Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Ce a dus la exilul lui Lev Troțki
Ce a dus la exilul lui Lev Troțki

Ce a dus la exilul lui Lev Troțki

07 nov. 2019, 12:43,
în Cultural

Ce a dus la exilul lui Lev Troțki. Pe când era la şcoala din Nikolaev, pentru a studia matematica, Lev Troțki a cunoscut marxismul. A fost arestat pentru prima oară în anul 1898. Atunci era organizatorul Sindicatului Muncitorilor din Sudul Rusiei și a fost condamnat la doi ani de închisoare.

În acest timp s-a căsătorit cu prima soţie Alexandra Sokolovskaia. A fost condamnat la patru ani de exil în Siberia în anul a1900. Acolo i s-au născut şi primele două fiice.

Ce a dus la exilul lui Lev Troțki

Şi-a luat numele de Troțki după ce a evadat din Siberia de la un temnicer întâlnit în Odessa. A plecat la Londra unde s-a alăturat lui Vladimir Ilici Lenin, editorul și directorul ziarului Iskra Scânteia

În vara anului 1903 a participat la cel de-al doilea Congres al PSDMR ținut la Londra.

În dispută internă care a divizat partidul, Troțki a luat partea menșevicilor împotriva lui Lenin. Proastele sale relații cu Lenin au durat şi în următorii 14 ani.

Întoarcerea în Rusia

S-a întors în Rusia, împreună cu Parvus, în 1905 unde a fost ales preşedinte al muncitorilor din Sankt Petersburg.

Implicarea în greva generală din octombrie și sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea să la exil pe viață.

S-a refugiat la Londra în 1907, după ce a evadat din exil, şi a participat la al cincilea Congres al PSDMR.

S-a mutat la Viena în luna octombrie şi a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevărul), care era introdus prin contrabandă în Rusia.

A fost unul dintre numeroasele ziare revoluționare ruse care au purtat același nume și nu a avut nici o legătură cu ziarul oficial de mai târziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.

Cum se apropia războiul, Troțki s-a mutat în Elveția neutră, iar mai apoi în Franța. A fost expulzat din Franța și trăia în orașul nord-american New York, când în februarie 1917 a izbucnit Revoluția rusă și țarul Nicolae al II-lea a fost detronat.

A părăsit New Yorkul în martie la bordul vasului S.S. Christiania Fiord, dar a fost interceptat de oficialii marinei britanice în Halifax, Nova Scoţia. Troțki și alți cinci compatrioți au fost arestați și mai multe milioane de dolari în aur au fost confiscate de pe vapor.

El a ajuns până la urmă în Rusia în luna mai a aceluiași an. De la întoarcerea sa, a fost un sprijinitor al poziției bolșevice.

Aderând la această formațiune câteva luni mai târziu, Troțki s-a implicat în mod activ în eforturile de răsturnare a guvernului provizoriu condus de Alexandr Kerenski și a devenit membru al Sovietului din Petrograd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025