a nașterii prin placentă, sunt însă unele studii care arată că totuși există prea mulți anticorpi la copii ca să fie luat de la mamă. Totul evoluează bine în acest caz, în afară că a făcut un puseu febril, în rest copilul este bine. Încă nu este negativat, este în ziua a 6-a sau a 7-a, dar este bine”, a declarat prof. dr. Răzvan Socolov, șef de secție Obstetrică a Maternității „Elena Doamna” din Iași.

Trei bebeluși infectați au decedat de la debutul valului 4

De la debutul valului 4 au fost înregistrate patru decese în rândul copiilor infectați: trei bebeluși din Suceava și Bacău și un copil de 8 ani din Iași. Ieri, 15 octombrie 2021, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași erau internați în secția de Anestezie și Terapie Intensivă COVID-19 (ATI) șapte copii, iar în zona roșie, cu forme ușoare și medii, 23 de pacienți. Printre pacienți sunt și nou-născuți, dar și copii de vârstă școlară, cel mai mare având 16 ani. Medicii sunt în alertă din cauza ratei tot mai crescute a infectărilor în cazului minorilor.

Patologie severă post-COVID-19 la copii

Specialiștii de la Spitalul „Sfânta Maria” din Iași trag un semnal de alarmă pentru părinți. Un nou sindrom greu de diagnosticat apare la copiii cu vârsta medie de 8 ani care au fost infectați cu COVID-19. Sindromul inflamator multisistemic post-COVID-19 apare între 4 și 6 săptămâni după infectare. Copiii pot prezenta multiple simptome asemănătoare altor boli, cum ar fi febra mare și frisoanele. Părinții sunt rugați să vină de urgență cu cei mici la spital. Noul sindrom este greu de diagnosticat chiar și de cei mai pricepuți medici.

Un criteriu de identificare este numărul crescut al anticorpilor pozitivi după infectare. La Spitalul „Sf. Maria” s-a prezentat un caz cu simptome de apendicită acută care ascundea de fapt noua patologie. Medicii ieșeni au descoperit la timp, în urma unei intervenții chirurgicale, noua patologie la un băiat de 11 ani, transferat de la Piatra Neamț. Cel mai întâlnit simptom al noii patologii este febra mare. Copiii diagnosticați cu sindromul multi inflamator sistemic post-COVID-19 trebuie tratați în primele zile de evoluție a bolii în secția ATI. Medicii susțin vaccinarea adolescenților și spun că aceasta este o soluție pentru evitarea noii patologii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024