Fermierii din Iași se așteaptă la un an agricol, în 2025, mult mai bun decât precedentul. Aceștia speră ca prețurile la cereale să crească; și 1 leu pentru kilogramul de grâu i-ar ajuta să plătească cheltuielile. Mai multe detalii despre anul agricol 2025 au fost relatate de fermierul Cristian Stoica, într-un nou episod de #PodcastBZI, care poate fi urmărit AICI:
Fermierii din Iași se pregătesc pentru campania de recoltare a culturilor de toamnă și speră că vor avea o recoltă generoasă. Cristian Stoica, fermier din Iași și președintele Asociației Grânarii, spune că 2025 va fi un an bun pentru agricultori.
„Așteptările de la 2025 sunt mari. Venim după 4 ani de secetă, probleme mari, cu rostogoliri de plăți, credite, leasinguri, dar acum există o speranță, un optimism care s-a instalat în rândul fermierilor. Există un potențial pentru culturile de toamnă, mai ales la orz și grâu. Nu vor fi producții record, dar vor fi producții mai mari decât anii trecuți, exceptând anul 2021, care nu cred că se va mai repeta în curând. Recolta pare promițătoare, peste medie, dar nu stăm bine cu prețurile. Acestea sunt într-un trend descendent. Am mers la Ziua Grâului Bărăgăn să vedem cum arată câmpurile din alte zone. Arată promițător, este mult grâu, orz și rapiță. Prețul la bursă e mic și se translatează către port Constanța și, apoi, către fermele noastre. Vorbim de 800 de lei la tona de grâu-panificație și un 750 de lei tona la furaj. Încă nu s-a început recoltatul, sunt câteva teste la orz, în sudul țării, dar, cu siguranță, când vom începe să recoltăm, se va pune presiune pe logistică, respectiv camioane, silozuri, iar prețurile ar putea să fie și mai jos. Trebuie decizii înțelepte și o planificare a vânzărilor, etapizată. Statistic vorbind, dacă ne uităm la ultimii 10 ani, prețurile sunt tot acolo, dar au crescut prețurile la inputuri, îngrășăminte”, explică Cristian Stoica, proprietarul fermei „La Bunici”, din comuna Gropnița, Iași.
Asociația Grânarii și forumul APPR (Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România) au lansat un manual dedicat agriculturii și tehnologiilor moderne.
Fermierii din Iași se așteaptă la un an agricol, în 2025, bun
Cristian Stoica adaugă faptul că au crescut cheltuielile într-o fermă, iar prețul de vânzare al grâului ar trebui să crească, pentru a acoperi aceste cheltuieli.
„Faci 5-6 tone de grâu la neirigat; în zona noastră e foarte bine, și nu acoperi cheltuielile. Te bucuri pe de o parte, dar nu poți plăti facturile. Cred că un 1 leu pentru kilogramul de grâu ar fi suma potrivită pentru fermieri, ca să acoperi cheltuielile pe hectar, deși unii colegi au redus investiția, ca să reducă cheltuielile, au fost prevăzători. Dar când reduci cheltuielile, reduci și potențialul de producție. Tai de la îngrășăminte, de la pesticide și, dacă tai de acolo, evident că se taie și producția. Dacă cheltuiala e mai mică, probabil și producția mai mică, deci încasările mai mici. Cheltuielile pentru fermă cu o tehnologie medie intensivă depășesc 5.000 de lei la hectar. Nu sunt premise că prețul la grâu va crește în perioada următoare. Recoltarea a început anul trecut la finalul lunii iunie, însă anul acesta va întârzia o săptămână, două. Acum nu e un moment bun pentru a vinde toată producția”, mai spune fermierul din comuna Gropnița, Iași.
Agricultorii din Iași mai au nevoie de apă în sol, chiar dacă culturile arată bine.
Bursa cerealelor influențează prețurile la grâu
Fermierul mai explică faptul că principalul factor în stabilirea prețurilor la grâu este Bursa cerealelor.
„Nu prea stabilim noi prețurile la grâu. Bursele influențează cel mai mult prețurile la cereale. Bursa înseamnă o grupare de investitori, unde fermierii și agricultorii sunt minoritari. Banii sunt din fonduri de investiții și, practic, e ca un pariu. Un bob de grâu, până să se vândă în fizic, se vinde de 5-6 ori pe bursă. E altă dinamică acolo. Noi producem grâu o dată pe an, iar cei de acolo pot să vândă grâu de 5 ori pe zi. Evident că investitorii din fondurile de investiții îți iau informațiile din piață, din statistici, prognoze și, în permanență, se monitorizează la nivel mondial, inclusiv din satelit, producțiile, inclusiv consumul. Producem 10 milioane de tone, poate anul acesta mai bine, dar exportăm 7-8 milioane de tone. Adică, nu prea contăm foarte mult. Adică, suntem acolo; dacă e secetă, nu putem spune că va crește prețul. În general, grâul nostru ajunge pe piețele din Egipt, Iordania, Tunisia, în Europa de Vest; grâul bun, și în Turcia, și în Grecia. Cred că ar trebui să lucrăm mai intens aici, pentru că sunt aproape de noi. Turcii sunt cei mai mari producători de făină din lume. Am putea să avem niște relații foarte bune, dar aici ține de politică. În zona țărilor arabe se transportă cu vapoare mari, dar pe local, Grecia, Turcia, putem transporta și cu vase micuțe, mai flexibile, cu costuri mai mici. Deci, stocuri, vreme, predicții pe următoarea perioadă – evident, și situația geopolitică – influențează prețurile la cereale”, mai explică fermierul.
Astfel, fermierii din Iași se așteaptă la un an agricol, în 2025, mult mai bun decât precedentul.