O sideremie scăzută poate ascunde o afecțiune comună a sângelui, care afectează globulele roșii. Când nu ai suficient fier, măduva osoasă nu poate produce hemoglobină, molecula care transportă oxigenul în sânge. Prin urmare, sângele nu poate transporta oxigenul în întregul corp.
Ca urmare, s-ar putea să te simți obosit, să observi că pielea devine palidă, iar mâinile și picioarele reci. Anemia poate, de asemenea, să te facă să te simți amețit sau ușor leșinat. Ocazional, poate provoca dureri în piept, bătăi rapide ale inimii și dificultăți de respirație.
Ce simptome experimentezi când ai o sideremie scăzută
În mod normal, corpul absoarbe fierul din alimentele pe care le consumi și stochează fierul pentru a produce hemoglobină. Anemia feriprivă, ce poate fi detectată când ai o sideremie scăzută, se dezvoltă atunci când acesta folosește rezervele mai repede decât pot fi înlocuite sau când fluxul de fier în sistem încetinește. Simptomele încep de obicei ușor, dar se agravează în timp. Acestea pot include oboseală, dureri de cap, iritabilitate, crampe musculare, paloare și dificultăți de respirație. De asemenea, este posibil să experimentezi și durere a limbii, unghii în formă de lingură și tahicardie.
Printre factorii care declanșează anemia se numără pierderea de sânge în timpul menstruației sau din cauza unor afecțiuni gastrointestinale, precum boala de reflux esofagian, arsurile la stomac, colita ulceroasă sau boala Crohn. De asemenea, e posibil să te confrunți cu malabsorbția, atunci când fierul nu mai poate fi absorbit prin stomac sau insuficiența de fier. Statistic, este mai probabil să dezvolți anemie feriprivă dacă ești însărcinată sau ai născut recent, alăptezi, donezi sânge frecvent, ai un istoric de intervenții chirurgicale majore sau dacă ai menstruații abundente.
Anemia severă sau netratată, cauzată de un deficit de fier, poate duce la complicații. Astfel, te poți confrunta cu ceață cerebrală, afecțiuni cardiace, cum ar fi insuficiența cardiac, sau sindromul picioarelor neliniștite. În cazul copiilor, afecțiunea se manifestă prin întârzieri de creștere sau de dezvoltare.
Cum poți regla nivelul de fier din sânge
Medicii specialiști folosesc suplimente sau înlocuitori de fier pentru a trata anemia feriprivă. Astfel, dacă ți se recomandă această metodă, vei urma un tratament cu capsule sau tablete pe care le iei pe cale orală. O altă schemă presupune să ai un tratament cu fier pe care îl primești intravenos. Este esențial să reții faptul că doar un specialist poate determina ce tip de tratament pentru anemia feriprivă este potrivit pentru tine. Cel mai important, medicul va încerca, de asemenea, să afle de ce ai un nivel scăzut de fier pentru a putea trata cauza de bază.
Aceste scheme de tratament cu fier pot avea ca urmare un gust metalic în gură sau efecte secundare gastrointestinale, precum constipație, scaune de culoare închisă, diaree, greață și vărsături. Astfel, dacă dezvolți aceste efecte secundare, trebuie să îți anunți medicul cât mai rapid, deoarece o persoană avizată ar putea fi capabili să le reducă prin ajustarea dozei sau regimului de fier. Totuși, este posibil să poți preveni anemia feriprivă, dacă aceasta este detectată și tratată suficient de devreme. Dacă deja ai dezvoltat afecțiunea, un specialist o poate corecta ușor cu tratamentul adecvat. Persoanele care iau suplimente de fier pentru a trata simptomele descoperite de o sideremie scăzută pot observa o diferență în aproximativ 2 până la 3 săptămâni.