Titlurile zilei

Caz șocant la Spitalul „Sf. Maria” din Iași! Medicii s-au îngrozit când au văzut cum arată corpul minorului care a tăiat un cartuș cu fierăstrăul! „Sunt mii de fragmente și cicatrici. Nu putem face nimic!”

Publicat: 27 aug. 2020
Caz șocant la Spitalul
Caz șocant la Spitalul "Sf. Maria" din Iași! Medicii s-au îngrozit când au văzut cum arată corpul minorului care a tăiat un cartuș cu fierăstrăul

Caz șocant la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Minorul de 13 ani care a încercat să taie un cartuș cu fierăstrăul este stabil hemo-dinamic, dar are corpul ciuruit de fragmente și cicatrici. Pentru a putea elimina toate fragmetele din corpul băiatului, acesta ar trebui să fie ciuruit din cap până în picioare. „Nu am mai avut astfel de cazuri. Va avea repercusiuni pe viață”, spune dr. Cătălina Ionescu

Felul în care arată corpul minorului de 13 ani din localitatea ieșeană Hadâmbu a uluit medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. După ce un cartuș i-a explodat în față, corpul băiatului a fost ciuruit de mii de fragmente care i-au afectat nu numai pielea, ci și organele. Are fragmente de cartuș pe splină, pe ficat și rinichi. Pentru a elimina aceste fragmente, medicii ar trebui să-i desfacă tot corpul, iar starea lui s-ar putea agrava. Deși viața băiețelului nu este în pericol, acesta va trebui să trăiască toată viața cu mii de fragmente de metal pe piele și pe organe. În timp, ar putea dezvolta infecții grave care, netratate, ar duce la deces. Medicii se confruntă cu o situație greu de manageriat.

Când au văzut examenul CT al băiatului, medicii s-au îngozit: „Ar trebui să-i desfacem tot corpul”

În seara zilei de marți, un apel la 112 avea să anunțe că un minor de 13 ani din localitatea ieșeană Hadâmbu a fost victima unei explozii. Băiatul a găsit un cartuș în pădure și, din curiozitate, l-a tăiat cu fierăstrăul. Bunica lui spune că a vrut să vadă ce se află în interiorul unui cartuș. Băiatul a fost transportat de urgență la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Din momentul incidentului, băiatul a fost stabil hemo-dinamic, dar a suferit cicatrici pe întregul corp. Abia după investigații amănunțite medicii au constatat că se confruntă cu un caz extrem de dificil. La examenul CT a reieșit că în interiorul corpului minorului se află mii de fragmente de cartuș care i-au perforat organele. Au avut de ales: Să îl desfacă tot pentru a elimina fragmentele sau să-l lase să trăiască cu ele o viață întreagă? Au ales a doua variantă și asta pentru că ar fi trebuit să fie efectiv ciuruit.

„Sunt mii de fragmente pe care nu le poți scoate. Nici nu se văd cu ochiul liber. Ar trebui să-i desfacem tot corpul”, spune dr. Cătălina Ionescu, directorul medical de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.

Dr. Cătălina Ionescu: „Nu avem cum să intervenim chirurgical pentru că această decizie ar putea face mai mult rău decât bine”

Medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași spun că nu s-au mai confruntat cu astfel de situații. Deși băiatul are dureri crunte, cadrele medicale nu pot face nimic. Băiatul ar avea nevoie de sute de intervenții pentru a putea elimina toate fragmentele de pe piele și organe, iar acest lucru nu ar face decât să-i facă cicatricile mai vizibile și mai rău decât atât, să-i fie afectate organele.

„Pacientul este internat în secția de Terapie Intensivă și îi este administrat tratament cu antibiotic pentru evitarea inflamațiilor și a infecțiilor. Nu avem cum să intervenim chirurgical pentru că această decizie ar putea face mai mult rău decât bine. Vorbim despre un pacient care are mii sau sute de mii de fragmente închistate pe corp și organe. Nu-l putem tăia pentru fiecare fragment în parte. În spital am făcut doar toaletizarea plăgilor mari. În încercarea de a îndepărta corpii străini de dimensiuni mici, putem lăsa cicatrici mari”, adaugă dr. Cătălina Ionescu.

Minorul va trăi toată viața cu fragmente de cartuș pe corp și pe organele interne. Poate dezvolta infecții și inflamații grave

Minorul care a tăiat un cartuș cu fierăstrăul a fost evaluat și de un medic oftalmolog. Sute de fragmente din cartuș i-au afectat și globul ocular. Singura intervenție chirurgicală pe care ar putea să o facă ar fi la ochi. Acesta va fi reevaluat de către medicii oftalmologi în câteva zile pentru a putea vedea dacă se poate face sau nu o intervenție chirurgicală.

„Pacientul a fost consultat și de către un medic oftalmolog. Singura intervenție chirurgicală ar putea fi la ochi. Urmează să fie reevaluat și vom vedea ulterior. Din păcate însă, pe termen lung, pentru că fragmentele i-au afectat copilului organele interne, acesta ar putea dezvolta infecții, inflamații grave care i-ar putea pune viața în pericol dacă nu sunt tratate corespunzător”, încheie medicul ieșean.

Concluzia medicilor este că momentan nu se poate face nimic. Băiatul va trăi toată viața cu cicatrici și fragmente din cartuș atât pe organele interne, cât și pe corp. Dr. Cătălina Ionescu spune că în spital nu au mai existat asemenea cazuri.

Adauga un comentariu