McDonald’s a reacționat după problemele descoperite la controlul ANPC, susținând că rezultatele nu ar fi cele prezentate. Aceștia au comandat propria analiză la un laborator, reieșind că gheața pentru băuturi este conformă. Asociația pentru Protecția Consumatorilor susține că laboratorul respectiv nu este acreditat.
Buletinele de analiză ale gheții produsă în aparatul restaurantului McDonald’s din Mall Băneasa, prezentate de reprezentanții firmei organelor de control ale ANPC, arată că „gheața este conformă”, potrivit Gândul.
Ce a făcut McDonald’s după problemele descoperite la controlul ANPC
Rezultatele analizelor de laborator de la probele prelevate de la McDonald’s Băneasa, în urma controlului desfășurat săptămâna trecută, la data de 18 februarie, au scos la iveală faptul că, în gheața pentru băuturile răcoritoare s-a confirmat „prezența bacteriilor coliforme și a enterococilor intestinali (streptococi fecali)”, care pun în pericol sănătatea consumatorilor. Reprezentanții McDonald’s au prelevat, la rândul lor, probe de apă și au aflat că „gheața este conformă”.
„Siguranța și calitatea produselor noastre sunt o prioritate la McDonald’s. Astfel, cu privire la analiza realizată în restaurantul nostru din Feeria Băneasa, dorim să precizăm că, în același timp cu prelevarea probei de către ANPC, la solicitarea companiei noastre, a fost prelevată o a doua probă din același lot de gheață, de către un laborator certificat de Ministerul Sănătății pentru monitorizarea calității apei potabile. Rezultatul acestei analize confirmă că gheața produsă în aparatul de gheață al restaurantului este conformă.
Toate echipamentele din restaurantele McDonald’s respectă cele mai înalte standarde de siguranță și igienă, fiind verificate constant prin protocoale riguroase, inclusiv filtrarea apei și igienizarea aparatului de gheață. Echipamentele noastre sunt specializate, certificate CE și supuse unor controale periodice pentru a asigura calitatea și siguranța fiecărui produs oferit clienților noștri”, după cum reiese din comunicatul transmis de firmă.
McDonald’s a apelat la un laborator neacreditat
Totuși, potrivit celor de la ANPC, lucrurile nu stau chiar atât de conform, așa cum s-a transmis. Potrivit buletinului de analiză, probele prelevate au fost analizate de către un laborator care ar aparține unui ONG și se pare că nu ar mai avea acreditare RENAR (n.r. – atestarea de către o terţă parte, care reprezintă confirmarea oficială a faptului că un organism este competent să efectueze sarcini specifice de evaluare a conformităţii. Acreditarea contribuie la creşterea competitivităţii produselor şi serviciilor, în contextul globalizării pieţelor).
În subsolul ultimei pagini a buletinului, obținut de Gândul în exclusivitate, de altfel, este specificat faptul că „interpretările și observațiile nu sunt acoperite de acreditarea RENAR, după cum ne-a declarat și șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone.
„Unde a făcut Mc proba-martor este un ONG neomologat RENAR. Laboratorul respectiv n-a mai primit licența, chiar dacă folosește sigla”, a precizat Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC.