Prima pagină » Titlurile zilei » Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”

Ce ai face cu 200.000 de euro? Un tânăr i-a folosit pentru a scoate pe piață produse unice. „Vrem să fim primii”

21 iul. 2025, 02:00,
Raluca COSTIN în Titlurile zilei

Un tânăr care administrează o afacere de succes în domeniul zootehnic vrea să scoată pe piață produse unice. A făcut demersurile necesare, iar până la finalul anului va fi singurul producător care comercializează bunătățile naturale

Alexandru Pașaniuc este un tânăr din Iași care administrează o fermă mixtă cu succes. După 10 ani de muncă în Italia, a revenit în Iași în 2018, unde a deschis fermă cu ovine și caprine. Ulterior, s-a dezvoltat, investind în fermă în jur de 200.000 de euro și mărind exploatația cu 40 de bovine și câțiva purceluși. Susține că viitorul în zootehnie este ferma mixtă, iar produsele obținute de la animăluțe vrea să le atesteze tradițional.

Un tânăr vrea să comercializeze produse unice, în Iași

Tânărul a făcut demersuri la Direcția Agricolă Iași pentru a obține documentele.

„Produsele noastre reușim să le vindem. Nu la prețuri foarte mari, dar la prețuri decente. Mereu muncim pentru a merge înainte, pentru a nu rămâne într-un punct, pentru că oamenii vor mereu schimbare, vor calitate certificată, de aceea vrem să atestăm mai multe produse ca și produse tradiționale ecologice. Vedem cât de grea o să fie birocrația. Noi suntem în ecologic de 3 ani și o să fim primii în județul Iași care o să avem produs tradițional ecologic, dar depinde foarte mult de acte, cât de greu sau ușor se obțin atestatele. Urda, cașul proaspăt, crema de brânză sărată și brânza telemea vrem să le atestăm. Anul acesta ar trebui să obținem atestarea și să ieșim pe piață cu produsele atestate. Problema e că nu prea ai timp să te ocupi de acte, pentru că trebuie să faci fân, să te ocupi de animale, de oameni. E foarte greu să găsești oameni și nici nu ne permitem salarii ca în afară, pentru că subvenția pe oaie e mică; pe vaci nu am luat anul acesta, pentru că nu a fost integrată ferma. Nu am înțeles prea bine de la APIA. Oricum, vor mai tăia din subvenții. Nu există interesul să producem, ci să închidem fermele. Ba avem pesta porcină, ba boala vacii albastre, ba altele. Noi, tot timpul, avem ceva”, susține Alexandru Pașaniuc.

Iașul are 24 de produse tradiționale cu atestat de la MADR

În Iași s-au atestat, în ultimii 10 ani, un număr de 24 de produse tradiționale, iar numărul lor va crește odată cu atestarea produselor lui Alexandru Pașaniuc. Acestea sunt fără E-uri sau conservanți, realizate după rețete vechi de minimum 30 de ani. Clienții achiziționează deja produsele din ferma de la Țibănești, Iași, care sunt naturale și pentru care plătesc minimum 300 de lei o singură comandă. Cașul și urda costă 40 de lei kilogramul fiecare.

„Clienții vor, acum, brânză de pus la sare, brânză la zer și cașul proaspăt pentru consumul zilnic. Folosim doar cheag natural, ceea ce face ca brânza să țină pe iarnă fără probleme. Mai vindem sezonier produse din carne, cârnăciori sau mai tăiem un vițel și vindem carnea. Dar prețurile sunt mici. Am văzut că și la ovine sunt mici. Eu am avut noroc că am vândut mieii de Paște, dar acum prețurile sunt mici. Cine a ținut mieii, au crescut, nu mai au ce face cu ei. Dar cine o să mai țină oi? Am auzit că un fermier, tot din Țibănești, a renunțat la ferma cu oi din cauză că nu mai găsea oameni. Altul vrea să închidă anul acesta. N-ai cu cine face treaba! Oamenii nu vor, n-au chef! Nu ai ce să le faci! Stau la crâșmă, cer de la alții țigări și băutură sau 1 leu să și le cumpere. Acum, e un trend în România, că cei buni de muncă vor să muncească doar online. Oile nu se pot paște online (n.r. – râde)”, explică producătorul din Iași.

Din cauza lipsei forței de muncă se închid fermele din Iași

Tânărul din Iași susține că principala problemă, care s-a agravat în ultimii ani, este lipsa forței de muncă.

„Eu am vreo 500 și ceva de oi. O să reducem din ele și o să mă axez mai mult pe bovină. Rămân cu 150 de oi și vreo 80 de vaci. Sunt mai ușor de întreținut, ai aparat de muls, gard electric. Am făcut și la oi aparat de muls, dar la Țurcana durează până le mulgi, intrau 14 oi odată. Pui roboți să păzească animalele, dar nu știu dacă îți scoți banii. Ne-am acoperit de acte ca să luăm 60.000 de euro pe proiect european, iar ca să faci totul mecanizat, modern, îți trebuie câteva milioane de euro. Dar nu-i cazul la mine, știu cât să mă întind. Iar, pe viitor, vaca Bălțată românească va fi în ferma noastră”, explică fermierul din Iași.

Alexandru Pașaniuc: „Sunt importante subvențiile. Fără ele, nu putem sta în picioare”

Mai mult, acesta spune că sectoarele agricole și zootehnice ar fi distruse dacă nu ar exista ajutoarele financiare încasate anual de la stat sau de la Uniunea Europeană.

„Sunt importante subvențiile. Fără ele, nu putem sta în picioare. Dacă, de mâine, statul român taie subvențiile la orice – la pășune, teren arabil sau animale –, eu aș fi în faliment. Nu îți ajunge produsul să faci fan, să plătești balotatul, motorina. Eu am o vorbă: aprind lumina în fiecare zi”, mai spune Alexandru Pașaniuc.

Pentru o fermă mixtă, subvențiile ajung la câteva sute de euro pe animal, în funcție de specie. Pentru a evolua în domeniul agricol și pentru a atrage mai mulți clienți, tânărul din Iași, care administrează cu succes afacerea din domeniul zootehnic, vrea să scoată pe piață produse unice.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Comentarii
  • mai bine ai fi baut banii !!! si bani fututi si osteneala !!

  • Mafia politicienilor

    România nu merită banii tai munciți! Tot timpul mafioții de la conducerea țării vor găsi o cale să rămâi fără bani, fără afacere in România. Dacă scapi de cu bani, esti norocos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 decembrie 2025
18 decembrie 2025